Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Új értelmiségi kör alakult az Utasban

2021. szeptember 14. 4:00
Kulturális rendezvényekkel, szervezett eseményekkel, beszélgetésekkel készül az újonnan megalakuló Komjáthy-kör, mely a Veszprémi Kulturális Egylet égisze alatt működne. Az ötletgazda Pethő Imre megkeresésünkre beszámolt a részletekről, emellett megszólaltattuk a kör másik két alapítóját is, Hajas Bálintot, portálunk főszerkesztőjét, valamint Molnár Sándort, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosát.

Számos kulturális kör működik Veszprém térségében, kíváncsiak voltunk tehát, vajon miben más a szóban forgó projekt. Mitől tud több lenni, más lenni? Pethő Imre, a Veszprémi Kulturális Egylet terveiről így fogalmazott:  "A Veszprémi Kulturális Egylet egy laza, kötetlen formájú civil társulás, amely nyitott az együttműködésre más értéket létrehozó szervezettel, magánszeméllyel egyaránt. Egy sokrétű szervezet, hiszen kulturális szervező, ötletgyár, szellemi műhely, kommunikációs felület és megnyilvánulás egyben."

"Sokrétű és izgalmas, mint a környezete. Veszprém, a Bakony, a Balaton egy csodás táj, szellemi és teremtő energiáinak köszönhetően hihetetlen mennyiségű kulturális project jön itt létre, rengeteg alkotó ember talál itt otthonra. Őket szeretnénk bemutatni. De nemcsak a reflektorfényben élő szervezeteket, rendezvényeket, alkotókat, hanem a hasonlóan értékes, kevésbé ismert szerepelőket, kulturális attrakciókat is."

"Mint egy jó újságot, úgy szeretnénk összerakni az Egylet programját. Olyan megnyilvánulásokra törekszünk, amiről szívesen olvasnánk, amiről szívesen hallanánk. A rendezvény felépítésében is érződni fog ez a tudatos kommunikáció. Több részből fognak állni, jól megszerkesztett, izgalmas estek várnak az érdeklődőkre."

Hogy mit is jelent ez pontosan? A három alapító – Pethő Imre, Hajas Bálint, Molnár Sándor – három különböző világból, három teljesen más megközelítésből rendez majd színes eseményeket, méghozzá olyan tematikával, szervezettséggel, átgondoltsággal, mintha újságot szerkesztenének. Fontos, hogy minél szélesebb kört sikerüljön megszólítani, így a sportos témáktól kezdve az irodalmon át, a zene és a közélet is helyet kapna.

"Minket nem kötnek a cégek, kulturális intézmények marketing elvárásai. Mi nem a bevételre, a támogatók elvárásaira figyelünk, hanem magára az alkotóra, a programra. Az értékre, az alkotásra. Nagyon szervezetten dolgozunk, pedig nem ez a fő munkahelyünk. Alapos előkészítésre, tudatos kommunikációra, és mély elemzésekre törekszünk minden egyes attrakciónk kapcsán. Nyitottak vagyunk, szívesen tanulunk másoktól, örömmel dolgozunk bárkivel, akivel értékközöséget tudunk vállalni. Az Utasban működő Bakelit Klubbal, Hamvas Körrel és az IttMOst Körrel állunk jelenleg kapcsolatban. De szívesen várunk bárkit."

Hajas Bálint, portálunk főszerkesztője a Komjáthy-kör kapcsán így nyilatkozott: „Ez egy közös értékrendet képviselő veszprémi értelmiségi kör, egy igazodási pont, ahol az eszmecserének, a kulturált vitáknak van helye. Az elnevezés Komjáthy László egykori veszprémi polgármestertől jön, aki a legtovább regnáló városvezető volt, és a legnagyobb történelmi események alatt is stabilan helyt állt. Ő volt az első, aki felismerte azt, ami mentén ma az EKF2023 halad, vagyis, hogy Veszprém a Balaton térségével összefogva tud igazán sikeres lenni; mintha előre látott volna száz évet. A Komjáthy-kör hasonlóan konzervatív értékeket képvisel, mint az egykori polgármester, de az ajtó nyitva áll mindenki számára. Az alapötlet lényegében onnan is ered, hogy kevésnek gondolom, hogy az ember elmegy a színházba, majd a kötelező taps után hazamegy… Mennyivel jobb, ha a kulturális események után egy olyan társaságban fogalmazhatod meg a véleményedet, ahol értő fülekre, fogékony közegre találsz.”

Molnár Sándor, Pethő Imre, Hajas BálintMolnár Sándor, Pethő Imre, Hajas Bálint

A Komjáthy-kör eseményeinek helyet adó Utas és Holdvilág Antikvárium – ahogy azt Molnár Sándortól megtudtuk – fejlődni fog, vagyis ahhoz, hogy a hely továbbra is találkozási pont legyen, még barátságosabbá teszik azt. Sándor elmondta: „A Komjáthy-körnek otthont adó Antikvárium hamarosan egy kisebb – jól kialakított – társalgóval bővül. A kör megbeszélései is itt zajlanak, fontos, hogy mindenről hárman hozunk döntést, hogy ne legyen surlódás, sértettség. A kör célja nem árokásás, hanem a vélemények közelítése, hiszen minden oldalon vannak értékek, ezeket igyekszünk felmutatni.”

Az alakuló ülést hétfő este tartották az Utas és Holdvilág Antikváriumban több veszprémi, a kulturális és közéleti életben aktívan tevékenykedő személy társaságában. A formájában kötetlen, mégis ünnepi hangulatú eseményen az alapítók mellett felszólalt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki mint meghívott vendég vett részt az alakulón. Ő köszöntőjében üdvözölte az új kulturális kör megalapítását valamint méltatta azokat az eszméket, amelyeket az egykori városvezető is vallott.

Komjáthyról és az ő szellemiségéről Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója tartott rövid előadást, aki szintén csatlakozott a körhöz, Veszprém század eleji életéről és a történelmi időkről pedig Sebő József, középiskolai tanár beszélt, aki több egykori veszprémi kiválósággal egyetemben Komjáthy élettörténetét is részletesen ismeri.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.