Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tűzgömb robbant Magyarország fölött

2021. október 21. 11:06
Szerdán kora este egy fényes tűzgömb lépett be a légkörbe és robbant fel Magyarország fölött. A villanást a VMeteo webkamerái is rögzítették.

Tűzgömb húzott át az égbolton szerdán 18 óra 28 perckor. A fényes meteor a légkörben felrobbant, a villanást webkamerák is rögzítették, csendesebb helyeken hallani is lehetett. A robbanás keltette lökéshullámokat több hazai szeizmográfiai mérőállomás is rögzítette. 

Tűzgömb akkor jön létre, amikor egy égitest a Föld légkörébe lépve a levegő keltette súrlódás miatt felhevül. Okozhatja például egy Föld-közeli objektum, vagyis olyan kisebb-nagyobb kődarab, amelynek pályája a Nap körüli keringése során keresztezi bolygónkét. De leggyakrabban egy-egy meteorrajhoz kapcsolódóan alakul ki, amikor a Föld egy üstökös által hátrahagyott porfelhőn száguld keresztül. Jelenleg több meteorraj is aktív: szerda hajnalban tetőzött az Orionidák, noha ezek jellemzően halvány hullócsillagok; az ezekben a hetekben megfigyelhető  Déli Tauridák viszont gyakran produkálnak tűzgömböket. (“Gyakran” alatt azt értjük, hogy néhány naponta beesik egy, de még ezek között is ritka az, ami árnyékot vet és hanghatással jár). 

A szerdai tűzgömb villanása a VMeteo webkameráin is látható volt, a Konkoly Obszervatórium és a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület által üzemeltetett becsehelyi kamera pedig az egész jelenséget rögzítette.

 

 

vehir.hu
további cikkek
Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete A Pannon Egyetemet még sem alapították, amikor a világon elindult egy kísérlet, ami még ma is tart, ezzel kiérdemelte a leghosszabb ideje tartó tudományos kísérletének Guiness-rekordját. Hogy hol tart most a vizsgált folyamat, azt bárki élőben nézheti a cikkünkben is. 2024. február 19. 16:54 A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével - Cserényi Gyulával, Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással - hangzott el beszélgetés felkészülésükről vasárnap délután a Kossuth rádió Irány az űr című műsorában. 2024. február 12. 14:27 Már lábadozik az az ember, akinek elsőként ültették be az agyába Elon Musk chipjét tudomány Már lábadozik az az ember, akinek elsőként ültették be az agyába Elon Musk chipjét A techguru Neuralink nevű cégének az a célja, hogy a páciensek agyát és idegrendszerét összekapcsolják, pont mint a számítógépeket, ez pedig új távlatokat nyithat az orvostudományban. 2024. február 7. 15:20 Lehet, hogy nem is ismerjük eléggé az éltető víz minden tulajdonságát Balaton Lehet, hogy nem is ismerjük eléggé az éltető víz minden tulajdonságát A víz száz fokon felforr, nullán megfagy. Ha pedig hetekig tartósan mínusz fokok vannak, akkor már biztonsággal rá lehet menni a Balaton jegére is. Ezzel az általános iskolás ismerettel és szülői intéssel nagyjából mindenki tisztában van, pedig, ha tudományos oldalról vizsgáljuk a kérdést, már egyáltalán nem biztos, hogy ennyire egyértelmű, mikor fagy meg a víz. Jókaitól a XXI. századi laboratóriumokig megnézzük, hogy mit tud az emberiség a víz mibenlétéről. Hiszen egyáltalán nem törvényszerű, hogy 0 °C-on fagy meg. 2024. január 13. 11:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.