Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C

'Nem lehet elfelejteni a 2006-os rettegést és brutalitást'

2021. szeptember 29. 16:12
Kedd délután Veszprémbe látogatott a „Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítás, ami a 2006-os fővárosi Gyurcsány-terror eseményeit mutatta be. A Hotel parkolóban az érdeklődők olyan személy részletes beszámolóját is megismerhették, akinek 15 évvel ezelőtt a rendőrattak idején törték el a csontját.

A „Vérbe fojtott szabadság” vándorkiállítást a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat hívta életre a kiszivárogtatott öszödi beszéd 15. évfordulóján. A párhuzam nem véletlen, ugyanis a kiállítás és a kapcsolódó előadások azokról az eseményekről szólnak, amelyeket Gyurcsány Ferenc, egykori miniszterelnök beszéde generált, a végkifejlete pedig a 2006. október 23-ai véres fővárosi események lettek.

A veszprémi kiállításon – amelyet egy kamionban lehetett megtekinteni – Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője tartott előadást, mint fogalmazott egy olyan szervezet vezetőjeként, amelyet normális demokratikus államban nem is kellett volna létrehozni. 2004-ben mégis megalapították ezt a szervezetet, hiszen elmondása szerint már akkor is érzékelhető volt, hogy az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció ott lehetetleníti el az ellenzéki tüntetéseket, ahol csak tudja. Ez teljesedett ki a 2006-os eseményekben, mondta Gaudi-Nagy.

A kiállítás témáját adó eseményekről pedig egy érintett számolt be a veszprémi közönség előtt. Fábián Gábor annak idején a Fidesz-KDNP október 23-ai megemlékezésére érkezett a fővárosba, de az ünnepség után elfajult események során mellette lőtték ki gumilövedékkel egyik barátja szemét, neki pedig eltörték az ujját a civilek ellen központilag vezényelt rendőrök. Ahogy fogalmazott, sokan beszélnek és leírják az akkori eseményeket, de azt a rettegést és brutalitást csak azok ismerik igazán, akik elszenvedői voltak, ezt pedig ő maga sem fogja soha elfelejteni.

Gaudi-Nagy Tamás rövid politikatörténeti visszatekintőjében több olyan dologra is felhívta a figyelmet, amelyek a mai napig tematizálják a magyar politikát, gyökereik pedig 2006 októberéig, valamint az azt megelőző öszödi beszédig nyúlnak vissza. Kezdve azzal, hogy az ellenzéki oldalon szeretik igazságbeszédként definiálni Gyurcsány kikerült hangfelvételét, holott az ex-kormányfő azt saját frakciója zárt ülésén mondta el, nem pedig a nagy nyilvánosság előtt. Az ügyvédként tevékenykedő Gaudi-Nagy ennél is továbbment, szerinte az öszödi beszéd tartalma kimeríti a BTK-ban is szereplő választási csalás fogalmát, hiszen elmondása szerint Gyurcsányék annak idején a gazdasági adatok meghamisításával tudtak választást nyerni, ráadásul nem csak a magyar emberek előtt titkolták el az ország helyzetét, amibe vezették, hanem az EU és más nemzetközi szervezetek előtt is.

A kiállítást Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is megtekintetteA kiállítást Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is megtekintette

A Nemzeti Jogvédő Iroda vezetője további adatokkal is alátámasztotta álláspontját és rávilágított ferdítésekre a 2006-os eseményekkel kapcsolatban. Ezen a ponton Dobrev Klárát, a Gyurcsány-párt mostani miniszterelnök-jelöltjét idézte, aki szerint 2006-ban több rendőr sérült meg, mint civil. A valós számok viszont azt mutatják, hogy bizonyítottan 47 rendőr szenvedett súlyosabb sérüléseket, ők is főleg azért, mert a vezetőik nem gondoskodtak megfelelő védőruházatról, a könnygáz pedig a rossz gázmaszk alá beszorulva súlyos légzőszervi károsodást okozott nekik.

Ezzel szemben a civilek közül több ezren sérültek meg, sokan súlyosan, de a legnagyobb tragédia azokat érte, akik például a szemük világát vesztették el a szabálytalanul, fejmagasságban kilőtt gumilövedékek által.

Gaudi-Nagy Tamás a sérülések mellett a 2006-os események utózöngéjéről is beszélt, mint mondta, több száz pert indítottak a sértettek, ezekből összesen 61 jutott el vádemelésig, amelyek közül 17 esetben ítélték el a rendőröket, akik közül csupán ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést, de ők sem az akkori rendőri, vagy állami vezetés tagjaiból kerültek ki, akik a parancsokat kiadták aznap este.

Az előadók röviden kitértek a mai aktuálpolitikai helyzetre is az ellenzék szempontjából. Gaudi-Nagy azt mondta, meg kell nézni, hogy akik ma demokráciáért kiáltanak, alig 15 évvel ezelőtt mit műveltek ebben az országban. Ráadásul több olyan nyilatkozat is elhangzott a mostani ellenzéki vezetőktől, amelyek tagadják a 2006-os események valódi eseményeit, viszont azt sugallják, hogy hatalomra jutásuk után hasonló rendszert vezetnének vissza az országba.

A „Vérbe fojtott szabadság” vándorkiállítás folytatja útját, szerdán Keszthelyen, csütörtökön Nagykanizsán, pénteken pedig Zalaegerszegen lesz megtekinthető.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.