2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban

A Veszprémi Petőfi Színházban hamarosan a nézők is megtekinthetik az évad első nagyszínházi bemutatóját, ugyanis a Tasnádi Csaba által színpadra állított Ken Ludwig darab pénteken debütál.

Főpróbahetéhez érkezett az első nagyszínházi bemutató; a clevelandi operaház történetét Tasnádi Csaba viszi színre, akinek a neve, rendezése ismerős lehet a veszprémi közönség számára, hiszen a Tortúra nagysikerű Stephen King-regényátirat is a Jászai Mari-díjas rendező munkája.

A történet tehát a clevelandi operaház köré íródott, ahová egy világhírű olasz tenor érkezik. Nem csupán a teátrum, de a város is lázban ég. A színház igazgatója büszke, hisz fényes siker van kilátásban. De az utolsó pillanatban az élet másképp alakítja a dolgokat: a nagy Tito Merelli helyére be kell ugrani…

A színház igazgatóját alakító Kőrösi Csaba kérdésünkre a készülő előadásról, és a szerepéről a következőket mondta: „A színházigazgató életébe hirtelen minden összesűrűsödik, hiszen be kell adni a pályázatát, bemutatóra készül, hiszen jön Tito Merelli a hőstenor. Ezt az alkalmat felhasználta arra, hogy meghívatta az elnökjelöltet, vagyis nekem - mint Saundersnek – teljesítenem kell.

Ez egy habos vígjáték, remekül megírt darab, jó fordítás, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Elég gyorsak a jelenetváltások, jövök-megyek, egyik ajtón ki, a másikon be, közben modulálni kell… A fizikai része számomra most kicsit nehéz, de ezért kell mindennap edzeni rá. Csabával (Tasnádi Csaba) még nem dolgoztam, de nagyon jó hangulatú próbafolyamat áll mögöttünk, segítőkész volt, a szövegre rávezetett bennünket, és nagyon felkészülten jött próbálni. Bár bohózatról beszélünk, a darabnak vannak mélységei is.".

Az elnökjelölt szerepében Palásthy Bea látható, aki a készülő produkció kapcsán kérésünkre a következőket mondta: „A színház élő műfaj, és nagyon örülök, hogy most ismét ennek van itt az ideje. Remek próbafolyamat volt, nagy boldogsággal töltött el, hogy közelről láthattam a kollégáimat.

A cél, hogy ez a fajta felszabadultság a nézőben is benne legyen, amint végig üli az előadást, és el tudja felejteni egy kicsit, hogy mi van a a színházon kívül.

Minden szerep kihívás, és ennyi kihagyás után – mint a sportolónak – edzésbe kell jönni. Az elnökjelölt – akit alakítok – egy igencsak középkorú hölgy, aki igyekszik becsben tartani nőiességét. Ez egy óraműpontossággal megírt bohózat, kicsit az abszurd felé hajlik. Csabával még nem dolgoztam együtt, de nagyon jó folyamat volt, inspiráló, hogy kíváncsi a színészeire.".

Az előadásról itt olvashat bővebben.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál hatéves történetében első alkalommal saját bemutatóra is készül a Veszprémi Petőfi Színház társulata, méghozzá a Csárdáskirálynővel. Június 15-18. között tehát az operetté lesz a főszerep.
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Vasárnap délután az Acticity nagytermében a négynapos fesztivál záró gondolataira került sor.
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.
A reményteljes jövő a Bűvös Bábos Fesztiválon
A reményteljes jövő a Bűvös Bábos Fesztiválon
A Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház közös szervezésében indult útjára a Bűvös Bábos Fesztivál Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozója. A fesztivál az EKF támogatásával valósul meg.