2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Gyurcsány után Márki-Zayjal kampányolt együtt Csonka Veszprémben

Péntek délelőtt az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter látogatott Veszprémbe, hogy ugyanott, ahol pár nappal korábban Gyurcsány Ferenc, most ő is arra biztassa a veszprémieket, hogy április 3-án szavazzanak Csonka Balázsra, az ellenzék közös jelöltjére. A fórumon a buzdító és a fideszesek szempontjából fenyegető kijelentések mellett néhány meglepő következtetés is elhangzott a jelöltektől.

Az elmúlt héten látványosan Veszprém volt a célpontja az ellenzéki kampányturnénak, ugyanis kedden Gyurcsány Ferenc látogatott el a megyeszékhelyre, hogy személyes jelenlétével is támogassa Csonka Balázst, az előválasztás DK-s nyertesét. Pénteken pedig Márki-Zay Péter érkezett meg az előzetesen bejelentett időponthoz képest kis csúszással, hogy szintén a politikai újonc, Csonka Balázs mellett kampányoljon.

Amíg Gyurcsány látogatásakor konkrét választási programokról nem lehetett hallani, péntekre már ezzel is bővült az ellenzéki politikusok tematikája, igaz több olyan programelem is elhangzott, amelyet a jelenlegi kormány már megcsinált, vagy jelenleg is érvényben vannak.

Viszont ezek ismertetése előtt még Komjáthi Imre, MSZP-s politikus szólt a az érdeklődőkhöz, illetve azokhoz, akik délidőben éppen a Kossuth utcán jártak. (Komjáthi neve onnan lehet ismerős, hogy 2012-ben és 2013-ban ő volt az egyik szervezője az úgynevezett éhségmenetnek, amivel akkor a kelet-magyarországi nélkülözésre akarták felhívni a figyelmet, azonban az akciót beárnyékolta az a botrány, amikor kiderült, hogy az éhségmenet szervezői wellness-szállodákban pihenték ki az aznapi menetelést.)

Komjáthi ImreKomjáthi Imre

Komjáthi Veszprémben is a munkásember szemszögéből próbálta megközelíteni a választás tétjét, elhangzott tőle, hogy megerősítenék a szakszervezeteket, kiterjesztenék a munkavállalók jogait, a minimálbért adómentessé tennék, munkavéldemi hatóságot hoznának létre.

A szocialista politikus felvezetése után Csonka Balázs, a DK helyi jelöltje kapta meg a mikrofont. A közéleti ismeretlenségből hirtelen felbukkanó ügyvéd beszédében javarészt leképezte az ellenzék országos retorikáját. Amellett, hogy ő is démonizálta a mostani kormányt, volt szó uniós kapcsolatok konszolidálásáról, az euró bevezetéséről, az elszámoltatásról, ez utóbbi egyébként Csonka szerint az a téma, ami leginkább érdekli az embereket.

Méltatta a saját koalíciójukat az ellenzéki oldalon, mert szerinte Nyugat-Európában azok a kormányok működnek jól, ahol koalícióban irányítják az országot és közös döntéseket hoznak. Ez a kijelentés némiképp meglepő volt a jelölttől, hiszen ő maga például azért tud most elindulni a választáson, mert korábban éppen az ő pártja, a DK volt az, amelyik lényegében megtiltotta és mindent elkövetett az ellen, hogy Katanics Sándor részt vegyen az előválasztáson.

Csonka BalázsCsonka Balázs

Csonka Balázs elmondta, hogy vitára hívta a Fidesz-KDNP jelöltjét is, de választ még nem kapott tőle, mindenesetre a fórumon érdekes stratégiát alkalmazva előre felsorolta azokat a kérdéseket, amelyeket feltenne neki.

Kitért az ukrán helyzetre és a gázellátás biztosítására is, mindkettőt Ovádin kérné számon, de itt szintén hiányosak voltak a felszólaló ismeretei, vagy csak szándékosan figyelmen kívül hagyta azt, hogy éppen az ő pártszövetsége az, amelyiktől elhangzott, hogy leállítaná az orosz gázimportot, ezzel kockáztatva az ország ellátását.

