2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Hamvas-kört alapítottak Veszprémben

Az Utas és Holdvilág Antikváriumban az író, filozófus tisztelői megalapították a Hamvas Béla-kört. Céljuk, hogy még szélesebb körben népszerűsítsék és a körön belül ápolják Hamvas életművét.

Az Utas és Holdvilág Antikváriumban már nem egyszer tartottak Hamvas-esteket. Sőt, az irodalomkedvelők körében hamar táptalajra lelt egyfajta Hamvas-mítosz is, ami könyvbemutatók, beszélgetőestek és előadások formájában volt jelen hosszú ideig, elsősorban a belvárosi antikváriumban.

Idáig viszont állandó formális háttere nem volt ezeknek az összejöveteleknek. Ez változott meg szerda este, amikor az Utas és Holdvilágban megalapították a veszprémi Hamvas-kört.

Az antikvárium tulajdonosától és a Hamvas-kör egyik alapítójától, vendégírónktól Molnár Sándortól megtudtuk, a kör megalapításával az a céljuk, hogy ápolják és persze minél szélesebb körben népszerűsítsék az egyik legnagyobb filozófus, írónk életművét.

Az országban több helyen működik hasonló kulturális formáció, legközelebb például Balatonfüreden a Hamvas-asztaltársaság.

Ebbe a hálózatba szeretnének ők is bekapcsolódni, amely mellé a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program is odaállt, valamint a Művészetek Háza is támogatja.

A jövőben havonta fognak találkozni, egyszer az Utasban, majd a Művészetek Házában váltakozva.

A veszprémi Hamvas-kör alapítói: Szakács Gábor, Hegyi Zoltán, Kilián László, Poller Imre, Márki István, Benyovszky Pál Márton, Felhősi Eszter, Kőszegi Lajos és Molnár Sándor.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, költő, publicista volt a Művészetek Háza Olvasólámpa programsorozatának vendége csütörtökön az Utas és holdvilág antikváriumban.
Bemutatták Arany Ferenc Hét lépés című könyvét az Utasban
Bemutatták Arany Ferenc Hét lépés című könyvét az Utasban
Csütörtök este az Utas és Holdvilág Antikvárium adott otthont Arany Ferenc könyvbemutatójának, melyre igen nagy volt az érdeklődés.
Január
Január
Molnár Sándor írása a januári fogadalmak elengedéséről, vagy kitartásáról, New York-ról és egy születésnaposról.
Különböző életutak, amiket összeköt a veszprémiség és a zene
Különböző életutak, amiket összeköt a veszprémiség és a zene
Kultúra, zene és ízig-vérig veszprémiség. Ezek voltak a hívószavai pénteken az Utas és holdvilág antikváriumba szervezett zenés, kulturális estnek, amelyen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta léptek fel, majd ültek le beszélgetni szerteágazó témákról. A Komjáthy Kör második ilyen rendezvénye megtöltötte az antikváriumot érdeklődőkkel.
A magyar regényeket vietnámira fordító Nhung volt az Utas vendége
A magyar regényeket vietnámira fordító Nhung volt az Utas vendége
Csütörtök este az Utas és holdivilág antikváriumba gyűlt a Hamvas Béla Kör által szervezett eseményre egy nagyobb könyvkedvelő réteg, hogy Nguyễn Hồng Nhungot, valamint Truong Ducot meghallgassák fordítói tevékenységükről; számos izgalmas dolog mellett azt is megtudtuk, melyek a legnépszerűbb magyar művek Vietnámban. A két műfordítót Szakács Gábor kérdezte.