Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kortárs művészek pezsdítik fel a Bakony fővárosát

2021. szeptember 9. 13:46
Az itt élő alkotóknak köszönhetően különleges kulturális pezsgés kezdődik idén ősszel a Bakony fővárosában, a leginkább gazdag történelmi múltjáról ismert Zircen.

A Modern Művészet Zircen (MMZ) projekt keretében létrejövő művészeti alkotások, amelyek a helyi alkotóközösség, köztük művészhallgatók keze munkája nyomán keletkeznek majd, fokozatosan veszik birtokba a város közterületeit. Lesznek köztük utcabútorok és szabadtéri szobrok, de ajándéktárgyak és utcai kiállítás is – ami pedig közös bennük, hogy karakteres keretbe foglalják a várost és igazi zirci szellemiséggel töltik majd fel a látogatókat. 

A fokozatos építkezés jegyében 2023-ra bontakozhat ki teljes pompájában a projekt. Vagyis a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa idejére már az egész várost, pontosabban a közterületeket és a látogatókat fogadó magánterületeket is behálózhaták és megtölthetik majd a kortárs művészeti alkotások! 

A projekt kezdeményezője és motorja a zirci A Vizuális és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány, amely számos helyi partnerrel karöltve valósítja meg a nagyszabású célkitűzést. A város feltöltése izgalmas alkotásokkal, bekapcsolódás az EKF2023 vérkeringésébe és a város művészeinek és művészetre nyitott vállalkozóinak megmozgatása: ez a hármas cél adja a küldetés fő mozgatórugóit.  

Zirc egyedülálló történelmi hagyományai, a több mint 800 éves ciszterci apátság és a Bakony csodálatos természeti környezete mellett még egy kinccsel büszkélkedhet: a III. Béla Képzőművészeti Szakgimnázium a térség egyetlen művészeti középiskolája. Tanulóinak és tanárainak tehetsége lesz az az alap, amelyre építkezik a művészeti akció.

A projekt első lépcsőjeként 2-4 db illúziótárgyú játékos szabadtéri alkotás jön létre, amelyek a város közterületén, az Arborétumban vagy az Alapítvány nyilvánosan látogatható parkjában (Bagolyvár Programcentrum) kapnak helyet. A tervek már elkészültek, az alkotások pedig a 2021 október közepétől kezdve folyamatosan láthatók lesznek. Szabadtéri kiállítás is várja majd az érdeklődőket, amely hét szekcióban művészek és művészdiákok által tervezett tárgyak terveit, látványterveit mutatja majd be 2021 október végén. A kiállított tervekről közönségszavazás is lesz majd 2021. október 22-29. között, a közönségszavazatok, továbbá a zsűri értékelése alapján odaítélt díjakat pedig október 30-án adják majd át ünnepélyesen. A zsűrizett tervek adják az alapját a projekt következő fázisának. 

 

Az alkotóverseny szekciói:

1) arculat, ajándéktárgy, apátsági söröscímke,
2) utcai szobor, kinetikus pad,
3) szélszobor,
4) utcai hirdetőtábla sorozat,
5) kerítés + pad a III. Béla Gimnázium utcafrontján,
6) a Gimnázium óriási hátsó falának 3D streetart festése (utcáról jól látható),
7) utcafestés – járdák, zebrák, villanyoszlopok.

 

Művészek, látogatók és a helyi közösség hármasa vonódik be a kezdeményezésbe, nyilvános tervbemutatás vagy közönségdíj szavazás révén. Az alkotók többsége a középiskolás diákok közül kerül majd ki, lehetőséget adva arra, hogy teret kapjanak a fiatal tehetségek. Természetesen a környezet tisztelete és a fenntarthatóság is alapelemei az elképzelésnek, például az alkotások elkészítése során kerülik a műanyagokat és azok általánosságban is megfelelnek a fenntarthatóság szempontjainak. Unikalitás, illúzió és látványosság, művészeti fokra emelt popkultúra, innovatív eszközök modern kreatívipari technikákkal párosítva: csak néhány kulcsszó, amely garantálja majd, hogy a kezdeményezés bekapcsolódjon a kortárs művészeti vérkeringésbe és kulturális témát szolgáltasson a közbeszédnek.  

          

Veszprém és a Balaton közelsége szintén jelentőséget ad a kezdeményezésnek, hiszen ez az akció programot kínál akár egy esős napon is. A III. Béla Művészeti Szakgimnázium bevonása pedig lehetőséget teremt arra, hogy a helyi vállalkozások ki tudják majd aknázni az itt elérhető kreatív tervezői, grafikai erőforrásokat. 

A projekt megvalósítását a Veszprém-Balaton 2023 Zrt támogatta.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.