Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Nyílik a Kunszt, Veszprém új dizájnboltja és közösségi tere

2021. szeptember 14. 15:51
Az Óváros téri Rosenberg-ház saroküzlete a tervek szerint a Bakony-Balaton régió kreatív kulturális erőközpontja lesz. A boltnyitást az EKF-program támogatta.

A 2023-as EKF-program lehetőséget adott Veszprémnek arra, hogy megfogalmazza problémáit és ezekre a kultúra, valamint a művészetek által találjon megoldást. Egyik ilyen célkitűzés, hogy a történelmi belvárosba pezsgő, kulturális életet hozzanak, ezért elindították az Utcakép Fejlesztési Programot, melyen korábban már két másik vállalkozás, a Papírkutya bisztró és a Füge fagyizó sikeresen szerepelt. (További két hely, a Pekedli – Szatócs bolt, illetve a Wine & Vinyl hamarosan nyit, valamint 2021 őszén indul az Óváros téri piac.)

Szeptember 15-én a Kunszt is megnyílik, ahol amellett, hogy a balatoni, veszprémi és a régióból származó dizájnerek termékeivel találkozhatunk, az ígéretek szerint egy reggelire, kávéra, de akár egy munkaebédre is beugorhatunk.

-A Kunszt megnyitása nem csak a belváros felpezsdítését támogatja, hanem azt is, hogy Veszprémet a Bakony-Balaton régióval együtt egy kreatív, kulturális térként, veszprémi erőközponttal definiálják, és a kreatívipari szereplőkre irányítsák a figyelmet- magyarázta Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója a boltnyitás alkalmából tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Can Togay János, az EKF-program művészeti és kreatív főtanácsadója a kulturális erőközpont tervről azt mondta, ennek célja, hogy Veszprém és a régió vonzó legyen a művészek, alkotók, médiaszakemberek, kézművesek, fesztiválszervezők és a kreatíviparban dolgozók számára, -és hogy a város megtartsa fiataljait, miközben a veszprémiek számára a megyeszékhely egy még izgalmasabb és szerethetőbb hellyé válik. Ezekhez a folyamatokhoz elengedhetetlen a vízió, a tettrekészség, és az olyan helyek megnyitása, mint a Kunszt.

Tóth Andrej Aranyrajzszög-díjas grafikus, a Kunszt megálmodója és alapítója szerint a Balaton és a környék változóban van, amelynek egyik ékes példája Veszprém 2023-as rangja. Úgy látja, egyre több igényes és ehhez a címhez méltó kulturális tér és vendéglátóhely nyílik, - ebbe a társaságba kíván becsatlakozni az új dizájnerbolt is. Úgy fogalmazott, a Kunszt egy olyan hely szeretne lenni, ahol a dizájnerek, alkotók méltó körülmények között tudják bemutatni termékeiket, és ahol a művészek találkozhatnak közönségükkel, és workshopot is tarthatnak. „Itt a gyerekek is belekóstolhatnak a mindennapi alkotás és kreativitás csodálatos világába, és veszprémiek is otthon érezhetik magukat."

Can Togay János, Markovits Aliz és Tóth Andrej a 2021. szeptember 14-én tartott megnyitón az Óváros téri Kunsztban.Can Togay János, Markovits Aliz és Tóth Andrej a 2021. szeptember 14-én tartott megnyitón az Óváros téri Kunsztban.

Tóth Andrej azt is mondta, hogy szerinte nem hoztak létre új dolgot, a Kunszt inkább Veszprém polgári hagyományát folytatja: a Rosenberg-házban felújított bolt ötvözi a helyit a hagyományossal a kortárssal és az újítással, miközben bemutatja a magyarországi és környékbeli iparművészeti márkák magas minőségét és szemléletét, valamint "úgy mutat fel lokális értékeket, hogy közben becsatlakozik Magyarország és Európa kulturális vérkeringésébe."

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. 2024. május 11. 20:51 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   2024. április 29. 17:13 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.