2022. január 29.
//
Adél névnap

Kik azok, akik tökéletesen egymáshoz valók, ki mutat nékem ily boldogokat?

2021. július 25. 20:14
Ötvennégy éve ezen a napon halt meg Füst Milán, Kossuth-díjas író, költő, drámaíró, esztéta. A Digitális Irodalmi Akadémia 2000-ben posztumusz tagjává választotta.

Füst Milán neve mostanában Enyedi Ildikó legújabb filmje kapcsán forog sokat a köztudatban, hiszen idén mutatják be az író 1942-ben megjelent regényéből készült filmváltozatot, mely már Cannes-ban is debütált. Meglepő vállalás, hiszen Füst Milán neve nem mondható kifejezetten divatosnak, pedig a groteszkség és a szorongás kettőse jellegzetesen modern íróvá teszi Füst Milánt, ettől a két dologtól pedig igen csak „fogyaszthatóvá válik” egy mű. Az irodalmi műnemek mindegyikében alkotott, két híresebb drámája a Boldogtalanok és a IV. Henrik olykor előkerül a magyar színházak repertoárján.

Fotó: pestbuda.huFotó: pestbuda.hu

Az írók legtöbbjénél elmondható, vagy bölcsész, vagy jogi pályáról „kapják magukat” az írói világban; Füst Milán volt jogász is és tanár is, idős korában egyetemen tanított esztétikát.

Tanítványai úgy emlékeztek rá, mint a tanárra, aki szívét-lelkét beleadja a pedagógiába.

Elmélkedő figura, olykor akadékoskodó öregembernek látszott már fiatalon is, de különcködései mögött a világos gondolkodó ember húzódott meg, aki mintha szerepeket játszva élné életét: hipochonder és aggastyán. Ez a két fő „szerep” volt sajátja…

Élete végén tolószékbe került, amit mintegy trónszéket "használt"Élete végén tolószékbe került, amit mintegy trónszéket "használt"

1942-ben jelent meg a Feleségem története: egy magányos lelkű, különc hajóskapitány meséli el benne lélekgyilkos féltékenységének történetét. A nagy terjedelmű lélektani regény később, már a háború után világsiker lett. Francia fordítás útján belekerült a század prózairodalmába. Ebből a műből idézünk most, emlékezve az ötvennégy éve elhunyt szerzőre:

"S ez az, amiről szólani akarok. Mert, hogy nem volt akkor közönyös irántam, ebben biztos vagyok. Érzi azt az ember. Sőt, sőt éppen ezt a jelenetet: a szeme villanását s az arca forróságát szoktam én magam elé idézni, valahányszor rám jött a kételkedés, hogy egyáltalán van-e a képzeletében érdeklődés a személyem iránt.
És most erre is gondoltam. Ezért is nem szóltam semmit, akármilyen boldogtalannak látszott, mikor benyitott hozzám a köpenyében. Semmit se kérdeztem, nem néztem a szemébe, s nem kutattam a titkai után. De más okból sem. A nagy leszámolásokat én sohase szerettem, sem a végleges nyilatkozatokat. - Ha akarod, még őszintébb leszek – mondta nekem egyszer egy hevesvérű társam a tanfolyamon. S én már akkor is ezt feleltem neki: - Szükségtelen. Olyan nagyon őszinték mi ne legyünk egymáshoz. - És ma is ezt vallom. Mert mi a vége? Minthogy egyik se tud a másik igazával mit csinálni, ki-ki a magáét hangoztatja tovább, s így haladnak párhuzamosan a semmi felé."

A címben szereplő idézet - szintén - a Feleségem történetéből van.

Szabó Eszter

További cikkek

Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Bár a közösségi médiát előszeretettel szokás ekézni, ha okosan választjuk meg, mit vagy kit követünk rajta keresztül, sokat adhat a személyes fejlődésünkhöz és a lelki egyensúlyunk megtalálásához.
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Egy átlagos veszprémi kereskedelemben dolgozó személy reméljük, hogy nem átlagos megoldása a külföldiekkel való kommunikációs problémák áthidalására. Véleménycikk.
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Régi klasszikust varázsol a Hangvilla színpadára a Pannon Várszínház.
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Tizenkét évvel az ikonikus film megjelenése után Forrest Gump kilépett a képzelet világából és életre kelt: Rob Pope 422 napot és 15621 mérföldet futott, hogy végül hazatérjen.
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Mennyire okos dolog kizárólag a piacra bízni, hogy megoldja a magas rezsiárakat? Jelenleg Európában Magyarországon a legolcsóbbak a rezsiárak, köszönhetően a sötétben, trágyával etetett gombáknak. Véleménycikk a rezsicsökkentés vs. liberális gazdaságpolitika témakörében.