Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A siker és ami mögötte van

2021. augusztus 25. 12:13
A Pannon Egyetem legújabb programsorozata a Pannon KultúrKlub már a második alkalommal várta látogatóit a Papírkutyába. A kedd esti beszélgetésen a siker filozófiáját járták körbe.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával közösen szervezte a beszélgetést, ahová olyan jeles (sikeres) vendégeket hívtak, mint Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes úszó, Kráml Dávid, a Hester’s Life Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, valamint Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója. A sikerről, és az ahhoz vezető útról András Ferenc filozófus, valamint Borókai Gábor kommunikációs szakember kérdezte a meghívottakat.

„Sok jó ember kis helyen is elfér”, de vajon attól, hogy sokan vagyunk kis helyen, még jó emberek vagyunk? – dobta fel a labdát András Ferenc, utalva ezzel arra, hogy a kultúrbisztró a zsúfolásig megtelt. Hogy ez minek köszönhető? A szervező ötletgazdák érdeme, hogy három teljesen más területről érkező vendéget válogattak össze, így a siker filozófiájáról, a sikerhez vezető útról három szervesen eltérő történetet, ösvényt ismerhettünk meg.

András Ferenc, filozófusAndrás Ferenc, filozófus

Schultz Zoltán, a Lovassy igazgatója egyrészt a természetes munkavégzésben hisz, mint mondja, bár remek érzés az ország legjobb gimnáziumai között szerepelni, ez a gondolat mégsem hatja át sem a tanárok mindennapjait, sem pedig a diákokét. Ez persze azt is jelenti, hogy ilyen tekintetben nincs nyomás a Lovassy-s csapaton, sőt - véleménye szerint - egy iskola esetében nem feltétlen az a siker, hogy a ranglistán minél előrébb szerepel – bár jó érzés, de –, egy iskola akkor sikeres, ha az intézményben tanuló és dolgozó emberek jól érzik magukat.

Schultz ZoltánSchultz Zoltán

Rasovszky Kristóf úszó esetében megint teljesen más irányból kell közelíteni, hogy a sikerhez jussunk. Amikor András Ferenc az ars poétikájáról faggatta, Kristóf úgy nyilatkozott, nem tudja elképzelni, hogy kemény munka nélkül működne ez, amihez persze alázat és akarat is kell.

Az ember hiába ússza le a rá kirótt kilométereket, ha azt nem a lehető legjobban teszi.

Kristóf edzője azt szokta mondani az úszónak, sok út vezet a hegyre, de nem mindegy, melyiken megyünk föl…

Rasovszky KristófRasovszky Kristóf

A sok edzés és ez az életforma természetesen lemondásokkal jár, Kristóf mégis azt mondja, nem kifejezetten lemondásnak éli meg ezeket, bár olykor szívesen csatlakozott volna a péntek esti társasághoz, de a szombati edzés – és a munkafolyamat – oltárán ezeket ki fel kellett áldoznia.

Kráml Dávid története, karrierjének ívelése elmondása szerint a sok kockáztatásnak is köszönhető, miközben nem is igazán volt olyan visszajelzés, hogy ne lenne jó, amit csinálnak. A magyar kereskedelem – ahogy fogalmazott – nehéz terep, ha az országunkban sikerül valamit eladni, akkor gyakorlatilag bárhol sikerül. Dávid szerint vad Kelet-Európa, a jég háta ez…

Kráml DávidKráml Dávid

Borókai Gábor kérdésére - a siker receptjét keresve - Schultz Zoltán elmondta, soha nem gondolta magától értetődőnek a sikert, de biztos kell hozzá nyitottság, méghozzá azok felé, akiktől tanulni lehet. Vagyis, nem jó út, ha nyomaszt a másik sikere vagy tudása, hiszen van más lehetőség is, például saját magunk felé is fordíthatjuk.

András Ferenc a beszélgetés vége felé közeledve Barabási Albert-László – a híres hálózatkutató - sikerről írt könyvére hivatkozva tette fel a kérdést, vajon a teljesítmény és a siker milyen mértékben jár kéz a kézben.

Barabási szerint ugyanis a teljesítmény mérhető és az emberből jön, míg a siker nem mérhető, és nem az emberben, hanem a hálózatban – a társadalomban – van.

Kráml Dávid válaszként elmondta, előfordult már, hogy azt gondolták, jó irányba haladnak, miközben a hálózat mégsem igazolta ezt vissza, de olyan is volt, hogy egy aprónak tűnő ötletből végül egy nagy mennyiségű gyártás lett.

Schultz szerint az oktatási intézményben nem feltétlen látszik mindig a siker, bár olyan még nem volt, hogy teljesítmény nélkül siker lett volna, de például egy iskolai ünnepség – elmondása szerint – nagy siker belülről, miközben hiányérzet marad bennük, és valamiféle kis tüske, hogy több embernek kellett volna látnia.

A beszélgetés végére az is kiderült, Rasovszky bízik abban, hogy a magyar ellenfelek „felúsznak” rá, és kicsit megszorongatják, hiszen ez is előre viszi az úszó teljesítményét.

Az esemény egyik fő tanúsága talán az, hogy befektetett munka nélkül nincsen siker.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.