Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Tűzgömb robbant Magyarország fölött

2021. október 21. 11:06
Szerdán kora este egy fényes tűzgömb lépett be a légkörbe és robbant fel Magyarország fölött. A villanást a VMeteo webkamerái is rögzítették.

Tűzgömb húzott át az égbolton szerdán 18 óra 28 perckor. A fényes meteor a légkörben felrobbant, a villanást webkamerák is rögzítették, csendesebb helyeken hallani is lehetett. A robbanás keltette lökéshullámokat több hazai szeizmográfiai mérőállomás is rögzítette. 

Tűzgömb akkor jön létre, amikor egy égitest a Föld légkörébe lépve a levegő keltette súrlódás miatt felhevül. Okozhatja például egy Föld-közeli objektum, vagyis olyan kisebb-nagyobb kődarab, amelynek pályája a Nap körüli keringése során keresztezi bolygónkét. De leggyakrabban egy-egy meteorrajhoz kapcsolódóan alakul ki, amikor a Föld egy üstökös által hátrahagyott porfelhőn száguld keresztül. Jelenleg több meteorraj is aktív: szerda hajnalban tetőzött az Orionidák, noha ezek jellemzően halvány hullócsillagok; az ezekben a hetekben megfigyelhető  Déli Tauridák viszont gyakran produkálnak tűzgömböket. (“Gyakran” alatt azt értjük, hogy néhány naponta beesik egy, de még ezek között is ritka az, ami árnyékot vet és hanghatással jár). 

A szerdai tűzgömb villanása a VMeteo webkameráin is látható volt, a Konkoly Obszervatórium és a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület által üzemeltetett becsehelyi kamera pedig az egész jelenséget rögzítette.

 

 

vehir.hu
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25 Szerelem egy életen át? véleménycikk Szerelem egy életen át? Sírig tartó szerelem talán csak a Rómeó és Júliában létezett, de ott is csak azért, mert ők is inkább kiitták a méregpoharat, mintsem hosszútávon szembe nézzenek a párkapcsolati nehézségekkel. 2024. július 15. 15:26 A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Elon Musk fogja elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást Elon Musk fogja elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást A NASA 843 millió dollárt, átszámítva több mint 312 milliárd forintot fizet a SpaceX vállalatnak, hogy biztonságos körülmények között megsemmisítse a Nemzetközi Űrállomást. 2024. június 27. 22:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.