Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Trianonról nyílt kiállítás az Óváros téren

2021. október 5. 19:03
A trianoni békeszerződést és megkötésének körülményeit és következményeit bemutató kiállítás nyílt kedden az Óváros téren. Az országjáró vándorkiállítást először Veszprémben láthatja a közönség.

Porga Gyula polgármester a kedd délutáni megnyitón a kiállítást köszöntve felelevenítette: Veszprémben 2013-ban civil javaslatra centenáriumi emlékbizottságot hoztak létre, ami a Nagy Háborúhoz kötődő programokat szervezett. Hamar megfogalmazódott az igény, hogy ne csak a háborús időszak centenáriuma alatt működjön a bizottság, hanem 2020-ban, a trianoni béke századik évfordulójára is terjedjen ki a figyelme. Komoly energiát fordítottak a veszprémi alakulatok sorsának és a hátországban történtek bemutatására is.  A polgármester megjegyezte: fontosnak tartották, hogy olyan kézzel fogható kiadványokat hozzanak létre, amik megmaradnak, bármikor kézbe vehetők. Ennek a hatéves programsorozatnak méltó koronája ez a tárlat. "Érdekes, izgalmas, trendi kiállítással adózhatunk nagyszüleink hagyatéka előtt és adhatjuk tovább azt a következő generációknak" – zárta beszédét Porga .

Porga GyulaPorga Gyula

Ovádi Péter parlamenti képviselő arról beszélt, hogy joggal érezhetjük igazságtalannak a trianoni békeszerződést, hiszen "tudatos és előre eltervezett merénylet történt Magyarország ellen 1920-ban". Mint mondta, száz év elteltével a magyarságunk értéket és erőt jelent függetlenül attól, mely ország zászlaja alatt élünk. A képviselő szerint Magyarország az egyik legerősebb nemzetállam Európában; míg Nyugat-Európa lassan elveszti az identitását, mi a térség vezető nemzetévé válunk. Ma Magyarországon ezerféle módon nyilvánítjuk ki összetartozásunkat "határon túli testvéreinkkel" – például olyan kiállításokkal is, mint aminek Veszprém most otthont ad.

Ovádi PéterOvádi Péter

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója rámutatott: aki meg szeretné érteni a jelent, annak 1914-ig kell visszautaznia az időben. Egyedül Magyarország szánt hat esztendőt arra, hogy feldolgozza a múltat. Az első világháború jelentőségét képtelenség alábecsülni. Míg a második világháború hősei és antihősei szemünk előtt élnek, az első világháborúról mintha elfeledkeztünk volna. Száz év távlatából azonban jól látható, hogy a békeszerződések nem a béke, hanem a stabilitás érdekében születtek. A legyőzöttek nem győzettek le - fogalmazott Tallai. Mint mondta, a világméretű háború valójában arról szólt, ki lesz Európa ura, hiszen ekkor még Európa számított a világ köldökének, aki Európát irányította, azé volt a világ.  A Nagy Háború átalakította az európaiak világlátását, máig tartó ideológiai káoszt okozott. A 21. századot még mindig az 1918 utáni hamis fogalmak kötik gúzsba.

Tallai GáborTallai Gábor

Tallai a háborút követő évtizedről azt modnta: a közel ezeréves Magyar Királyság területében, lakosságban, erőforrásaiban és infrastrutkurájában jelentős veszteséget szenvedett. Ez halálos ítélet volt, kétségessé vált, hogy egyáltalán életben maradunk-e. A magyar országgyűlés 1920-ban azonban létrehozta az Európában példátlan parlamentáris rendzert, a király nélküli királyságot, amelyben az állam legitimációját Szent István hagyatéka biztosította. Az akkor elindult folyamat felért egy új államalapítással, a semmiből kellett újraépíteni az országot, beindítani a gazdaságot. Az, hogy megszűnt a káosz és visszatért a jogbiztonság, már-már egyedülálló Európa történetében. A kilátástalan helyzetben győzött a túlélés ösztöne - mutatott rá a programigazgató.

A megnyitón Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész működtek közre. A kiállítás október 18-ig látogatható.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.