Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak

2021. október 18. 4:00 // Forrás: BBC Future
Az, hogy mit tekintünk luxusnak, változik az idők során. De vajon luxussá válhatnak olyan élelmiszerek, amik ma mindenki polcán ott vannak?

A BBC Future cikkében Isabelle Gerretsen ezt a kérdést járta körbe. Emlékeztetett: a múltban már tanúi lehettünk annak, ahogy hétköznapi ételek luxuscikké váltak, ahogy az ellenkezőjének is: hogy luxuscikkek mindenki számára elérhetők lettek.

A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)

A legismertebb a homár története. A homár a 18. században a szegények étele volt, nagy számban fértek hozzá a tenger közelében élők, akiknek nem tellett “rendes” halra, de az Egyesült Államokban a börtönökben élőknek is rendszeresen szolgáltak fel a “visszataszító” élőlényből készült ételeket. Az amerikai vasúthálózat kiépülésével a vasúttársaságok azonban fantáziát láttak az ízeltlábúban: olcsón beszerezhető volt, a vonatok gazdag utasai pedig mit sem tudtak róla, így különlegességként tudták eladni nekik az étkezőkocsiban. A vagyonos utasok aztán annyira rákaptak, hogy a városok éttermeiben is felkerült az étlapra, a kereslet növekedése és a célközönség fizetési hajlandósága pedig az egekbe lökte a tengeri jószág értékét. 

Ennek az ellenkezője történt a cukorral és a lazaccal. Ezek azelőtt nehezen beszerezhető termékek voltak, amit csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Idővel azonban, ahogy nagyüzemi szinten kezdték “előállítani” őket, megfizethetővé váltak az átlagember számára is. 

A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)

Szintén a luxustermékek közé tartozott egykor a kávé, a csokoládé és számos fűszernövény is, amik pár évtizeden belül visszanyerhetik különleges státuszukat: a klímaváltozás – magasabb hőmérséklet és kiszámíthatatlan csapadék – ugyanis éppen a termőterületüket sújtja a leginkább, ha pedig kisebb mennyiségben kerülnek piacra, akkor vastagabban fog majd a ceruza az árcédulán. Szintén a klímaváltozás – illetve az emiatt kialakult ciklon – miatt pusztult el 2017-ben a madagaszkári vaníliaültetvények egy jelentős része, ami miatt a vanília átmenetileg az ezüstnél is drágábbá vált; a jövőben pedig fel kell készülnünk hasonló sorscsapásokra. 

(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)

De nemcsak a természeti körülmények miatt válhat luxustermékké egy étel, hanem az emberek ízlésének, életmódjának átalakulása is ide vezethet. A legjobb példa erre az, ami a húsra várhat a jelenlegi trendek alapján. A hús ma még emberek milliárdjai számára a napi étkezés egyik alapvető eleme, a társadalom azonban egyre inkább elfordul tőle, részben az állatvédelem erősödése miatt, részben pedig azért, mert a hús előállítása óriási terhet ró a környezetre, így a klímaváltozás által jobban sújtott generációk számára olyan nemkívánatos fogyasztási cikké válhat, mint a dohány. Közeledik az idő, amikor egy hamburgert bedobni a haverokkal már cikinek számít majd. Ha pedig kevesebb hús fogy, akkor az előállítás volumene is csökken, amiből pedig kevesebb kerül piacra, az szükségszerűen többet kóstál. Persze ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe – szóval egyelőre nem érdemes hűtőházat építeni a kert végében és évekre elegendő csirkefarhát-készletet felhalmozni.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.