Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkezdődött a veszprémi Mini Ünnepi Könyvhét

2021. szeptember 15. 4:00
Szeptember 17-ig minden nap 14 órától könyvbemutatókkal, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket a Dubniczay-palotában.

Könyvből várat – várból könyvet szlogennel vette kezdetét kedden az ünnepi könyvhét Veszprémben, mely ugyan a járvány miatt idén kisebb területen várja a látogatókat, a programkínálatot tekintve nem okoz csalódást az irodalom szerelmeseinek. A naponta 14 órától kezdődő könyvbemutatókon túl szerdán és csütörtökön a Veszprémi Jam Session, illetve a Latin Trió ad koncertet, pénteken pedig kifejezetten a gyerekekre gondolva interaktív játékokkal és örömdobolással készülnek a szervezők.

Porga GyulaPorga Gyula

A könyvhét hivatalos megnyitóján Porga Gyula polgármester is részt vett, aki köszöntő beszédében felidézte: az életben csak két dolog biztos, az állandóság és a változás. „Ez a könyvhétre is igaz. Évtizedek óta ünnepeljük az irodalmat, a könyveket Veszprémben nagy érdeklődés mellett, tavaly viszont a személyes találkozás elmaradt – ugyanakkor, az otthonainkba szorulva újra felfedezhettük az olvasás szépségeit. Bármilyen nagy változásokat élünk meg azonban, ne feledkezzünk meg a hagyományos rendezvényeinkről sem, és ha mini keretek között is, de ünnepeljük meg idén is a helyi szerzőket, az irodalmat, a könyveket. Mert bármilyen nehéz is az élet, a könyvek mindig vigaszt tudnak nyújtani” – fogalmazott.

Az olvasás és a zene mellett az első napon egyébként a társművészetek is nagyobb szerepet kaptak: a VEB2023 VELED programsorozat keretében Grászli Bernadett, a Művészetek Háza EKF programjainak megvalósításáért felelőse számolt be jövőbeli programjaikról. Ezek között szerepel többek között a 2022-es Tavaszi Tárlat, ahol a veszprémi és balatoni régióban tevékenykedő művészek alkotásaiból nyílik majd kiállítás, valamint a lelki egészséget és a környezeti fenntarthatóság ügyét szolgáló programsorozat, illetve művészetterápiás foglalkozás és a szépkorúakat megcélzó művészetoktatás is.

Grászli BernadettGrászli Bernadett

Emellett tervezik művészeti csoportok mentorálását, új iparművészeti és dizájn tematikájú kiállítássorozatok és workshopok elindítását, valamint egy digitális és médiaművészeti kiállításoknak helyet adó Future Lab létrejöttét. Szintén a Dubniczay-palota programkínálatát egészítheti ki az a fotóművészeti programsorozat, amely az 1970-80-as évek legendás veszprémi progresszív fotókiállításaiból indulva időszaki tárlatokon fényképezőgép és kamera nélkül készült alkotásokat szeretne bemutatni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.