Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők

2021. augusztus 10. 12:01 // Forrás: EKF
Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezett kérdőívezés a Jutas-lakótelepen. Az eredményeket a közelmúltban hozták nyilvánosságra, amelyekből kiderül, milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen élők és mi az, amin semmiképpen sem változtatnának.

Összesen négy lakótelepi rész, a Táborállás park, a Kálvin park, Diósy Márton utca és a Bóbita óvoda közötti park, valamint a Deák Ferenc Általános Iskola előtti terület kapcsán kérdezték az EKF önkéntesei a veszprémieket - kiváltképp az érintett környéken élőket - május 17. és július 5. között. A kérdőív több kérdésen át taglalta azokat a tényezőket, hogy mivel elégedettek, mivel kevésbé és milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen.

A kérdőíveket kétféle módon lehetett kitölteni, vagy online, vagy pedig az önkénteseknél, akik naponta járták a környéket és személyesen szólították meg az embereket.

Korábbi videónkban mi is foglalkoztunk ezzel a felméréssel, valamint további érdekességeket is elárultunk Veszprém és a megye legnagyobb lakótelepéről.

A kulturális főváros menedzsmentje által kiadott közlemény szerint összesen 526-an éltek a véleménynyilvánítás lehetőségével, az alábbiakban mutatjuk az eredményeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kérdőívezés csupán első lépése egy hosszabb közösségi tervezési folyamatnak - írja az EKF. Ez nem közvéleménykutatás, nem egy statisztikai alapú mintavételi eljárással készült felmérés, aminek eredményeit egyszerűen általánosítani lehet, hanem a részvételiség jegyében készült, bárki számára kitölthető alapkutatás. Célja az volt, hogy mindenki, aki számára fontos a terület, szabadon véleményt nyilváníthasson, és ezzel is segítse a felkészülést az őszi közösségi tervezési alkalmakra. Az itt megismert problémákat, vágyakat, elképzeléseket a találkozókon majd részletesen átbeszéljük, hogy megszülethessen a fejlesztés alapjául szolgáló kompromisszumos elképzelés.

A kérdőívet több nő töltötte ki, mint férfi, közülük is a legaktívabbak a 30-39 korosztály tagjai voltak. A statisztikából jól látható, hogy ezek az emberek valóban részei a lakótelep közösségi életének, hiszen legtöbbjük naponta, de minimum hetente többször tölt el hosszabb-rövidebb időt a parkokban, amelyek fejlesztéséről is szólt a kérdőív.

Mind a négy nevesített parknál a terület adottságaira kérdeztek rá, ezek népszerűségét vizsgálták, valamint minden esetben szóba került az is, hogy a válaszadók miben látják a legnagyobb problémákat. Továbbá a jövőbeni tervezett fejlesztésekhez való viszonyulásra is kíváncsiak voltak az EKF-nél, ezért külön kérdésben szerepelt, hogy minek örülnének leginkább és minek legkevésbé.

Az alábbiakban mutatunk néhány összesítő grafikont a négy parkról, a teljes tanulmányt pedig ezen a linken lehet elérni, itt részletes magyarázatot is kapunk a módszertanról és az eredményekről.

vehir.hu
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.