2023. június 8.
//
Medárd névnap

Tűzgömb robbant Magyarország fölött

2021. október 21. 11:06
Szerdán kora este egy fényes tűzgömb lépett be a légkörbe és robbant fel Magyarország fölött. A villanást a VMeteo webkamerái is rögzítették.

Tűzgömb húzott át az égbolton szerdán 18 óra 28 perckor. A fényes meteor a légkörben felrobbant, a villanást webkamerák is rögzítették, csendesebb helyeken hallani is lehetett. A robbanás keltette lökéshullámokat több hazai szeizmográfiai mérőállomás is rögzítette. 

Tűzgömb akkor jön létre, amikor egy égitest a Föld légkörébe lépve a levegő keltette súrlódás miatt felhevül. Okozhatja például egy Föld-közeli objektum, vagyis olyan kisebb-nagyobb kődarab, amelynek pályája a Nap körüli keringése során keresztezi bolygónkét. De leggyakrabban egy-egy meteorrajhoz kapcsolódóan alakul ki, amikor a Föld egy üstökös által hátrahagyott porfelhőn száguld keresztül. Jelenleg több meteorraj is aktív: szerda hajnalban tetőzött az Orionidák, noha ezek jellemzően halvány hullócsillagok; az ezekben a hetekben megfigyelhető  Déli Tauridák viszont gyakran produkálnak tűzgömböket. (“Gyakran” alatt azt értjük, hogy néhány naponta beesik egy, de még ezek között is ritka az, ami árnyékot vet és hanghatással jár). 

A szerdai tűzgömb villanása a VMeteo webkameráin is látható volt, a Konkoly Obszervatórium és a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület által üzemeltetett becsehelyi kamera pedig az egész jelenséget rögzítette.

 

 

vehir.hu

További cikkek

Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Tudósok úgy vélik, hogy megtalálták a világ legmérgezőbb gombájának számító gyilkos galóca toxinjának ellenszerét - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.
Korunk társadalmi kihívásairól egy autószalon falain belül
Korunk társadalmi kihívásairól egy autószalon falain belül
Sajátos módját választották egy új autótípus bemutatásának Veszprémben, de azt is mondhatnánk, és ugyanúgy igaz lenne, hogy rendhagyó helyen szervezett tudományos előadást a Verancsics akadémia múlt héten. Prof. dr. Veress Gábor, a Pannon Egyetem emeritus professzora ugyanis a Császár autókereskedésben beszélt a témát meghazudtoló egyszerűséggel és érthetőséggel korunk nagy társadalmi, gazdasági és környezeti helyzetéről, miközben egy lepel alatt már ott várta az érdeklődőket az új Renault-modell, hogy leleplezzék.
Mikroműanyagok és gyógyszermaradványok ártalmas randevúja a Balatonban
Mikroműanyagok és gyógyszermaradványok ártalmas randevúja a Balatonban
Bizonyossá vált, hogy a Balatonban is vannak 50-100 µm-es mikroműanyagok, amelyek bejuthatnak a nagy vízibolha tápcsatornájába – közölték a MATE és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a rangos Science of the Total Environment szaklapban közölt új tanulmányukban. A mikroműanyagok ráadásul nemcsak önmagukban jelentenek problémát, hanem a gyógyszermaradványokkal közösen egyaránt kedvezőtlen élettani hatásokkal bírnak e gerinctelen élőlényekre nézve.
Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát
Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden