2023. február 1.
//
Ignác névnap

A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák

Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.

Az Országos Jótékonysági Vadászat NKft. azért jött létre, hogy rajta keresztül a vadásztársadalom a megyei kórházak gyermekosztályait támogathassa. Csak az idén 35 millió forint értékben tudnak adományokat biztosítani a 19 megyei kórház részére. Mint azt Fejes László ügyvezető igazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: céljuk, hogy a vadásztársadalom lehetőségeit párosítsák az egészségügy törekvéseivel. Az elmúlt másfél-két évben különösen felértékelődött az emberi összefogás, ami egyébként a magyar vadásztársadalomnak is jellegzetessége. Maga a két eszköz már hónapokkal ezelőtt megérkezett a veszprémi kórházba és használják is azokat a betegellátásban, de a pandémia miatt jelképes átadásra eddig nem kerülhetett sor.  

Fejes László és dr. Tenk TamásFejes László és dr. Tenk Tamás

 Az eszközök működését dr. Tenk Tamás koraszülött-, csecsemő- és gyerekgyógyász magyarázta el. Mint mondta, a gyerekek, de főleg a koraszülöttek infúzióval történő ellátása kifejezetten nehéz művelet, hiszen sokkal kisebb mennyiségre van szükségük a gyógyszerekből, a folyadékból és a tápanyagból is, mint a felnőtteknek. A doktor egy példával illusztrálta, hogy mennyire nehéz ezt jól adagolni:  egy egykilós koraszülöttnek napi egy deciliter folyadékra van szüksége, ami óránként 4 millilitert jelent – ezt a roppant kis mennyiséget kell pontosan és egyenletesen elosztva a szervezetébe juttatni, és ebben a feladatban hárul fontos szerep az infúziós gyógyszeradagoló pumpákra.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is - hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten.
Gerstmár az út- és járdafelületek javítását sürgeti a Jutasi egy részén
Gerstmár az út- és járdafelületek javítását sürgeti a Jutasi egy részén
Gerstmár Ferenc szerint sürgető az út- és járdafelületek javítása, valamint a közvilágítás bővítése a Jutasi úti lakótelep északkeleti részén. Erről tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt.
Nem csak az EKF nyitóünnepsége miatt volt fontos a január Veszprémben
Nem csak az EKF nyitóünnepsége miatt volt fontos a január Veszprémben
Január havi hírösszefoglalónkban megmutatjuk, hogy bár az EKF nyitóünnepségétől volt a leghangosabb Veszprém, azért ezenkívül is voltak fontos történések az elmúlt 30 napban.
Ezeken a mesedombokon igazi élmény a gyereknevelés
Ezeken a mesedombokon igazi élmény a gyereknevelés
Veszprém hét mesés dombján nemrégiben egy új játszóház épült: a pici gyerekek itt játékos módon tágíthatják világukat és saját képességeiket, miközben az anyukák is valódi feltöltődésben részesülnek. Mert élményekre nemcsak a gyerekeknek van szükségük, de a szüleiknek is. A 7 Mesedomb Játszóházban jártunk.
A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A folyamatosan változó világ napról napra új kihívások elé állítja az idén húszéves Molnár Fotó csapatát. Molnár Adrien, az üzlet tulajdonosa szerint sikerük titka a személyes kapcsolat, amit még mindig igényelnek az ügyfeleik. A cég történetéről, a technológiai trendekről és az emberi kapcsolódásról beszélgettünk.