Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók

2021. augusztus 17. 13:59
Tíznapos programsorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Szaléziánum augusztus 20. és 29. között. Ez az utolsó lehetőség, hogy a várbéli egyházi intézmények nyitva lesznek a turisták előtt, utána nagyszabású felújítások kezdődnek.

A felújítások során a Szaléziánum feladatai is változnak majd – hangzott el kedden, az intézményben megrendezett sajtótájékoztatón. Udvardy György katolikus érsek felelevenítette: tíz évvel ezelőtt egyházi körökben nagy bátorságnak tartották, hogy Veszprémben egy igehirdetésre, evangelizációra, a keresztény kultúra emberformáló erejére összpontosító turisztikai központ nyílt. Az idő az akkori érseket, Márfi Gyulát igazolta: a számtalan megvalósult rendezvény mind hozzájárult a Szaléziánum missziójához. 

Ugyanakkor Udvardy rámutatott: az elmúlt évtizedben sokat változott az emberek élete, és ezáltal a turizmus is átalakult, az intézményfenntartóknak pedig követniük kell az igények alakulását. Erre jó lehetőséget ad az, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, erre készülve felújítanak számos várbéli épületet, és ez lehetőséget ad az egyes funkciók újragondolására is. Hogy pontosan miként hat ez majd a Szaléziánumra, ami továbbra is turisztikai központként működik majd, egyelőre nem árulta el az érsek.

Porga Gyula polgármester megjegyezte: a város számára az a fontos, hogy olyan intézmények működjenek a várban, amelyek nemcsak a turistáknak jelentenek vonzerőt, hanem a veszprémieket is felcsalogatják a történelmi városközpontba. 

A Szaléziánum az eddig ismert formájában egy tíznapos rendezvénysorozattal búcsúzik augusztus 20. és 29. között, hogy aztán a többi várbéli egyházi intézménnyel együtt itt is elkezdődjenek a felújítási munkálatok.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.