Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Egyedülálló színházi kísérletre készül a Pannon Várszínház

2021. november 5. 11:29
November 26-án debütál a Pannon Várszínház legújabb, DEkaMerON című előadása, mely jobbára csak címében idézi meg Boccaccio novellagyűjteményét: a darab különleges kísérlet lesz tíz elveszett ember összehozására.

Ritka, hogy alig egy hónappal egy darab premierje előtt még ne álljon készen az előadás váza, ne legyenek egyértelmű szereposztások, talán még történet se legyen igazán. Pedig a Pannon Várszínház DekaMerON előadásával pont ez a helyzet. No nem azért, mert a társulat hanyag lenne, hanem mert a színház ezúttal egy különleges produkcióra készül, ahol minden az út végén forrja ki magát. Mint amikor valamit kétségbeesetten keresel az életben anélkül, hogy igazán meg tudnád fogalmazni, mit, és csak amikor megtalálod, akkor jössz rá, hogy mi hiányzott.

Merthogy tulajdonképpen egy kicsit erről szól a DekaMerON is. A színházhoz ugyanis eljutott egy levél, amelyben egy színész kér segítséget önmaga és társai megtalálásához: korábban az illető egy speciális kurzuson vett részt kilenc társával együtt, akik külön-külön mesterükkel azon dolgoztak, hogy visszaszerezzék elveszett alkotóképességeiket, értékeiket. A kurzus végén a tíz színész végre találkozott volna egymással, hogy együtt, tíz történetet elmesélve létrehozzanak egy színpadi játékot. A mester azonban a Covid áldozata lett, a tanítványok sosem ismerhették meg egymást, s nem jöhetett létre az előadás.

A levélíró viszont szerette volna felkutatni társait, hátha ez majd enyhít a veszteség okozta fájdalmakon, ezért álnéven a Pannon Várszínházhoz fordult segítségért. A színház pedig segített, mi több, lehetőséget látott mindebben. Létrehozták a Keresem a Mestert! Facebook és TikTok oldalakat a tanítványok felkutatására, a Hangvillában pedig november 26-án megvalósítják a tervezett előadást.

– Nem egy hagyományos próbafolyamat zajlik, egy furcsa feltáró munkát végzünk, hiszen a célunk tulajdonképpen az, hogy segítsünk ezeknek az embereknek megtalálni önmagukat és egymást – mondta el Vándorfi László rendező az előadás sajtótájékoztatóján. Emiatt még nincs végleges szereposztás, és a végleges színpadi mű sem született meg. Annyi biztos, hogy az előadás majd azzal nyit, hogy megismerjük, ki ez a tíz ember – öt férfi és öt nő –, a többi pedig még alakul.

Kép: Pannon VárszínházKép: Pannon Várszínház

A DekaMerON tehát csak címében idézi meg Boccaccio novellagyűjteményét, illetve az alapszituációban és a szereplők számában, hiszen az eredeti mű is egy járvány idején játszódik, s a mostani ősbemutató is az elmúlt másfél év tér-és idővesztését mutatja meg. A színpadi műhöz Likó Marcell szerez dalokat, a szövegeket, verseket pedig Géczi János író-költő írja, aki szerint az előadás olyan kérdéseket is felvet majd, minthogy mi a színház, el lehet-e választani a művészetet és az életet úgy, ahogy az elmúlt 150 évben tettük vagy éppen milyen ebben a járványos világban szerelmesnek lenni.

A darabban emellett elhangzik majd többek között egy eredeti Boccaccio novella, valamint néhány József Attila szöveg és Offenbach dal is. A várhatóan másfél-két órás, egyfelvonásos előadás koreográfiáját Hernicz Albert készíti, a darabban pedig többféle színpadi műfaj is meg fog jelenni.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.