2023. március 21.
//
Benedek névnap

Hétvégén a veszprémiek is megismerhetik a kenyér lelkét

2021. szeptember 1. 15:43
Kenyérlelke fesztivál
Rohamosan nő a kézműves pékségek száma Magyarországon, az elmúlt egy évben nagyjából harminc pékség nyílt országszerte és ilyen ütemű növekedés várható az elkövetkezendő években is. A már hat éve létező Kenyérlelke fesztivál első alkalommal látogat el Veszprémbe, ahol helyi gazdák, molnárok és pékek találkoznak a Budapestről érkező neves kézműves pékségekkel , osztják meg egymással tapasztalataikat és adnak ízelítőt termékeikből szombaton az Óváros téren.

A Kenyérlelke fesztivál, a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója hazánkban, amely az elmúlt hat évben mindig augusztus 20-án került megrendezésre Budapesten. „A budapesti Kenyérlelke fesztiválra az ország minden részéből érkeznek versenyzők és kiállítók, de elnézve az otthonsütők számának radikális emelkedését, úgy döntöttünk, kilépünk a főváros falai közül. Büszkék vagyunk rá, hogy idén a Kenyérlelke fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része lett” – mondja Till Attila a rendezvény egyik alapító szervezője.

A várost körül ölelő régió nagyon fontos kulturális és gasztronómiai központ, az itt élő kényérkészítőkkel egyetemben, így maga a fesztivál a helyi és budapesti neves éttermek és termelők részvételével megrendezett fontos gasztronómiai esemény is egyben.

A találkozó fő célja, hogy a kovászos kenyér szerelmeseit regionális szinten is összehozza évente egy nagyszabású családi rendezvény keretében, ahol megismerhetik egymást, kicserélhetik tapasztalataikat és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket, illetve az otthonsütőknek rendezett versenyen, rangos gasztronómiai zsűri részvételével összemérjék tudásukat. Célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, annak elkészítési változatait és eredeti ízeit, és amennyire csak lehet, együnk jó kenyeret.

Egyre divatosabb kenyeret készíteni otthon. A pandémia szintén ezt a folyamatot erősítette, nem csak finom és egészséges, de hasznos is, ha minél több ember tudja otthon előállítani a család számára a kenyeret. Mindemellett egyre szélesebb réteg érdeklődik a jó hazai alapanyagok fellelhetősége iránt, nagyon sokan keresik a jó minőségű magyar lisztet, vajat, tejet, tojást.

Itt tehát minden a kenyérről szól: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és péksüteményeknek a készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett végigkóstolhatják és meg is vásárolhatják a legjobb magyar kenyereket.

A profi pékségek szaktudásukkal és a termékeikkel lesznek jelen. Az otthon sütők számára versenyt is szerveznek fehér/félbarna kenyér kategóriában.

A versenyen helyezést elérő otthonsütők oklevelet kapnak, az első helyezett pedig egy igen értékes díjat, egy KitchenAid Artisan 4.8 literes robotgépet nyerhet. A találkozóra és versenyre csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és természtes (vad-) kovásszal készültek!

A szervezők büszkék rá, hogy több olyan veszprémi kenyérkészítő is van már, akiknek a múltjában megjelenik a Kenyérlelke fesztivál, mert korábban versenyeztek Budapesten az otthon sütők között. A Derce pékbisztróból Papp Zsanett például egy ilyen pék! A Mákmoiselle pékség alapítójának édesanyja pedig baguette kategóriában nyert pár évvel ezelőtt, és ennek a győzelemnek is hatása volt a pékségük megnyitásában. Szeptember 4-én mindkét pékség kiállító lesz a veszprémi fesztiválon.

A rendezvényen kiállító veszprémi és Veszprém megyei pékségek mellett jelen lesz a budapesti Kenyérlelke fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek közül is jónéhány, amelyek vezető pékjei Ormós Gabi (Jenői pékség/ Kovászlabor) vezetésével workshopokat tartanak a helyszínen, ezzel is népszerűsítve a jó magyar kenyér elkészítési módjait.

Bővebb információ a fesztiválról és részletes program: www.kenyerlelke.hu

Kiállítók a helyszínen, akiknek a termékeit, kenyereit, italait meg lehet kóstolni, vásárolni:

Ital: Mayer szörp, BWT víz, Roastopus kávé, Ugar sör, Superjuice, Kristinus borbirtok, Balkezes kézműves sör.

Pékségek, malmok: Panelpék, Freyja, Panificio Il Basilico, Derce Pékbisztró Veszprém, Pipacs, Andriska Pékbisztró, Pano pékség, Marmorstein pékség, Pékműhely, Szápári Ökofarm és Biomalom, Búzalelke, Szabó Hengermalom, LisztFelhő (Várpalota).

vehir.hu

További cikkek

Az erdőkbe csalogat a tavasz íze
Az erdőkbe csalogat a tavasz íze
Ismét eljött a medvehagyma-szezon, nem mindegy azonban, hol és mennyit gyűjtünk a népszerű növényből!
Tapintható kultúra költözött a Monokliba
Tapintható kultúra költözött a Monokliba
A CSÖRE “képépítő” manufaktúra egyedi, kézzel készített különleges hatású művei Veszprém reggeliző-kávézójába, a Monokliba költöztek. A kiállítás hátteréről Csernák Andrea és Varga Csaba alkotókkal, valamint Tóth András üzletvezetővel beszélgettünk.
Autentikus japán est az Óvárosban
Autentikus japán est az Óvárosban
Személyes tapasztalatokkal felvértezve szubjektív véleménycikk Veszprém legújabb gasztroattrakciójáról, a Saiko no Sushi távol-keleti étteremről.
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
Minden tradicionális konyhának megvannak azok a praktikái, amelyektől hamisíthatatlanul magyaros, mediterrán, vagy éppen ázsiai lesz egy étel. Itthon például sokan a hagyma dinsztelésére esküsznek, vagy egy csipettel több pirospaprikára. Veszprém legújabb étterme azonban nem nagymamáink receptkönyvéhez nyúlt, amikor kialakította a fő profilját. Ennél sokkal bátrabb és egzotikusabb kultúra felé nyitottak és hozták el a belvárosba egy idegen táj ízeit. Bemutatjuk a Saiko no Sushi éttermet, aminek a csapata Japán és több távol-keleti ország konyhájából válogatta össze az étel és itallapját. Az étterem koncepciójáról, a távol-keleti ízekről és apró, de fontos trükkökről is beszélgettünk Földi Eszterrel, a Saiko no Sushi üzletvezetőjével, aki azt is elárulta, miért nem akadna ki egy ázsiai ember a rántotthúsos sushin, ami valóban szerepel az étlapjukon.
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Vannak a világon olyan termékek, amelyeket mindegy, hogy Japánban, vagy Mexikóban, esetleg Magyarországon vásárolunk meg, ízükben, minőségükben ugyanazt produkálják. Gondoljunk csak a holland vöröscsillagos sörmárkára, vagy éppen a mekis sajtburgerekre. A globalizmus megszüntette a térbeni különbségeket. Ezzel szemben van Veszprémben egy helyi vállalkozás, ami nem térben, hanem időben képviseli az állandóságot, immáron 16 éve. Az éjszakai bulizók mentsvára, a kiszámíthatóság mintapéldája, az egyszerűség képviselője. Ez Tamás bátya és az ő hamburgerének története.