Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Még közelebb a kortárs művészethez!

2021. július 29. 15:14
A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.

Az eseményen jelen volt dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, aki a Gartennel való együttműködés okáról úgy fogalmazott, ilyen az, amikor célkitűzések találkoznak. Fontos felhívni a figyelmet a kortárs képzőművészetre, a közösségépítés szempontjából is; a helyi hagyományok tisztelete mellett a minőség is jellemzi a Gartent, nem beszélve a hely közvetlen és személyes hangulatáról. 

Nagy Krisztián a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Kultháló VEB 2023 projektmenedzsere beszámolt a projekt részleteiről is, mint mondta, olyan helyi alkotóközösségeket, művész embereket kerestek, akik valamiképpen hajlandóak kimászni a művészet elefántcsonttornyából, és akiknek cél a művészet közösség formáló ereje. Így tehát az együttműködés a Gartennel. 

A hálózat bázisain művészek, festők, írók adnak egymásnak találkozót, mely találkozások sajátossága, hogy a közönség is mélyebb bepillantást nyerhet a kulisszák mögé, és mindazt, amit ma kortárs művészetnek nevezünk, egy személyesebb, intimebb környezetben tapasztalhatja meg.

A program további – nem titkolt – célja, hogy minél többen, minél jobb minőségű kulturális tartalmakhoz férjenek hozzá, hogy a művészet valódi értékeit ne csupán fogyasztani, de megélni is tudják.

A sajtótájékoztató után egy exkluzív tárlatvezetéssel kedveskedett Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész. Előbbi már tíz éve foglalkozik kortárs művészettel és műkereskedelemmel. Kurátori tevékenységei során több tucat kiállítást, vásárt és aukciót szervezett. Ákos a festészet mellett már a pályájának kezdete óta szervez kiállításokat, ezzel is támogatva a kortárs kultúra ügyét, és a fiatal művészek pályakezdését. 

A Garten Balaton programjairól bővebben itt tájékozódhat!

Szabó Eszter
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.