2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak

2021. október 18. 3:00
BBC Future
Az, hogy mit tekintünk luxusnak, változik az idők során. De vajon luxussá válhatnak olyan élelmiszerek, amik ma mindenki polcán ott vannak?

A BBC Future cikkében Isabelle Gerretsen ezt a kérdést járta körbe. Emlékeztetett: a múltban már tanúi lehettünk annak, ahogy hétköznapi ételek luxuscikké váltak, ahogy az ellenkezőjének is: hogy luxuscikkek mindenki számára elérhetők lettek.

A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)A homárt egykor visszataszítónak tartották, amiből csak az evet, akinek nem volt más választása (David Todd McCarty on Unsplash)

A legismertebb a homár története. A homár a 18. században a szegények étele volt, nagy számban fértek hozzá a tenger közelében élők, akiknek nem tellett “rendes” halra, de az Egyesült Államokban a börtönökben élőknek is rendszeresen szolgáltak fel a “visszataszító” élőlényből készült ételeket. Az amerikai vasúthálózat kiépülésével a vasúttársaságok azonban fantáziát láttak az ízeltlábúban: olcsón beszerezhető volt, a vonatok gazdag utasai pedig mit sem tudtak róla, így különlegességként tudták eladni nekik az étkezőkocsiban. A vagyonos utasok aztán annyira rákaptak, hogy a városok éttermeiben is felkerült az étlapra, a kereslet növekedése és a célközönség fizetési hajlandósága pedig az egekbe lökte a tengeri jószág értékét. 

Ennek az ellenkezője történt a cukorral és a lazaccal. Ezek azelőtt nehezen beszerezhető termékek voltak, amit csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Idővel azonban, ahogy nagyüzemi szinten kezdték “előállítani” őket, megfizethetővé váltak az átlagember számára is. 

A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)A klímaváltozás kinyírja a kávét (Nathan Dumlao on Unsplash)

Szintén a luxustermékek közé tartozott egykor a kávé, a csokoládé és számos fűszernövény is, amik pár évtizeden belül visszanyerhetik különleges státuszukat: a klímaváltozás – magasabb hőmérséklet és kiszámíthatatlan csapadék – ugyanis éppen a termőterületüket sújtja a leginkább, ha pedig kisebb mennyiségben kerülnek piacra, akkor vastagabban fog majd a ceruza az árcédulán. Szintén a klímaváltozás – illetve az emiatt kialakult ciklon – miatt pusztult el 2017-ben a madagaszkári vaníliaültetvények egy jelentős része, ami miatt a vanília átmenetileg az ezüstnél is drágábbá vált; a jövőben pedig fel kell készülnünk hasonló sorscsapásokra. 

(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)(Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash)

De nemcsak a természeti körülmények miatt válhat luxustermékké egy étel, hanem az emberek ízlésének, életmódjának átalakulása is ide vezethet. A legjobb példa erre az, ami a húsra várhat a jelenlegi trendek alapján. A hús ma még emberek milliárdjai számára a napi étkezés egyik alapvető eleme, a társadalom azonban egyre inkább elfordul tőle, részben az állatvédelem erősödése miatt, részben pedig azért, mert a hús előállítása óriási terhet ró a környezetre, így a klímaváltozás által jobban sújtott generációk számára olyan nemkívánatos fogyasztási cikké válhat, mint a dohány. Közeledik az idő, amikor egy hamburgert bedobni a haverokkal már cikinek számít majd. Ha pedig kevesebb hús fogy, akkor az előállítás volumene is csökken, amiből pedig kevesebb kerül piacra, az szükségszerűen többet kóstál. Persze ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe – szóval egyelőre nem érdemes hűtőházat építeni a kert végében és évekre elegendő csirkefarhát-készletet felhalmozni.

Söge

További cikkek

Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják.
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A veszprémi FIDESZ-KDNP frakció felkérte a szolgáltatót, hogy az idei évben ne csak az erre kijelölt, zöldhulladékkal teli zsákokat szállítsák el a házak elől, hanem minden olyan zsákot is, amelyekben a veszprémiek összegyűjtötték a lehullott falevelet. A soron kívüli gyűjtés a következő napokban indul Veszprémben.
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.