Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!

2021. augusztus 1. 15:12
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.

A kézdivásárhelyi Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő ágyúról Tóth-Bartos András történész, muzeológus elmondta, hogy a sértetlen állapotú fegyver 1906-ban Kézdivásárhelyen került elő a föld alól, s többszöri váltással, cserével 2014-ben visszakerült fellelési helyére. Az 1848–49-es szabadságharc idején öntött ágyú időszakos kölcsönbe adással Budapesten, Szegeden és Kecskeméten is látható volt.

A veszprémi érkezésA veszprémi érkezés

Gábor Áron irányításával legalább hetven ágyút öntöttek Kézdivásárhelyen a helyi mesterek, ám ez az egyetlen megmaradt példány. A többit vélhetően a megszálló orosz csapatok vihették el zsákmányként.

Érdekessége, hogy harctéri szerepe nem volt, s eredetiségéhez kétség sem férhet, mert a korabeli leírásokkal megegyezik a megmunkálása.

Péterváry-Szanyi Brigittától, a Laczkó Dezső múzeum igazgatójától megtudtuk, hogy a veszprémi kiállítás október elejére készül el, ahol az ágyún kívül többek közt megtekinthető lesz Kiss Ernő tábornagy nyerge, Deák Ferenc pipája stb.

vehir.hu
további cikkek
A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.