Számon kérné azt is Ovádi Péteren, hogy a kormány miért épp most vezette vissza a 13. havi nyugdíjat. Arra nem tért ki, hogy 2008-ban éppen az a politikai oldal szüntette meg ezt a juttatást, amelyben ő is politizál jelenleg.

Felhozta a közlekedési dugókat a városban, amelyek főleg azért tapasztalhatóak, mert éppen a térség legnagyobb útfejlesztési programja zajlik a 8-as út elkerülőjének építésével.

Csonka felszólalása közben befutott a fórumra Márki-Zay Péter is, aki a színpadon egy magyar, egy uniós és egy ukrán zászló előtt szólt az emberekhez. Utóbbi annak tükrében volt meglepő, hogy az egyik legnagyobb magyar nemzeti ünnephez közeledve kokárda egyik felszólalón sem volt.

Márki-Zay felszólalásában ismertette azt a programot, amit a napokban tettek közzé az ellenzéki oldalon. Ebben többek közt szerepel a tanárok és rendőrök béremelése, a nyugdíjrendszer átalakítása, az euró bevezetése is.

Márki-Zay kijelentette, hogy kormányra kerülésük esetén szorosabbra fűznék a viszonyukat az EU-val, egyből csatlakoztatnák Magyarországot az Európai Ügyészséghez, valamint stratégiai partnerként végrehajtanák azokat az intézkedéseket, amelyeket a NATO mond, ezzel kijelölve a kritika nélküli külpolitikai irányvonalukat.

Kitért a vidékfejlesztésre és az önkormányzatok függetlenségére és támogatására is, ahol kritikaként olyan dolgokat fogalmazott meg, amelyek már több éve kormányzati programokon keresztül zajlanak, például a Magyar Falu Program vidékfejlesztési pályázatian, vagy a Modern Városok Program nagyszabású, célirányos támogatásaival.

Habár Márki-Zay élesen bírálta az Orbán-kormány intézkedéseit, ellentmondásba keveredett magával, hiszen a Fidesz által bevezetett családi és fiatal munkavállalók támogatásáról azt mondta, ezek nekik, az ellenzéknek köszönhetőek valójában, ugyanis szerinte a Fidesz csak azért vezette be őket, mert tartanak a választási vereségtől.

Kitért a gyermekvédelmi törvények népszavazására is, mint mondta, nevetséges, hogy a Fidesz LMBTQ-lobbiról beszél az ellenzék kapcsán. Ezt némiképp árnyalja az, hogy éppen a napokban nevezték ki Buzinkay Györgyöt az egyesült ellenzék LMBTQ-jogokért felelős tisztviselőjének.

A Mindenki Magyarországa mozgalom színeiben fellépő Márki-Zay az állítólag sokak által követelt elszámoltatásról is beszélt és a korrupció elleni fellépésről. Ennek a kulcsa az Európai Ügyészség lenne, valamint Hadházy Ákos. Ezt megerősítve a konferáló hölgy az egybegyűltek előtt az áprilisi választások után egyenesen börtönt vízionált a fideszes politikusoknak, többek közt a pártszövetség helyi jelöltjének is, habár az nem derült ki, hogy milyen jogalapon gondolták ezt.

A fórum alapvetően békésen, bekiabalásmentesen zajlott, habár a felszólalások után egy fiatal odalépett Márki-Zayhoz és számon kérte rajta, hogy minden mondata csak Orbán Viktorról szól, ahelyett, hogy saját gondolatai lennének. Márki-Zay válaszában putyinozott egy sort, majd személyeskedve megkérdezte a fiatalembert, hogy őt hogyan engedték át az iskolában. A fórumon többször méltatott politikai vita ezután nem tudott folytatódni, mert Márki-Zayt arrébb terelte a sajtósa.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.