Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A 'legvadabb' Bakony Expót szervezik meg a hétvégén

2021. november 3. 4:00
A Bakony Expo sikerének az egyik titka abban rejlik, hogy folyamatosan képes a megújulásra, vallja Porga Gyula, polgármester a rendezvény nyolcadik születésnapjához közeledve. Péntektől vasárnapig ismét a Veszprém Aréna ad otthont az immáron országos szintűvé duzzadt gasztro-rendezvénynek, amelyről a Veszprém TV aktuális műsorában az ötletgazda, Sövényházi Balázs még több kulisszatitkot is elárult.

A Bakony Expót nyolc évvel ezelőtt nem titkoltan azért hozták létre, hogy legyen egy olyan fórum, egy olyan találkozási pont, ahol a vásárlók közvetlenül megismerhetik a termelőket, azokat a környékbeli gazdákat és kézműveseket, akiknek terményei és termékei sok háztartásban ott sorakoznak a kamrában, vagy a polcokon, mégsem ismerték eddig, hogy kiknek köszönhetik ezeket a minőségi árukat és hogyan jutnak el ezek el a földekről a háztartásokba.

Ez a gondolat aztán a Bakony Expóban öltött testet és már a nyolc évvel ezelőtti, legelső expót is nagy érdeklődés övezte, ami aztán évről évre csak fokozódott, gyakorlatilag minden évben sikerült túlszárnyalni az előző évi látogatószámot.

Porga Gyula a Veszprém TV magazinműsorában – ahová idén is a rendezvény főszervezőjével és ötletgazdájával, Sövényházi Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei elnökével érkezett – úgy fogalmazott, a Bakony Expo sikerét lehetne a számok nyelvén is értelmezni, viszont sokkal fontosabb, hogy a veszprémiek minden évben várják és keresik a naptárban, hogy mikor tartják az idei rendezvényt.

Porga Gyula és Sövényházi Balázs egyik korábbi Bakony Expo sajtótájékoztatóján (archív fotó)Porga Gyula és Sövényházi Balázs egyik korábbi Bakony Expo sajtótájékoztatóján (archív fotó)

Az effajta gasztro-rendezvényeknek amúgy is egyfajta reneszánsza van az országban, viszont azt, hogy nyolc éven keresztül sikerül ugyanolyan, vagy az előzőhöz képest még nagyobb minőséget képviselni, Sövényházi Balázs szerint a helyi összefogással lehet csak elérni. Utalva ezzel arra, hogy mind a szervezők, mind pedig a kiállítók elsősorban a környékből érkeznek az expóra, így valamilyen szinten mindenki sajátjának érezheti a Bakony Expót.

Erre jó példa, hogy vannak olyan árusok, akik már nyolc éve ugyanazt a standot kérik maguknak, a vásárlók pedig célirányosan keresik őket.

A piacok létezésének és működésének lényege egyébként az évszázadok alatt sem változott alapjaiban. Ahogy annak idején a város ellátta a fontosabb közigazgatási és irányítási feladatokat, úgy a vidék élelmiszerrel látta el a várost. Kölcsönösen hasznos együttműködés alakult ki az emberek között.

Porga Gyula szerint a Bakony Expóban a mai napig megjelenik ez a funkció, mindemellett pedig egyfajta edukációs jellege is van a vásárnak, hiszen itt testközelből lehet megismerni azt az ellátási láncot, ami biztosítja, hogy a földekről a háztartások konyháiba is eljussanak a különböző minőségi alapanyagok, ráadásul hasznos tippeket, ötleteket is ad a feldolgozáskhoz.

Az ismeretterjesztés amúgy is szerves részét képezi a Bakony Expónak. Minden évben különböző termény, vagy alapanyag köré szervezik a programokat és a megvásárolható termékek között is mindig van valami, ami dominál.

Sövényházi Balázs elmondta a helyi TV magazinműsorában, hogy idén a vadak és a természet jelenik meg fő motívumként. Ez köszön vissza a programokban is majd, valamint számos vadhúsból készült ételt lehet majd megkóstolni a Bakony Expón.

Idén is közel 160 kiállító vesz részt a rendezvényen, az érdeklődés pedig akkora, hogy a túljelentkezés miatt már szigorúbban szabták meg a szervezők, hogy elsősorban helyi gazdák és kézművesek állíthassák fel a standjaikat. Mellettük persze most is teret engednek az újításoknak, főleg azért is, mert ahogy a polgármester kiemelte,

azoknak a veszprémi rendezvényeknek van jövője, melyekben megjelenik az innováció, amelyek évről évre ugyanazokon az alapokon szerveződnek, de nem félnek valami újítást bevezetni.

Az idén nyolcéves Bakony Expót november 5-7 között rendezik a Veszprém Arénában, a bővebb programokról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Kapcsolódó cikk
BAKONY EXPO 2021
vehir.hu
további cikkek
A százezredik látogató a Bakony Expón Bakony Expo A százezredik látogató a Bakony Expón Három nap alatt több mint 160 kiállító kínálta portékáit a Veszprém Arénában, amely mellé számos táncos, gasztronómia, és edukációs program is társult a jubileumi, 10. Bakony Expo termelői vásáron. Az idei programok célja nemcsak a szórakoztatás volt, hanem a figyelemfelhívás is az erdők védelmére, ugyanis a 10. Bakony Expo a fenntartható erdők tematikát helyezte a fókuszba. 2023. november 15. 11:21 Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Vasárnap délután, vagyis a záró nap vége felé az eredményhirdetésre is sor került. Az idén jubiláló Bakony Expo rendkívül sok érdeklődőt hozott az Arénába. 2023. november 12. 17:20 Kincsek az erdőből (is) Kincsek az erdőből (is) Egy sokszor mű világban a tiszta, természetes ízek, termékek igazi kincsnek számítanak. Ennyi indok éppen elég, hogy kilátogassunk a pénteken megnyílt tízéves Bakony Expóra. Bónusz: az erdő csodás világában is elmerülhetünk. 2023. november 10. 22:43 Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg A Veszprém Aréna előtti parkban talált otthonra annak a berkenyefajtának az egyik példánya, ami csak a környékünk található meg, neve is ezt képviseli: Sorbus vesprimiensis, azaz Veszprémi berkenye. 2023. november 10. 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.