2022. július 6.
//
Csaba névnap

Élet a rizlingen túl

Hozzáértő mozdulatokkal köröztetik a bort a poharaikban az emberek a Rozé Rizling Jazz Napokon, vizslatva az ital tisztaságát, vizsgálva a pohárból kiáramló aromákat. Pedig a nem is olyan távoli jövőben a mostani trendekkel szembemenő italok és teljesen újszerű zamatok is megjelenhetnek a borfesztiválon. Készülnek és érkeznek a natúr borok.

A rizlingből készült borok akár lehetnének a borfesztiválok rántott húsai is: nagyon nem tud hibázni az ember, ha azt kéri a kínálatból és körülbelül tudja, hogy mire számíthat.

Ez a szakértelmet nélkülöző kijelentés aztán rögtön cáfolatot is kap, ha egy hozzáértővel beszélget az ember, esetünkben Zsandár Tamással, a Rozé Rizling Jazz Napok fesztiválmenedzserével, aki idén már tizenkettedik alkalommal vállalt szerepet a veszprémi borfesztivál kínálatának összeállításában, miközben évről évre új trendek és fajták bemutatásán gondolkodik.

Zsandár TamásZsandár Tamás

A címben is említett rizling esetében sem célszerű csupán a hagyományos fröccsborként gondolkodni, pláne, hogy Tamás szerint nem csak a fajták, hanem az egész borstílus nagy változásokon megy át. Ebben pedig a fiatal borászok jelentik a hajtóerőt, ők képviselik elsősorban azokat az új irányokat, amelyekkel hamarosan akár a nagyközönség is megismerkedhet. De erről kicsit később...

Az egyik ilyen új trend, ami egyre inkább hódít, többek közt a Balaton-felvidéken is a natúr borok készítése. Ennek a lényege, hogy a borászok visszatérnek a tradicionális megoldásokhoz, már ami a borkészítés menetét illeti. A natúr borok esetében minden önállóan történik a borokban, spontán erjed a nedű és nem használnak a tartósítás érdekében ként sem. Sőt, maga a szőlő feldolgozása is teljes egészében kézi erővel történik, nem pedig gépekkel. Kézzel szüretelnek, néhányan nem is préselnek, hanem lábbal taposnak és szintén kézi erővel palackozzák a borokat.

Hagyományos módszer a szőlő préselésére (fotó:pilisvorosvar.hu)Hagyományos módszer a szőlő préselésére (fotó:pilisvorosvar.hu)

Az egyik nagy úttörője ennek az eljárásnak Bott Frigyes, akinek a magyar határ Szlovákia felöli oldalán vannak szőlői, de az anyaországban is egyre többen kísérleteznek ezzel az eljárással.

Zsandár Tamás egy másik újdonságra is kitért, amikor portálunknak beszélt az új borászati trendekről. Ez nem más, mint a pét-nat eljárás, ami a pezsgőkészítésnél ütötte fel a fejét és kezd szintén teret nyerni magának, egyelőre csak féltve őrzött palackok formájában, de hamarosan ez is még inkább elterjedhet.

A pét-nat eljárás lényege itt is az, hogy a kiforratlan mustlére rábízzák, hogy a palackban eredjen ki. Azaz az alapbort már rögtön palackozzák mindenfajta adalék, például cukor nélkül, koronazárat, ismertebb nevén söröskupakot tesznek az üveg szájára és hagyják, hogy a gyümölcs leve saját seprőjén kierjedjen és így keletkezzenek a pezsgőnél elvárt buborékok is. Közelünkben Köveskálon a Pálffy Pincében kísérleteznek ilyennel.

Ezek az eljárások régen abszolút nem voltak elfogadottak, hiszen egy natúr bor esetében, vagy egy pét-nat palacknál is a bor és a pezsgő sokkal zavarosabb lesz, ellenben olyan ízeket és zamatokat őriz meg, amelyek egy nem ilyen eljárással készült bornál nincsenek jelen.

"Teljesen át kell kapcsolni az agyat és a borfogyasztási szokásokat, amikor egy ilyen itallal találkozunk." - Javasolta Zsandár Tamás, hogyan ismerkedjünk az újszerű trendekkel a borok között.

Ugyanakkor hozzátette, hogy bár elcsépelt szó manapság, de a natúr borok valóban 100%-ig a kézműves jelleget viselik magukon, abban pedig mindenki biztos lehet, hogy a borászok úgy törődnek ezekkel a palackokkal, mintha mindegyik a saját gyermekük lenne. Annál is inkább, hiszen az ilyen tradicionális eljárásoknál az is rendkívül fontos, hogy mikor, mely napszakban, milyen gyorsan szedik le a szőlőt és kerülnek a pincébe a szemek. A hőmérséklet változása, az oxidáció, mind-mind befolyásolja a készülő bor minőségét már attól a pillanattól kezdve, hogy a metszőolló hozzáér a fürthöz. Viszont pontosan ez, ami biztosítja az izgalmát mind a natúr bor készítésének, mind pedig a fogyasztásának.

Most még csak a borszakértőtől hallottunk ezekről az új trendekről, viszont portálunknak elárulta Zsandár Tamás, hogy a jövő évi Rozé Rizling Jazz Napokon már mindenképpen szeretne olyan standot, ahol ilyen borokat árulnak, azért, hogy az emberek is testközelből megismerkedhessenek ezekkel az új ízekkel. Aki pedig nem akar addig várni, az várhatóan már idén ősszel talál ilyen palackokat Zsandár Tomi új borbárjában, ami Veszprém belvárosában fog megnyílni, a borok mellett pedig a bakelitek szerelmeseinek is érdemes lesz majd felkeresni ezt a helyet, amiről hamarosan a Vehír oldalán is bővebben olvashatnak majd.

Hajas Bálint
Domján Attila