Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Előválasztás után...

2021. október 26. 11:06
Számomra nem volt váratlan MZP (Márki-Zay Péter) győzelme Karácsony visszalépését követően, miképp Csonka Balázs (DK) győzelme sem volt kiszámíthatatlan. Sőt meglepődve vettem tudomásul, hogy ez még a helyi kormánypártiak és DK-sok közt sem volt egyértelmű. Logikailag is ennek kellett történnie. - Adamecz Zoltán véleménycikke az előválasztásról és az előttünk álló időszakról.

Az előválasztás az ellenzék érdekében folyó vállalkozás. Az ellenzék legnagyobb ereje és vezetője Gyurcsány. Így abból a nézőpontból kell ezt szerintem vizsgálni, hogy mi az ő érdeke, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az előválasztás lebonyolítása is a kezében van. Ne felejtsük el, hogy Dobrev Klára nagyon okos és tapasztalt politikus, aki Ferencet tolta maga előtt évtizedekig a háttérben igazgatva gazdasági támogatását. A saját buborékuk akkorára nőtt, hogy már Klárát is befolyásolta ez a hatás, így elveszítette realitásérzékét, amellyel padlóra küldte most saját magát és férjét is. Nem gondoltak bele, hogy ez egy kockázatos vállalás, és nem mérték fel helyesen Karácsony gyengeségét sem. Továbbá bíztak -és bíznak áprilisig is - abban, hogy a kormány utálata mára akkora, ami átlendíti őket az elutasítottságuk akadályán, hisz köztudomású, hogy mindig a regnáló kormányt utálják a választók, és ez a kormányzással időben haladva csak növekszik. Mondhatni ez „természetes”, ami most a Fideszre hárít óriási feladatot, amely kompenzálásába, mint látjuk bele is kezdett.

Gyurcsány Ferenc egy korábbi veszprémi fórumonGyurcsány Ferenc egy korábbi veszprémi fórumon

A két nagy professzionális párt a saját vélemény buborékában élve nem hallja meg azon választók hangját, akiknek már elegük van a háborúból. Pedig figyelni kell rájuk, hisz ők a harmadik harmad. Sajnos a következő félév teljesen ki fogja borítani az átlagos polgárt, és ha ezt nem veszik észre, azzal MZP komoly előnyre fog szert tenni, ami talán nem is baj. Most rajta a „világ szeme”, hisz ő dönt hogyan tovább, így a jövő évi választás kimenetelét is igen erősen fogja befolyásolni.

A DK az utolsó napon már tisztában volt a veszéllyel, így kezdtek kifarolni a hatpárti szerződésből MZP-re és Karácsonyra hárítva ennek felelősségét és meglebegtetve azt, amit már jóval korábban megírtam, hogy valójában a DK fog dönteni a miniszterelnök személyéről nem a mostani előválasztás (feltételezve a „közös” ellenzék sikerét). Viszont MZP a mostani sikert meglovagolhatja, és a DK által szinte felmondott szerződés alapján akár saját jelölteket is ráindíthatna a DK-s és Jobbikos jelöltekre. Persze a többiekére is megtehetné, de akkor azok várhatóan kihátrálnának mögüle, ami viszont negatív eredményt hozna, ezért valószínűtlennek tartom. De mint írtam a DK és Jobbik színeiben induló közös jelöltek valódi vadászterep lehetne és ezzel egy erős frakciót is létrehozhatna MZP ami feltétele annak, hogy egy évnél tovább legyen miniszterelnök, ha egyáltalán megszavazzák. Persze, ehhez akkora kurázsi kellene, ami dupla vagy semmi kockázatot jelentene. Épp, mint ha nálunk Katanics is elindulna, akinek most lenne reális esélye elégtételt venni a DK-n. Mert lássuk be a DK most padlón van és most történelmi lehetőség van az ellenzék valódi megújítására. Katanics persze nem új, de becsületessége megkérdőjelezhetetlen, ami ritka kincs manapság. Más MZP jelöltet pedig nem tudok itt elképzelni egyelőre.  Ráadásul veszpréminek számíthatjuk ma már őt, ami azért fontos, mert Ovádin kívül egyik jelölt sem az. Persze azt is tudjuk, hogy MZP fontos embere Kész Zolink, aki összerúgta a port Kataniccsal, így kétséges, hogy mondjuk MZP színeiben civilként elindítanák-e Katanicsot.

Katanics Sándor Kész Zoltánnal és Hartmann Ferenccel 2017-ben, amikor még élvezte a DK támogatásátKatanics Sándor Kész Zoltánnal és Hartmann Ferenccel 2017-ben, amikor még élvezte a DK támogatását

És itt jön egy további lehetőség, ami a fentiekkel ellentétes és alapjaiban kérdőjelezi meg véleményem.

