Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Trianonról nyílt kiállítás az Óváros téren

2021. október 5. 19:03
A trianoni békeszerződést és megkötésének körülményeit és következményeit bemutató kiállítás nyílt kedden az Óváros téren. Az országjáró vándorkiállítást először Veszprémben láthatja a közönség.

Porga Gyula polgármester a kedd délutáni megnyitón a kiállítást köszöntve felelevenítette: Veszprémben 2013-ban civil javaslatra centenáriumi emlékbizottságot hoztak létre, ami a Nagy Háborúhoz kötődő programokat szervezett. Hamar megfogalmazódott az igény, hogy ne csak a háborús időszak centenáriuma alatt működjön a bizottság, hanem 2020-ban, a trianoni béke századik évfordulójára is terjedjen ki a figyelme. Komoly energiát fordítottak a veszprémi alakulatok sorsának és a hátországban történtek bemutatására is.  A polgármester megjegyezte: fontosnak tartották, hogy olyan kézzel fogható kiadványokat hozzanak létre, amik megmaradnak, bármikor kézbe vehetők. Ennek a hatéves programsorozatnak méltó koronája ez a tárlat. "Érdekes, izgalmas, trendi kiállítással adózhatunk nagyszüleink hagyatéka előtt és adhatjuk tovább azt a következő generációknak" – zárta beszédét Porga .

Porga GyulaPorga Gyula

Ovádi Péter parlamenti képviselő arról beszélt, hogy joggal érezhetjük igazságtalannak a trianoni békeszerződést, hiszen "tudatos és előre eltervezett merénylet történt Magyarország ellen 1920-ban". Mint mondta, száz év elteltével a magyarságunk értéket és erőt jelent függetlenül attól, mely ország zászlaja alatt élünk. A képviselő szerint Magyarország az egyik legerősebb nemzetállam Európában; míg Nyugat-Európa lassan elveszti az identitását, mi a térség vezető nemzetévé válunk. Ma Magyarországon ezerféle módon nyilvánítjuk ki összetartozásunkat "határon túli testvéreinkkel" – például olyan kiállításokkal is, mint aminek Veszprém most otthont ad.

Ovádi PéterOvádi Péter

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója rámutatott: aki meg szeretné érteni a jelent, annak 1914-ig kell visszautaznia az időben. Egyedül Magyarország szánt hat esztendőt arra, hogy feldolgozza a múltat. Az első világháború jelentőségét képtelenség alábecsülni. Míg a második világháború hősei és antihősei szemünk előtt élnek, az első világháborúról mintha elfeledkeztünk volna. Száz év távlatából azonban jól látható, hogy a békeszerződések nem a béke, hanem a stabilitás érdekében születtek. A legyőzöttek nem győzettek le - fogalmazott Tallai. Mint mondta, a világméretű háború valójában arról szólt, ki lesz Európa ura, hiszen ekkor még Európa számított a világ köldökének, aki Európát irányította, azé volt a világ.  A Nagy Háború átalakította az európaiak világlátását, máig tartó ideológiai káoszt okozott. A 21. századot még mindig az 1918 utáni hamis fogalmak kötik gúzsba.

Tallai GáborTallai Gábor

Tallai a háborút követő évtizedről azt modnta: a közel ezeréves Magyar Királyság területében, lakosságban, erőforrásaiban és infrastrutkurájában jelentős veszteséget szenvedett. Ez halálos ítélet volt, kétségessé vált, hogy egyáltalán életben maradunk-e. A magyar országgyűlés 1920-ban azonban létrehozta az Európában példátlan parlamentáris rendzert, a király nélküli királyságot, amelyben az állam legitimációját Szent István hagyatéka biztosította. Az akkor elindult folyamat felért egy új államalapítással, a semmiből kellett újraépíteni az országot, beindítani a gazdaságot. Az, hogy megszűnt a káosz és visszatért a jogbiztonság, már-már egyedülálló Európa történetében. A kilátástalan helyzetben győzött a túlélés ösztöne - mutatott rá a programigazgató.

A megnyitón Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész működtek közre. A kiállítás október 18-ig látogatható.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. 2024. július 19. 16:02 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.