Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: eltűnt a DK a közgyűlési frakciók közül

2021. szeptember 30. 10:17
Hulladékgazdálkodással, állatkerti szerződéssel és a népesség fogyásával foglalkoztak napirend előtt a közgyűlésben.

Az ülés kezdetén a megjelentek megemlékeztek a napokban elhunyt Maróti Rezsőről, aki 1980 és 1990 között vezette a várost.

Új frakció alakult a közgyűlésben. Miután a nyáron a Demokratikus Koalíció szabotálta helyi elnöke, Katanics Sándor indulását az ellenzéki előválasztáson, Katanics és párttársa, Zakar Csaba kiléptek a DK-ból. A közgyűlésben korábban DK-Szakszervezet néven működő frakció helyét a Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek frakció veszi át, amelynek frakcióvezetője Katanics Sándor, tagjai pedig Zakar Csaba, Guzslován Gábor és Kovács Rajmund.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) indítványozta egy ideiglenes munkacsoport vagy bizottság létrehozását, amelynek feladata, hogy megvizsgálja Veszprém lakosságszám-csökkenésének okait, illetve azokat a lépéseket, amelyekkel a kedvezőtlen demográfiai folyamat megfordítható. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: munkacsoport helyett inkább a szakemberekre bízná a feladatot, erre szociológusokat kérnek fel a jövő évben, hogy aztán szakszerű véleményre alapozva hozhasson döntést a közgyűlés. Gerstmár szerint a munkacsoport létrehozása a szakemberek bevonása mellett is indokolt, a képviselők azonban 7 igen - 11 nem arányban elutasították.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) frakcióvezető a Gyulafirátót határába tervezett katonai bázis ügyében interpellált. Az önkormányzat korábban elfogadott egy határozatot arról, hogy tárgyaljanak a kormánnyal a helyieket legkevésbé zavaró megoldásról. A polgármester írásban ígért választ, mint mondta, a tárgyalások még nincsenek abban a fázisban, hogy azonnal végleges választ tudjon adni. 

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) arról kérdezte a polgármestert, mit kíván tenni a városvezetés, hogy a nem integrálható, fejlesztési zavarral küzdő gyermekek számára óvodai csoport működhessen a városban. Porga Gyula elmondta, hogy a nem integrálható gyerekek óvodai ellátása az állam feladata, Veszprémben a Kozmutza Flóra speciális iskolában óvodai csoport működik erre a célra. 

Szintén Kovács Rajmund kérdezett arról, hogy Török László, az állatkert vezetője felbontotta a Völgykatlan kft. szerződését, hogy az állatkertben működő egyéb vendéglátóegységeket előnybe hozza. Milyen módon kíván a polgármester rendet tenni az ügyben? Porga Gyula kijelentette: városvezetőként nem feladata, hogy beleszóljon az intézmények operatív működésébe. Ha az érintett felek nem tudnak megállapodni, a bíróság tesz majd igazságot.  Hartmann Ferenc ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy sem a város, sem az állatkert nimbuszának nem tesz jót az incidens, és a polgármesternek, mint a tulajdonosi jogok gyakorlójának feladata, hogy a vitát rendezze – sajnálja, ha az erre tett kísérlet nem járt sikerrel.

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) azt kérdezte, szükséges-e a hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati rendelet felülvizsgálata, “elfogadhatóbbá tétele” a lakosság számára. Mint mondta, azt tapasztalja, hogy nagy elégedetlenséget szül a zöldhulladék elszállításának rendszere, a szelektív szigeteket sokan hulladéklerakónak használják, és sok gonddal jár a lomtalanítás is. Porga Gyula szerint a probléma nem egyszereplős: nyilván az önkormányzatnak és a szolgáltatónak is van feladata, de fontos, hogy a lakosság is együttműködő legyen. Vannak, akik nem fogadják el a rendet, eldobják a hulladékot, nem megfelelően használják a szelektív szigeteket. Úgy gondolja, nem a zöldhulladék elszállítása ma a hulladékgazdálkodás legnagyobb problémája.

Gerstmár Ferenc az illegális hulladéklerakással kapcsolatban tett fel kérdést. Az idén felszerelt 12 mobil kamera nem elégséges, többre lenne szükség, a közterületen elhelyezett hulladéktárolókat el kellene zárni, a lakosságnál keletkező hulladék csökkentésére tervvel kellene rendelkezni. Porga Gyula azt válaszolta, hogy a kamerák kihelyezése sikertörténet, hiszen sikerült már tetten érni elkövetőt ezzel a módszerrel. A hulladéktárolók elkerítése többször is felmerült már, a társasházakat ösztönözni kell arra, hogy minél több helyen döntsenek emellett. A keletkező hulladék csökkentése érzékenyítés és marketing kérdése, a VKSZ Zrt-nek az elmúlt hétvégén volt is egy ezt célzó rendezvénye

Hartmann Ferenc azt kérdezte, mit tud tenni a polgármester annak érdekében, hogy képviselőtársa betartsa a képviselői esküjét: képviselőhöz és kiváltképp veszprémihez méltóan nyilatkozzon – kritizálta ezzel Stigelmaier Józsefné egy közösségi oldalon tett megjegyzését. Porga Gyula elmondta: megkérte képviselőtársát, hogy megfontoltabb kijelentéseket tegyen. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása közgyűlés Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket. 2023. szeptember 28. 22:23 Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját közgyűlés Tárgyalták az önkormányzat lakáskoncepcióját Maratoni, csaknem negyven napirendi pontból álló közgyűléssel zárta a szezont a veszprémi képviselő-testület. 2023. június 29. 14:45 Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal! A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára. 2023. június 2. 14:01 Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF közgyűlés Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön. 2023. május 25. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.