Mi van, ha az egész csak színjáték? Nevezzük összeesküvés elméletnek?

Mit láthatunk? A baloldalt kétfélre szakították, hisz egy meccs akkor izgalmas, ha két térfélen játszák, mégpedig jövő tavaszig ezt az izgalmat és aktivitást valahogy fenn kell tartani. A jövő nélküli öregek kapták azt a feladatot, hogy nyomják Dobrevet, viszont Karácsony és a baloldali véleményvezérek MZP-t javasolták, ami a gondolkodó baloldali rétegnek valós lökést adhat, ami MZP esélyét növeli, ami pedig feltétele, hogy a jobboldaliak is valós lehetőséget lássanak a Fideszen kívül, így már fogják magukat és esetleg elindulnak szavazni a közös listára.  Amennyiben Karácsony marad a jelöltek közt, MZP vonzása és esélye a töredéke lett volna (Karácsonynak Budapest városa megfelelő konc a szerepéért.). A baloldalon felismerték, hogy az érdekük nem Dobrev győzelme, hanem MZP-é, hisz ő tudja azt a pluszt bevonzani, amire az ellenzéknek már régóta szüksége van és aminek hiányában eddig sorra veszítettek. Dobrev legyőzésének érzelmi hatása sem elhanyagolható -akár a baloldalon is-, ami MZP-által bevonzani tervezett plusz szavazók táborát növelheti, ezzel elérve azt, hogy a közös ellenzéki listára szavazzanak olyanok, akik egyébként nem tették volna.  Ez valóban így is van. Viszont ne felejtsük el, hogy a DK-Jobbik paktum túlsúlyos az együttműködő pártok közt, így ezek 60%-os súllyal esnek latba az együttműködésen belül, azaz azt szavazhatnak meg majd, akit akarnak. A közös ellenzéki listára szavazók száma is növekedhet, ami kompenzálja MZP számára átadott listás helyek számát, így a tervek szerint Gyurcsány-Jakab páros semmit sem veszíthet.

Én sehol nem olvastam, hogy a képviselőjelöltek vállalták volna, hogy ők bizony a nép akarata szerinti közös miniszterelnök jelöltre fognak szavazni. Pedig annyi mindent aláírattak velük, csak épp ezt felejtették el. Szóval a végeredménye ennek az elméletnek az, hogy az MZP által hozott plusz szavazatokért cserébe kap majd mondjuk minden párttól egy-egy listás befutó helyet, a nagyobbaktól kettőt és alakíthat egy saját frakciót, amelybe a mi Kész Zolink is bekerülhet, hisz akkora „nagy hasznot” hozott nekünk legutóbb is képviselői tevékenységével. Megjegyzem Kész Zoli teljes szívvel támogatta a DK helyi jelöltjét Csonka Balázst, amely így ebbe a fikcióba szépen belesimul...

Kész Zoltán (archív fotó)Kész Zoltán (archív fotó)

Mint írtam ez utóbbi egy fikció. Ne támadjatok ezért rám, én is próbálok majd optimistán közelíteni, de MZP fogja eldönteni, hogy mire vállalkozik. Szóval a kezében a magyarok jövőjének sorsa. Vagy akaratlanul is segíti Gyurcsányt, amivel Orbánt is segíti, vagy letarolja Gyurcsányt, amivel négy év múlva akár nyerhet is...  addig is aktívan befolyásolva az országos politikát.

Ne felejtsétek el, a mai állás szerint mi itt a Veszprém 1 választókerületben a Fidesz, a DK, a Mi Hazánk jelöltjei közül választhatunk. Miniszterelnököt pedig mint Gyurcsány az általam közzétett videón is elmondta, majd ők választanak...  ha hagyjuk.

 

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán

Adamecz Zoltán
további cikkek
Gyurcsány után Márki-Zayjal kampányolt együtt Csonka Veszprémben Gyurcsány után Márki-Zayjal kampányolt együtt Csonka Veszprémben Péntek délelőtt az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter látogatott Veszprémbe, hogy ugyanott, ahol pár nappal korábban Gyurcsány Ferenc, most ő is arra biztassa a veszprémieket, hogy április 3-án szavazzanak Csonka Balázsra, az ellenzék közös jelöltjére. A fórumon a buzdító és a fideszesek szempontjából fenyegető kijelentések mellett néhány meglepő következtetés is elhangzott a jelöltektől. 2022. március 12. 13:11 Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik. 2022. január 25. 15:02 Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást előválasztás 2021 Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson. 2021. október 17. 21:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.