Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem

2021. október 13. 16:15
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.

Számos elbeszélés szól arról, hogy a XX. század fizikus zsenijének, Albert Einsteinnek egyik kedvenc elfoglaltsága volt a Princetoni Egyetem mellett elterülő sűrű erdőben sétálgatni kollégáival, ahol a legújabb bonyolult elméleteket vették górcső alá. A lehetőség adott volt, hiszen a New Jersey államban található intézmény ilyen vadregényes környéken terül el, ez pedig nem csak az elmélkedésekhez kiváló, hanem számos tudományos kísérlet kiváló helyszínéül szolgál. A fák között plazmafizikát, meteorológiát és sugárhajtást kutató intézetek is vannak.

Viszont nem kell átrepülni az Atlanti-óceánon ahhoz, hogy hasonló nagy múltú és impozáns egyetemvárossal találkozzunk. Cambridge például már önmagában is egy építészeti remekmű, a gótikus épületegyüttesben pedig nyolc múzeum is található, ahol számos ókori leletet őriznek, de egy botanikus kert is gazdagítja a városrész nagyságú intézmény kínálatát, nem csak egyetemistáknak. Apropó Cambridge, itt doktorált 1927-ben Szent-Györgyi Albert is.

Cambridge középkori épületeiCambridge középkori épületei

Ha Cambridge-t említettük, akkor Oxfordot sem lehet kihagyni a sorból, ráadásul a dél-angliai városban található neves egyetem épületei teljesen egybeolvadtak a várossal, a 37 kollégiuma és középkori épületei szerves részét adják a történelmi városnak, így talán leginkább itt ér össze az „egyetemváros” kifejezés egy valódi város képével.

Nem is Oroszországról lenne szó, ha a Moszkvai Lomonoszov Egyetemet ne a monumentalitás jellemezné leginkább. A főépület a maga 240 m-es tornyával a világ legmagasabb egyetemi épülete, de mellette 600 másik épület található az orosz „egyetemvárosban”, amelyekben múzeumok, könyvtárak és könyvesboltok is helyet kaptak.

Történelmiség helyett inkább a modern látványvilágra helyezte a hangsúlyt a Tokiói Egyetem, amely nem sokkal maradt le orosz társától a főépületének adottságait figyelembe véve. A Mode Gakuen Cocoon Tower 204 méter magas, az egyetemi előadók mellett pedig kilátó is működik a tetején, nem véletlen, hogy az egyetem állítólag úgy is hirdeti magát, hogy ilyen kilátás mellett senki nem akar ellógni az órákról.

Mode Gakuen Cocoon TowerMode Gakuen Cocoon Tower

Nemzetközi kitekintésben végül egy közeli példa a Torinói Egyetem Luigi Einaudi Campusa, amelyet 2013-ban adtak át, küllemében pedig futurisztikus űrhajóra emlékeztet. Viszont ami ennél is lényegesebb, az egyetemisták kiszolgálása mellett az olasz lakosságnak is kínál különböző szolgáltatásokat, így menzát, könyvtárat üzemeltetnek benne, utóbbiban külön idegenvezetést is szerveznek turisztikai céllal.

Mindezek fényében, ha méretarányosan tekintünk a veszprémi Pannon Egyetemre, az intézmény főépületei és az azok által bezárt városrész itt is tekintélyes darabot hasít ki a városszövetből. Azaz az Erzsébet-ligettől egészen a Stadionig tartó övezetet méltán lehet hívni a Veszprémen belüli egyetemvárosnak.

A régi Vegyipari Egyetem tervezésekor azonban még kevésbé volt szempont az, hogy az intézmény által bezárt terület egyben a veszprémiek számára is nyitott, különböző szabadidős elfoglaltságoknak otthont adó városrész legyen, ahol hallgatói jogviszony nélkül is bárki jól érezheti magát.

Ez változhat meg könnyen a közeljövőben, hiszen információink szerint az egyetem vezetőségének asztalán már ott van egy koncepció arra vonatkozóan, hogy az Egyetem utca és az Erzsébet-liget által bezárt területen lebontsák a kerítést és egy egybefüggő zöldövezet alakuljon ki, ahol a különböző szabadidős elfoglaltságok mellett parkolóházat is terveznek, részben az Európa Kulturális Főváros Program keretében.

Úgy tudjuk, hogy minden akadály elhárult az elől, hogy 2023 januárjára, amikor kezdetét veszi az Európa Kulturális Főváros Program ünnepi éve, megvalósuljon ez az elképzelés az egyetemen. Mindennek két különböző, de eredményük szempontjából összekapcsolódó projekt a kulcsa: a campus-projekt, amelynek eredményeképp megépülhet a parkolóház és kinyílhat az Egyetem utcai kampusz parkja minden veszprémi előtt, valamint egy energetikai projekt, amelynek keretében a főépületek homlokzata, ezáltal külleme kap új színt, a régi szocreál stílus helyett egy modern, XXI. századi intézmény képében csiszolódhat össze a várossal még inkább a Pannon Egyetem.

Ezzel pedig Veszprém is csatlakozhat azon városok sorához, ahol a felsőoktatási intézmény nem csupán a felvételi statisztikákban és a különböző K+F projektekben jelenik meg, hanem a város élhetőségének, a szolgáltatások kibővülésének és a szabadidős elfoglaltságok gazdagodásának is fontos előremozdítója lehet.

vehir.hu
további cikkek
Lehetőségből cselekvés - ismét megrendezik az Innováció Konferenciát közélet Lehetőségből cselekvés - ismét megrendezik az Innováció Konferenciát ,,A Hidak és Utak” nemzetközi Innováció Konferenciát (ECIM) a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen második alkalommal, idén november 23-24-én rendezi meg. 2023. november 23. 16:09 A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottsága adott otthont a Pannon Egyetem Humántudományi Kar, azon belül is a Társadalomtudományi Intézet szervezésében megvalósuló, A valóság nem ellenség konferencia megnyitójának, s magának a rendezvénynek, mely központi témája az éghajlatváltozás, s annak társadalmi aspektusai. 2023. november 23. 12:07 Kígyózó sorok a Pannon Egyetem nyílt napján Kígyózó sorok a Pannon Egyetem nyílt napján Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem képzéseire. Szerdán délelőtt tíz órától várták a középiskolás fiatalokat, hogy minél pontosabb és átfogóbb képet adjanak nekik az intézmény képzéseiről, s az új pontszámítási rendszerről. 2023. november 15. 23:10 A VEMÉV-SZER Kft. kapta az ”Év Vállalkozása Díjat” közélet A VEMÉV-SZER Kft. kapta az ”Év Vállalkozása Díjat” A 2023-as TOP 100+200 kiadványnak a díjátadóval egybekötött bemutató rendezvényét november 14-én tartották meg, immár tizenhatodik alkalommal. A megye gazdasági életének kiemelt eseményét a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, melyen a térség vezető vállalkozásainak képviselői, meghatározó gazdasági és innovációs szereplői vesznek részt.   2023. november 14. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.