Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen

2021. október 12. 20:42
Alig 8 hónap alatt épült meg Öskü határában az a napelempark, ami a jövőben 5500 család villamosenergia-felhasználását fogja fedezni. Az ünnepélyes átadón kiderült, belátható időn belül Magyarországon megvalósulhat a teljes karbonsemlegesség.

A beruházás alapkövét idén februárban helyezték el az Öskü mellett elterülő 20 hektáros területen. Akkor a kivitelező cég, a Greentechnic Hungary Kft. ügyvezetője azt ígérte, ha elkészül a fejlesztés, 5500 háztartás energiaigényét fogja majd fedezni a napelempark. A munkák 8 hónapot vettek igénybe, ezalatt 20 db 500 kW-os napelemes kiserőművet építettek meg, aminek ünnepélyes átadóját kedd délután tartották a helyszínen.

Az eseményen jelen voltak a kivitelező képviselői mellett a település polgármestere, az országgyűlési képviselő, valamint Steiner Attila, államtitkár és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő is.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, egyben a kivitelező Greentechnic Hungary Kft. ügyvezetője emlékeztetett, a beruházó egy felvidéki magyar vállalkozókat tömörítő társaság, a Heliosys Hungary, akik itt a Dunántúlon fektettek be azért, hogy megvalósítsák azt a fejlesztést, ami a következő 30-40 évben 5500 háztartás energiaigényét fedezi majd idehaza.

Az eseményen Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő több olyan adattal is szolgált, amelyek a magyar kormány klímatörekvésénének és energiahatékonyságának sikerét támasztják alá, valamint kitekintést adott az európai folyamatokra is. Ezek alapján az EU-ban jelenleg folyamatosan emelkednek az energiaárak, néhány országban már-már „rezsiválság” állt elő. Magyarországon viszont ezzel szemben a Kormány arra törekszik, hogy megvédje a családokat ettől az áremelkedéstől, a rezsicsökkentésnek hála évente 360-370 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnie egy családnak a különböző közüzemi számlákra. Ez 2013 óta 25%-os csökkenést jelent, amivel jelenleg Magyarország az élen jár az uniós tagállamok közt, ahol a legalacsonyabbak a rezsiárak.

A kormányszóvivő hozzátette, a rezsiárak megfékezése mellett a klíma- és természetvédelem területén is nagy erőket mozgósít a Kormány, ezért akciótervben fektették le azokat a célokat és az azokhoz kapcsolódó eszközöket, amelyek azt hivatottak megvalósítani, hogy

2030-ra a magyar háztartások energiaforrása 90%-ban karbonsemleges forrásból származzon, 2050-re pedig megvalósuljon a teljes karbonsemlegesség.

Szentkirályi Alexandra Szentkirályi Alexandra

Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kiemelte, Magyarország adottságait figyelembe véve az atomenergia mellett a napenergiára tud összpontosítani, ha CO2 kibocsátás nélküli energiaforrások kiaknázásán dolgozik. Jelenleg 2300 mW teljesítménnyel működnek napelemparkok az országban – ez egyébként már most több, mint amit Pakson termelnek – a számot pedig szeretnék tovább növelni a jövőben, 2030-ra megháromszorozni.

A célok érdekében több olyan kormányzati támogatási rendszer is működik, amelyek kifejezetten a napelemes beruházásokat támogatják, de

még idén meghirdetnek egy 200 milliárd keretösszegű új támogatást, amely főleg azoknak a családoknak teremt lehetőséget ilyen beruházásra, akik eddig anyagilag nem tehették meg, hogy megújuló energiából teremtsék elő az áramot otthonukban.

Steiner AttilaSteiner Attila

Igazi ünnepnek nevezte Ovádi Péter az átadót, ami egyszerre fontos állomás Öskü fejlődésének és a hazai környezetvédelmi törekvéseknek is. A település szempontjából fontos bevételeket teremt iparűzési adó formájában, országosan pedig kiválóan illeszkedik a fenntarthatósági törekvésekhez, mondta a képviselő, aki megemlítette állatvédelmi szempontból is a beruházás előnyét. Ezek alapján a sziklás terület, ahová a napelempark épült más beruházás szempontjából értéktelen, viszont birkalegelő funkcióját a jövőben is megtartja a 20 hektáros mező.

Végül Ángyán Tamás, Öskü polgármestere is köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik elősegítették a fejlesztés megvalósulását, mint mondta, 4 éve tervezték ezt a beruházást, amivel Öskü nagyon sokat nyert. A polgármester továbbá kiemelte a település távlati céljait is, ezek szerint főleg gazdasági szempontból szeretnének a régió meghatározó szereplőjévé válni, többek közt ezért hoztak létre egy 40 hektáros ipari parkot a 8-as út másik oldalán, ahová folyamatosan költöznek be az újabb cégek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.