Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor a konyha pokolnak tűnik, hűsíts hideg levesekkel

2021. július 27. 9:48
Újabb tartós hőhullám érte el hazánkat, amikor időnként még enni se kíván az ember, nemhogy órákat eltölteni a meleg konyhában. Pontosan ilyen esetekre találták ki a hideg leveseket: egyszerűen, akár főzés nélkül is elkészíthetőek és nem ülik meg a gyomrot. Ajánlunk öt receptet.

Nyers céklaleves joghurttal, kaporral

Nemcsak kánikulabiztos ételhez jutunk, de a vitaminkészleteinket is felturbózhatjuk, valamint a fenntarthatóbb jövőhöz is hozzájárulunk, ha a szezon egyik legegészségesebb zöldségét, a céklát választjuk levesalapnak. A cékla tele van antioxidánsokkal, vassal, magnéziummal, javítja az állóképességet, a benne lévő betainnak köszönhetően zsírégető és gyulladáscsökkentő hatása van, ráadásul a rák megelőzésében is segít.

Fotó: d3images on FreepikFotó: d3images on Freepik

Hozzávalók:
2 közepes méretű cékla
2 dl víz
2 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A céklákat megmossuk és megpucoljuk, majd kisebb szeletekre vágva turmixgépbe rakjuk. A víz felét és a megpucolt fokhagymagerezdet hozzáadjuk és összeturmixoljuk. Ezután jöhet a só, bors, a joghurt, majd a maradék víz. Ha úgy látjuk, nem megfelelő a vízmennyiség, tetszés szerint kevesebbet vagy többet is adhatunk rá. Ismét összeturmixoljuk a hozzávalókat, majd jöhet a kapor, amivel még egyet keverünk rajta. Egy csepp joghurttal és pici kaporral tálaljuk.

Őszibarackleves túróval

Bár édes levesről van szó, a túró könnyedsége miatt egyáltalán nem sok a kánikulában sem ez az egyszerűen elkészíthető és szuper finom leves. A túró ráadásul koncentráltan tartalmazza a mindennapokban rendkívül fontos fehérjéket és ásványi anyagokat, így akár napi szinten fogyaszthatjuk, míg az őszibarack édeskés-savanykás ízével gondoskodik a könnyedségről.

Fotó: mindmegette.huFotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:
1 kg őszibarack
25 dkg túró
4 dl tej
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az őszibarackokat mossuk és hámozzuk meg, majd locsoljuk meg őket a citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre, majd adjuk hozzá a barack kétharmadát. A kész levest tegyük pár órára hűtőbe, hogy igazán összeérjenek az ízek. A maradék barackkal tálaljuk.

Andalúziai gazpacho

Rögtön utazhatunk egy kicsit, ha a spanyol konyha klasszikusát vesszük elő. A gazpacho főleg a Portugáliával határos vidéken népszerű az Ibériai-félszigeten, de itthon is egyre többen készítik el. Alapját a paradicsom adja, igazán krémes pedig az olívaolajtó lesz.

Fotó: u_3u41oncu on PixabayFotó: u_3u41oncu on Pixabay

Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
1 kígyóuborka
1 kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vörösborecet
2 szelet kenyér
0,8 dl olívaolaj

Elkészítés: A kenyeret összetörjük kis darabokra és kevés vízben 30 percig áztatjuk. Közben megmossuk a zöldségeket, a paradicsom leforrázzuk és lehúzzuk a héját, a paprikát kizsumázzuk, majd az uborkával és a fokhagymával együtt felaprítjuk őket. A felaprított zöldségekből egy kicsit tegyünk félre, a többit turmixgépben jól keverjük össze az olívaolajjal és a kenyérrel. Ha megfelelően összedolgoztuk, adjunk hozzá ízlés szerint sót, a borecetet és öntsük fel annyi vízzel, hogy leves állagot kapjunk. A kész mixet tegyük pár órába a hűtőbe. Ha lehűlt, a maradék zöldséggel tálaljuk.

Hideg málnakrémleves

Ha már unjuk a megszokott meggylevest, jó alternatívája lehet a málnaleves. Magas C-vitamin és antioxidánstartalma miatt a málna erősíti az immunrendszert, már napi pár szem is segít megelőzni a látásromlást, magas rosttartalma miatt pedig hosszabb ideig jóllakottnak érezhetjük magunkat tőle.

Fotó: Element Digital on PexelsFotó: Element Digital on Pexels

Hozzávalók:
50 dkg málna
100 ml tejszín
3 evőkanál cukor
fél kávéskanál fahéj
1 zacskó vaníliás cukor
1 kávéskanál citromlé
1 dl víz

Elkészítés: A málnát óvatosan mossuk meg, adjuk hozzá a cukrokat és a fahéjat, öntsük fel vízzel, locsoljuk meg a citromlével, majd az egész keveréket forraljuk fel. Mikor felforrt, adjuk hozzá a tejszínt, keverjük össze és rotyogásig főzzük még egy kicsit. Ezután vegyük le a tűzről és botmixerrel krémesítsünk még rajta. Ha kihűlt, hűtőben hűtsük tovább, hogy igazán frissítő legyen.

Avokádós cukkinikrémleves

Levest enni azért is jó a melegben, mert pótolni tudjuk vele az izzadás során elvesztett vizet, illetve megfelelő hozzávalókkal egyes ásványi sókat is. A cukkini szintén nagyon jót tesz a diétánknak is, az avokádóval pedig egészséges zsírokhoz juttatjuk hozzá a szervezetünket.

Fotó: Denise Spijker on UnsplashFotó: Denise Spijker on Unsplash

Hozzávalók:
1 avokádó
1 kisebb cukki
4 dl tej
1 teáskanál himalája só
1 marék kakukkfű

Elkészítés: Az avokádót vágjuk félbe és a mag eltávolításával kaparjuk bele a turmixgépbe a húsát. Mossuk meg a cukkinit és vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük bele ezt is a gépbe. A tejet érdemes előre behűteni, ha ez megvan, a maradék hozzávalóval együtt mehet minden a turmixgépbe. Jól keverjük össze, és már ehetjük is!

Nyitókép: Freepik

Bertalan Melinda
további cikkek
Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát gasztronómia Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát Szinte minden évben előkerülnek a klasszikusok: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek kivétel nélkül megterhelik az emésztésünket. Bár az ünnepi szezon hagyományosan nem az újításról szól, ha nyitottak vagyunk, akár új kedvenceket is avathatunk. 2024. április 1. 10:38 Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.