2022. május 22.
//
Júlia, Rita névnap

Hétvégén a veszprémiek is megismerhetik a kenyér lelkét

2021. szeptember 1. 15:43
Kenyérlelke fesztivál
Rohamosan nő a kézműves pékségek száma Magyarországon, az elmúlt egy évben nagyjából harminc pékség nyílt országszerte és ilyen ütemű növekedés várható az elkövetkezendő években is. A már hat éve létező Kenyérlelke fesztivál első alkalommal látogat el Veszprémbe, ahol helyi gazdák, molnárok és pékek találkoznak a Budapestről érkező neves kézműves pékségekkel , osztják meg egymással tapasztalataikat és adnak ízelítőt termékeikből szombaton az Óváros téren.

A Kenyérlelke fesztivál, a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója hazánkban, amely az elmúlt hat évben mindig augusztus 20-án került megrendezésre Budapesten. „A budapesti Kenyérlelke fesztiválra az ország minden részéből érkeznek versenyzők és kiállítók, de elnézve az otthonsütők számának radikális emelkedését, úgy döntöttünk, kilépünk a főváros falai közül. Büszkék vagyunk rá, hogy idén a Kenyérlelke fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része lett” – mondja Till Attila a rendezvény egyik alapító szervezője.

A várost körül ölelő régió nagyon fontos kulturális és gasztronómiai központ, az itt élő kényérkészítőkkel egyetemben, így maga a fesztivál a helyi és budapesti neves éttermek és termelők részvételével megrendezett fontos gasztronómiai esemény is egyben.

A találkozó fő célja, hogy a kovászos kenyér szerelmeseit regionális szinten is összehozza évente egy nagyszabású családi rendezvény keretében, ahol megismerhetik egymást, kicserélhetik tapasztalataikat és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket, illetve az otthonsütőknek rendezett versenyen, rangos gasztronómiai zsűri részvételével összemérjék tudásukat. Célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, annak elkészítési változatait és eredeti ízeit, és amennyire csak lehet, együnk jó kenyeret.

Egyre divatosabb kenyeret készíteni otthon. A pandémia szintén ezt a folyamatot erősítette, nem csak finom és egészséges, de hasznos is, ha minél több ember tudja otthon előállítani a család számára a kenyeret. Mindemellett egyre szélesebb réteg érdeklődik a jó hazai alapanyagok fellelhetősége iránt, nagyon sokan keresik a jó minőségű magyar lisztet, vajat, tejet, tojást.

Itt tehát minden a kenyérről szól: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és péksüteményeknek a készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett végigkóstolhatják és meg is vásárolhatják a legjobb magyar kenyereket.

A profi pékségek szaktudásukkal és a termékeikkel lesznek jelen. Az otthon sütők számára versenyt is szerveznek fehér/félbarna kenyér kategóriában.

A versenyen helyezést elérő otthonsütők oklevelet kapnak, az első helyezett pedig egy igen értékes díjat, egy KitchenAid Artisan 4.8 literes robotgépet nyerhet. A találkozóra és versenyre csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és természtes (vad-) kovásszal készültek!

A szervezők büszkék rá, hogy több olyan veszprémi kenyérkészítő is van már, akiknek a múltjában megjelenik a Kenyérlelke fesztivál, mert korábban versenyeztek Budapesten az otthon sütők között. A Derce pékbisztróból Papp Zsanett például egy ilyen pék! A Mákmoiselle pékség alapítójának édesanyja pedig baguette kategóriában nyert pár évvel ezelőtt, és ennek a győzelemnek is hatása volt a pékségük megnyitásában. Szeptember 4-én mindkét pékség kiállító lesz a veszprémi fesztiválon.

A rendezvényen kiállító veszprémi és Veszprém megyei pékségek mellett jelen lesz a budapesti Kenyérlelke fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek közül is jónéhány, amelyek vezető pékjei Ormós Gabi (Jenői pékség/ Kovászlabor) vezetésével workshopokat tartanak a helyszínen, ezzel is népszerűsítve a jó magyar kenyér elkészítési módjait.

Bővebb információ a fesztiválról és részletes program: www.kenyerlelke.hu

Kiállítók a helyszínen, akiknek a termékeit, kenyereit, italait meg lehet kóstolni, vásárolni:

Ital: Mayer szörp, BWT víz, Roastopus kávé, Ugar sör, Superjuice, Kristinus borbirtok, Balkezes kézműves sör.

Pékségek, malmok: Panelpék, Freyja, Panificio Il Basilico, Derce Pékbisztró Veszprém, Pipacs, Andriska Pékbisztró, Pano pékség, Marmorstein pékség, Pékműhely, Szápári Ökofarm és Biomalom, Búzalelke, Szabó Hengermalom, LisztFelhő (Várpalota).

vehir.hu

További cikkek

Az ajándék, ami olyan szép, hogy sajnálod elfogyasztani
Az ajándék, ami olyan szép, hogy sajnálod elfogyasztani
Korabeli feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt. Az olajos magvak és cukor alkotta díszes grillázstorták később is elengedhetetlen részei voltak a falusi lakodalmaknak, az idő múlásával azonban egyre csökkent a grillázskészítők száma. Szerencsére akadnak fiatalok, akik őrzik a hagyományt
A lencse ezer arca Nemesvámoson
A lencse ezer arca Nemesvámoson
Szombaton kora reggel kezdetét vette a IX. Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál Nemesvámoson, ahol egy fesztiválon belül vonul fel a térség összes jelentős hungarikuma, valamint egy főzőverseny keretében a lencse, mint alapanyag legkülönfélébb gasztronómiai megoldásai.
A 'legvadabb' Bakony Expót szervezik meg a hétvégén
A 'legvadabb' Bakony Expót szervezik meg a hétvégén
A Bakony Expo sikerének az egyik titka abban rejlik, hogy folyamatosan képes a megújulásra, vallja Porga Gyula, polgármester a rendezvény nyolcadik születésnapjához közeledve. Péntektől vasárnapig ismét a Veszprém Aréna ad otthont az immáron országos szintűvé duzzadt gasztro-rendezvénynek, amelyről a Veszprém TV aktuális műsorában az ötletgazda, Sövényházi Balázs még több kulisszatitkot is elárult.
Élet a rizlingen túl
Élet a rizlingen túl
Hozzáértő mozdulatokkal köröztetik a bort a poharaikban az emberek a Rozé Rizling Jazz Napokon, vizslatva az ital tisztaságát, vizsgálva a pohárból kiáramló aromákat. Pedig a nem is olyan távoli jövőben a mostani trendekkel szembemenő italok és teljesen újszerű zamatok is megjelenhetnek a borfesztiválon. Készülnek és érkeznek a natúr borok.
A répa-dog az év strandétele
A répa-dog az év strandétele
A Balatoni Kör hetedik alkalommal kereste idén az év strandételét. A hét döntős közül öten vegetáriánus harapnivalóval készültek, ami jelzi: a minőségi vendéglátósok ma már túlléptek a rántott sajton és rántott gombafejeken.