Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Gondoltuk volna, hogy a tömegközlekedésnek is vannak „íratlan szabályai”?

2021. szeptember 6. 4:03
A tömegközlekedés a legtöbb ember számára egy olyan terep, amivel nap, mint nap szembe kell néznie, még ha nem is tartozik annyira a kedvenc élethelyzetek közé. Eltérő habitusok, más-más emberek, különböző szociális és kulturális szintek ütköznek (olykor szó szerint) a tömegközlekedésben. Mégis, hogyan élhetjük ezt túl, és hogy illik viselkedni?

Személy szerint, ha nem is szabályoknak hívnám, de szerintem mindenkinek tudni kell(ene) mit illik tömegközlekedés során és mit nem. Biztos vagyok benne, hogy majd a később bemutatott néhány szabállyal mindenki találkozott különböző szituációkban, csak nem gondolták, hogy ezek lehetnek a tömegközlekedés íratlan szabályai.

Életem úgy alakult, hogy ismét minden nap a tömegközlekedést kell igénybe vennem, hogy eljussak a munkahelyemre. Általános iskolás és gimnáziumi éveim alatt is sokat tapasztaltam és láttam már, hogyan viselkednek a különböző korosztályú emberek a buszon, de akkor még nem figyeltem annyira azokra a jelenségekre, amik most már számomra is „idegesítőek”. (legfőképpen mikor túlharsogja az utas a saját életéről, vagy politikai hovatartozásáról szóló történetével a buszt, melyre talán csak a mellette ülő utastársa kíváncsi, vagy még ő sem, főleg ha ismeretlenül elegyedtek szóba.)

Lássunk néhány alapszabályt, amit ha betartunk, talán nyugodtan tehetjük meg úti célunkig azt a néhány kilométert.

A személyes tér jelentősége

A személyes térre való igényünk hatványozódik a tömegközlekedési eszközökön. A pici üres helyért is elindul olyankor a „harc”. Tiszteljük a másik privát szféráját, ne dörgölőzzünk a másikhoz, s amennyire csak tehetjük, úgy álljunk, hogy minket is minél kevésbé érintsenek. Célszerű megőriznünk személyes terünk érintetlenségét a végsőkig, persze van, amikor ez nem megoldható, de ha megpróbáljuk, a környezetünk is értékelni fogja.

Ne blokkoljuk az ülőhelyet

Gyakori konfliktusforrás, amikor valaki nem az ablak mellé, hanem a külső helyre ül – ilyenkor vagy fel van háborodva, amikor valaki beülne az üres helyre, és neki fel kell állni; vagy aki áll, meg sem meri kísérelni, hogy beüljön. Hasonló a helyzet a széken utaztatott poggyásszal.  Ha megtehetjük, ügyeljünk arra, ha valaki a környezetünkben helyet akar foglalni, meg tudja tenni és ne bennünk lássa – még ha nem is jogos – az akadályt.

Megfelelő érzék a helyünk felkínálásához

A legáltalánosabb, de szerencsére sokak számára magától értetődő. Mindenképpen fel kell kínálni várandós anyukáknak (de nehogy a teltebb vagy jóllakott hölgyeket nézzük annak, mert az igen kínos) valamint az idős hölgyeknek.

Shiyang He, sanghaji reklámtervező plaktászlogenje: "Add át a helyed annak, aki valami sokkal fontosabbat hordoz" - mint te. (forrás: csaladinet.hu) Shiyang He, sanghaji reklámtervező plaktászlogenje: "Add át a helyed annak, aki valami sokkal fontosabbat hordoz" - mint te. (forrás: csaladinet.hu)

Hangerő

Az emberek igyekeznek kizárni a zajos környezetet, különösen a fárasztó nap végén. Ha úgy döntünk egy kis zenehallgatással dobjuk fel az ingázást, ellenőrizzük a hangerőt. Talán élvezzük a szuper dallamokat, a többiek már annál kevésbé. E pontnál térjünk ki a beszélgetésre is – társaságok elragadtatott hangulatban tudatják a világgal örömüket vagy bánatukat, ami nem éppen illendő. Az ordítva telefonálást mellőzzük, ugyanígy a személyes, privát információk, események és titkot ecsetelése mindenki füle hallatára nem csak hogy nem méltóságteljes, de a legtöbb ember nem is kíváncsi rá.

A megfelelő helyen megállni

Ebből sok konfliktus adódik – lihegések, cettegések, beszólások, mindezt azért, mert nem tudjuk, hogy a másik párszáz ember éppen mit gondol és mit akar. Sokszor belekötnek az emberbe ha az ajtó előtt áll – nos, egy dugig tömött tömegközlekedési eszközön nem is tehetünk mást. Ha mégis megtaláltuk a számunkra legoptimálisabb helyet egy ajtó mellett, ügyeljünk rá, hogy le-, és felszállásnál a többiek tudjanak közlekedni. A többi már nem rajtunk múlik.

Evés-ivás, pipere és hasonlók

Ha nem is törődnénk a többi emberrel, már csak a saját méltóságunk miatt sem javasolt hamburgerrel, vagy bármi egyéb csöpögős-folyós étellel felszállnunk. Ugyanez a helyzet a körömvágással, hölgyeknek körmöm lakkozással vagy sminkeléssel. Egyszerűen a privát szféránkhoz tartozó tevékenységek, amiket nem illik és nem is jó „nyilvánosság előtt” végezni.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.