2022. január 25.
//
Pál névnap

Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők

Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezett kérdőívezés a Jutas-lakótelepen. Az eredményeket a közelmúltban hozták nyilvánosságra, amelyekből kiderül, milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen élők és mi az, amin semmiképpen sem változtatnának.

Összesen négy lakótelepi rész, a Táborállás park, a Kálvin park, Diósy Márton utca és a Bóbita óvoda közötti park, valamint a Deák Ferenc Általános Iskola előtti terület kapcsán kérdezték az EKF önkéntesei a veszprémieket - kiváltképp az érintett környéken élőket - május 17. és július 5. között. A kérdőív több kérdésen át taglalta azokat a tényezőket, hogy mivel elégedettek, mivel kevésbé és milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen.

A kérdőíveket kétféle módon lehetett kitölteni, vagy online, vagy pedig az önkénteseknél, akik naponta járták a környéket és személyesen szólították meg az embereket.

Korábbi videónkban mi is foglalkoztunk ezzel a felméréssel, valamint további érdekességeket is elárultunk Veszprém és a megye legnagyobb lakótelepéről.

A kulturális főváros menedzsmentje által kiadott közlemény szerint összesen 526-an éltek a véleménynyilvánítás lehetőségével, az alábbiakban mutatjuk az eredményeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kérdőívezés csupán első lépése egy hosszabb közösségi tervezési folyamatnak - írja az EKF. Ez nem közvéleménykutatás, nem egy statisztikai alapú mintavételi eljárással készült felmérés, aminek eredményeit egyszerűen általánosítani lehet, hanem a részvételiség jegyében készült, bárki számára kitölthető alapkutatás. Célja az volt, hogy mindenki, aki számára fontos a terület, szabadon véleményt nyilváníthasson, és ezzel is segítse a felkészülést az őszi közösségi tervezési alkalmakra. Az itt megismert problémákat, vágyakat, elképzeléseket a találkozókon majd részletesen átbeszéljük, hogy megszülethessen a fejlesztés alapjául szolgáló kompromisszumos elképzelés.

A kérdőívet több nő töltötte ki, mint férfi, közülük is a legaktívabbak a 30-39 korosztály tagjai voltak. A statisztikából jól látható, hogy ezek az emberek valóban részei a lakótelep közösségi életének, hiszen legtöbbjük naponta, de minimum hetente többször tölt el hosszabb-rövidebb időt a parkokban, amelyek fejlesztéséről is szólt a kérdőív.

Mind a négy nevesített parknál a terület adottságaira kérdeztek rá, ezek népszerűségét vizsgálták, valamint minden esetben szóba került az is, hogy a válaszadók miben látják a legnagyobb problémákat. Továbbá a jövőbeni tervezett fejlesztésekhez való viszonyulásra is kíváncsiak voltak az EKF-nél, ezért külön kérdésben szerepelt, hogy minek örülnének leginkább és minek legkevésbé.

Az alábbiakban mutatunk néhány összesítő grafikont a négy parkról, a teljes tanulmányt pedig ezen a linken lehet elérni, itt részletes magyarázatot is kapunk a módszertanról és az eredményekről.

vehir.hu

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Pontosan egy év múlva startol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Veszprémben.
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Ismét egy környékbeli étterem mutathatja meg, hogy mitől olyan különleges a Bakony és Balaton-régió gasztronómiája a soron következő Óváros piacon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében felélesztett piacon ezúttal a balatonfüredi Mór 24 tapas- és borbár gondoskodik a gasztronómiai kínálatról. Az előttünk álló piacnap részleteiről az egyik ötletgazdát, Mészáros Zoltánt, valamint a Mór 24 vezetőit kérdeztük.
Alkotóház épül Salföldön
Alkotóház épül Salföldön
Rendezvény- és alkotóház épül a Veszprém megyei Salföldön. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújuló épületegyüttes a tervek szerint az év végére készül el - közölte pénteki salföldi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program programfejlesztési csapata mellett dolgozik egy főleg veszprémi és környékbeli szakemberekből álló mérnökgárda is, akik minden energiájukat annak szentelik, hogy a város régi épületei új életet kapjanak. Úgy, hogy egyrészről megőrizzék régi patinájukat, másrészről valódi, közönségcsalogató funkciójuk legyen, nem csak 2023-ban. Az ő vezetőjükkel, Lamos Péterrel beszélgettünk akkor, amikor már elindultak az építkezések, Veszprém pedig belép az EKF-re valófelkészülés utolsó évébe.