2023. június 8.
//
Medárd névnap

A kistelepüléseken is köszöntötték az időseket

Az Idősek világnapja alkalmából Úrkúton és Tésen is tartottak összejöveteleket és ünnepségeket, ahol ismét bizonyítottak az idősebb emberek, hogy 60 év felett is lehet valaki aktív és tettre kész.

Hivatalosan 1991 óta jegyzik október 1-jét az Idősek világnapjaként. Az ENSZ közgyűlése ekkor nyilvánította ki, hogy a tizedik hónap első napján az idősekre még nagyobb figyelem fókuszáljon a világban. A Földön megközelítőleg 600 millió 60 év feletti él, ez a nap pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy nyugdíjasként is lehet ugyanolyan aktív és tevőleges életet élni, mint a korábbi évtizedekben, valamint üzenetet is hordoz magában a fiatalok felé, hogy hallgassák meg, kérjenek tanácsot az idős emberektől, akik jóval nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Az Idősek napját hazánkban is minden évben megtartják, ráadásul nem csak a nagyobb városok nyugdíjas klubjai körében, hanem az olyan kisebb településeken is, mint környékünkön Tés és Úrkút.

A szélmalmok falujában ezen a héten szerdán, a sváb bányásztelepülésen pedig szombaton tartották az Idősek napi ünnepségeket, amelyeken részt vett Ovádi Péter, a környék országgyűlési képviselője is, aki mindkét helyszínen köszöntötte a megjelenteket, sok esetben régi ismerősként.

A nyugdíjasok amellett, hogy egy vidám hangulatú összejöveteleken, találkozhattak egymással, a színpadi produkciókban sem maradtak passzívak, dal- és tánckörökben mutatták meg, hogy 60 év felett is lehet aktívan élni.

Az idős embereket egymás előadásai mellett a kisiskolások is meglepték különböző ünnepi műsorokkal.

A kistelepülések mellett a héten Veszprémben is több nyugdíjas klub tartott ünnepi összejövetelt, a Cholnoky és a Hóvirág klubok is 30 éves fennállásukat ünnepelték, valamint a megyeszékhely idén is megrendezte a hagyományos nyugdíjasköszöntőjét az Agórában.

vehir.hu