2021. szeptember 27.
//
Adalbert névnap

Még közelebb a kortárs művészethez!

A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.

Az eseményen jelen volt dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, aki a Gartennel való együttműködés okáról úgy fogalmazott, ilyen az, amikor célkitűzések találkoznak. Fontos felhívni a figyelmet a kortárs képzőművészetre, a közösségépítés szempontjából is; a helyi hagyományok tisztelete mellett a minőség is jellemzi a Gartent, nem beszélve a hely közvetlen és személyes hangulatáról. 

Nagy Krisztián a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Kultháló VEB 2023 projektmenedzsere beszámolt a projekt részleteiről is, mint mondta, olyan helyi alkotóközösségeket, művész embereket kerestek, akik valamiképpen hajlandóak kimászni a művészet elefántcsonttornyából, és akiknek cél a művészet közösség formáló ereje. Így tehát az együttműködés a Gartennel. 

A hálózat bázisain művészek, festők, írók adnak egymásnak találkozót, mely találkozások sajátossága, hogy a közönség is mélyebb bepillantást nyerhet a kulisszák mögé, és mindazt, amit ma kortárs művészetnek nevezünk, egy személyesebb, intimebb környezetben tapasztalhatja meg.

A program további – nem titkolt – célja, hogy minél többen, minél jobb minőségű kulturális tartalmakhoz férjenek hozzá, hogy a művészet valódi értékeit ne csupán fogyasztani, de megélni is tudják.

A sajtótájékoztató után egy exkluzív tárlatvezetéssel kedveskedett Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész. Előbbi már tíz éve foglalkozik kortárs művészettel és műkereskedelemmel. Kurátori tevékenységei során több tucat kiállítást, vásárt és aukciót szervezett. Ákos a festészet mellett már a pályájának kezdete óta szervez kiállításokat, ezzel is támogatva a kortárs kultúra ügyét, és a fiatal művészek pályakezdését. 

A Garten Balaton programjairól bővebben itt tájékozódhat!

Szabó Eszter

További cikkek

Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Egészen a reformkorig utazhattak vissza azok, akik hétvégén Balatonfüredre látogattak, ahol a Romantikus Reformkor rendezvény keretében testközelből ismerhették meg a XIX. századi Balatonfüred hangulatát. Képriportunkban mutatjuk, milyen volt ez az időutazás.
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
A kis bakonyi településen találkoztak a térségben élő német nemzetiségiek szombaton.
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Első alkalommal tartott közös szüreti felvonulást és mulatságokat Kádárta és Gyulafirátót.
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.