Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Bővíti köreit a Veszprémi Ifjúsági Kerekasztal

2021. október 20. 10:32
A jövőben a szervezetek képviselőin túl egyéni fiatalok is bekapcsolódhatnak a kerekasztal üléseibe annak érdekében, hogy még hatékonyabban vonják be az ifjúságot a városi döntéshozatalba.

Közel egy év után ült össze ismét nagyobb létszámban a tavaly ősszel megalakult Veszprémi Ifjúsági Kerekasztal kedden – a pandémia miatt az elmúlt időszakban csak szűk körben tudtak találkozni a tagok. A kerekasztal beszélgetésen ezúttal azonban a sportegyesületek, ifjúsági szervezetek és városi intézmények képviselői mellett egyéni fiatalok is jelen voltak, a tervek szerint egyébként nem utolsó alkalommal.

„A cél a kezdetektől fogva alapvetően az, hogy jobban bevonjuk a fiatalokat a helyi döntéshozatalba, egy olyan fórumot biztosítsunk az ifjúságnak és a szervezeteknek, ahol eszmecserét tudnak folytatni egymással és akár segíthetik is egymást a hétköznapokban. Éppen ezért szeretnénk megadni a lehetőséget erre az egyéni fiatalok bevonásával, hogy akinek van véleménye és megosztaná, az ezt biztosan megtehesse” – mondta el Hegedűs Barbara alpolgármester, az Ifjúsági Kerekasztal elnöke.

A mostani ülés fő témáját az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 pályázat adta, melynek második fordulójába Veszprém is bejutott Chișinău/Kisjenő (Moldova), Gent (Belgium) és Lviv (Ukrajna) mellett. A pályázat elbírása – melyben Veszprém többek között a hátrányos helyzetű fiatalabb nagyobb mértékű bevonását, a generációk közötti kapocs erősítését és egy befogadóbb, fenntarthatóbb város képét fogalmazta meg – novemberben várható, a jelenlévőket pedig ezúttal arra kérték a Kerekasztal vezetői, hogy egy kérdőív segítségével és szóban is mondják el, melyek azok a programok, amelyekre a pályázat kimenetelétől függetlenül nagyobb hangsúlyt kellene helyeznie a városnak.

Emellett szó esett a következő időszak rendezvényeiről és programjairól, hogy miként tudnák még jobban elérni a fiatalokat. Utóbbi Európa-szerte nehézségekbe ütközik – már csak azért is, mert más-más életszakaszban van egy 15 éves, egy 20 éves és egy 29 éves, még ha a hivatalos besorolás szerint mindhárom fiatalnak számít. „Szerencsére nagyon jó javaslatok születtek a következő időszakra vonatkozóan, például azzal kapcsolatban, hogyan tudnánk a középiskolások és az egyetemisták mellett a nehezebben elérhető fiatal munkavállalók, családosok véleményét is becsatornázni a döntéshozatalba, milyen programokat találhatnánk ki nekik. Ennek az egyik eleme lesz az is, hogy a jövőben évi két rendes ülést tartunk, illetve kettő informális jellegűt” – tette hozzá Hegedűs Barbara.

Fotó: archívFotó: archív

Mint mondta, a jövőbeli terveket illetően több visszajelzést kaptak arra is, hogy a város segíthetne a nemzetközi tapasztalatszerzésben, akár az itt tanuló Erasmusos diákok bekapcsolásával, akár a külföldi lehetőségek megismertetésével. Erre egyébként a Lélektér Alapítvány személyében meg is kapták a választ, akik rendszeresen tájékoztatnak csereprogramokról, külföldi ösztöndíj lehetőségekről. Ezen felül a fiatalok részéről felmerült egy ifjúsági közösségi tér kialakításának igénye is, valamint az, hogy a fesztiválszezonon kívül sikerüljön fesztivál hangulatot varázsolni a városba, például a Fiatalok napjának kibővítésével, amelyet saját maguk szerveznének, vagy a helyi vállalkozások, vendéglátóegységek programszervezésbe való bevonásával.

A Veszprémi Ifjúsági Kerekasztal a következő ülését tavasszal tartja majd, akkor már a költségvetés számainak ismeretében pontosabban is meg lehet tervezni, melyek azok a programok, amelyeknek a megvalósítására reális esély van.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.