2021. szeptember 27.
//
Adalbert névnap

Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van

23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.

A fesztivál programját pénteken jelentették be. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: a fesztivál műszaki, logisztikai és szakmai hátterét a teátrum biztosítja a kezdetek óta. Hangsúlyozta: bár a tánc kerül a fókuszba, valójában egy összművészeti programsorozatról beszélünk, ahol a művészeti ágakat nemcsak egymás mellé rakják, hanem szervesen, a tánchoz kapcsolódó művészeti produktumok jönnek létre. Ilyen például a Gáspár Gábor táncosokról készített fotóiból összeállított kiállítás, a Lighthouse művészeti csoport fénykiállítása, de megjelenik a kortárs irodalom és zene is a Grecsó fivérek estjén. Az idei újítások közé tartozik egy családi nap a Veszprém Arénában, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig együtt lehetnek tanúi a családok a cirkusz és a táncművészet találkozásának egy egészen parádés, akrobatikus elemekkel teletűzdelt előadásban.

(Fotó: Kovács Bálint / vehir)(Fotó: Kovács Bálint / vehir)

A fesztivál programját – amit a rendezvénysorozat weboldalán, ide kattintva részletesen is böngészhetnek – Horváth Csaba művészeti vezető mutatta be. Felelevenítette, hogy táncosként már a legelső alkalommal is része lehetett a programnak, és mindvégig csodálattal figyelte, ahogy Vándorfi és a korábbi művészeti vezető, Krámer György a rendelkezésükre álló költségvetésből konokul, megszállottan próbálták életben tartani a fesztivált. Az elmúlt 23 év példája mutatja, hogy nem a finanszírozáson múlik a minőség. 

Ami az idei repertoárt illeti, a pandémia ideje alatt a táncos produkciókat rendhagyó módon nem személyesen, hanem online közvetítésekben lehetett csak megtekinteni, ami megnehezítette a program összeállítását is. A válogatás egyik fontos szempontja volt, hogy szerettek volna dramatikus előadásokat elhozni Veszprémbe, amik nemcsak formailag, hanem tartalmilag is érvényesek, fontos és érthető mondanivalójuk van, meg tudják szólítani az embereket. Nemcsak a tánc esztétikai oldalát szeretnék megmutatni, hanem olyan produkciókat, akik valami pluszt is hozzátesznek ehhez, színházi megfogalmazásban gondolkodnak.

Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)

A fesztivál hosszabb távú jövőjéről Németh Rajmund, az Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere beszélt, aki elmondta: igyekeznek felvenni a kapcsolatot Európa korábbi és leendő kulturális fővárosaival, illetve Veszprém testvérvárosaival, hogy hosszan tartó nemzetközi együttműködések jöhessenek létre a különböző városok művészeti csoportjai és fesztiváljai között, ami 2023 után is biztosítaná A Tánc Fesztiválja nemzetközi láthatóságát.
 

Söge

További cikkek

Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Egészen a reformkorig utazhattak vissza azok, akik hétvégén Balatonfüredre látogattak, ahol a Romantikus Reformkor rendezvény keretében testközelből ismerhették meg a XIX. századi Balatonfüred hangulatát. Képriportunkban mutatjuk, milyen volt ez az időutazás.
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
A kis bakonyi településen találkoztak a térségben élő német nemzetiségiek szombaton.
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Első alkalommal tartott közös szüreti felvonulást és mulatságokat Kádárta és Gyulafirátót.
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.