Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A sokoldalú alispán- Véghely Dezső emlékezete

2021. július 9. 21:14
Véghely Dezső alispán, királyi tanácsos, jogász, történész és paleográfus. Érdemei kiemelkednek, amit Veszprém megye hírnevének öregbítéséért tett, mégsem beszélnek róla annyit, mint amennyit valóban megérdemelne. Talán azért, mert több munkájában sem tudott teljes mértékben kiteljesedni, szellemi, valamint kézzelfogható örökségét pedig megtépázták az évek.

Véghely Dezső 1840. november 28-án született Veszprémben. Anyja Pázmándy Karolina, apja Véghely Imre, fiához hasonlóan Veszprém megye alispánja volt (1867-72). Néhány korabeli forrásban még egy „szentkirályszabadjai” jelzővel kiegészül a Véghelyiek családneve, ez a szülők származására utal, hiszen innen, Veszprém mellől származik nemesi vérvonaluk.

Dezső szülővárosában, Veszprémben végezte el a gimnázium négy osztályát majd a Pápai Református Kollégiumban folytatta tanulmányait, az utolsó évét viszont már Sopronban fejezte be. Ezután jogi pályára lépett, Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett diplomát, ezután visszatért Veszprémbe és joggyakornokként praktizált.

Komolyabb jogi karrierje is itt indult, 1869-ben a város, később pedig a vármegye főjegyzője lett. A társadalmi ranglétrán még magasabbra emelkedett, amikor a megye egyhangúan alispánná választotta 1880-ban.

A Megyeháza korabeli felvételenA Megyeháza korabeli felvételen

A XIX. század végéről már számos írott történeti emlék is fennmaradt, ezekből tudjuk, hogy Véghely Dezső munkáját a precizitás és a lokálpatrióta érzelmek jellemezték. A vármegye számos faluját meglátogatta és megismerte az ott élő embereket, így politikailag is nagy népszerűségre tett szert az évek folyamán.

Viszont még nagyobb jelentőséggel bírnak azok a dokumentumok, amelyeket Véghely gyűjtött össze és rendszerezett. Ez hivatásának és személyes érdeklődési körének is köszönhető, hiszen ő maga mindig is nagy figyelemmel fordult a történelem felé, életének nagy részét pedig oklevélkutatással töltötte, amelyeket latinul fordított. Nagy mennyiségű adatot, oklevelet gyűjtött össze, de ezeknek nagy része viszont a második világháborús bombázások során megsemmisültek.

Az alispáni feladatok mellett aktívan kivette részét a megye életének ügyeiben is: a dunántúli református egyházkerület világi főjegyzője és a veszprémi egyházmegye gondnoka is volt. Ezek mellett az uralkodó munkáját is segítette. A tanácsosi feladatkör hatalmas megtiszteltetést jelentett akkoriban, a király jelölte ki az erre alkalmas férfiakat. Véghely egészen haláláig eleget tett ennek a megtisztelő feladatnak.

A „boldog békeidőkként” is aposztrofált korszakban Véghely Dezsőnek lehetősége volt kiteljesedni a tudományos életben is. Lényegében ez a tevékenysége az, amely miatt ma nem csak Veszprémben, hanem a megyében, sőt országosan is ismert a neve bizonyos tudományos körökben, viszont a sors furcsa fintora miatt sok esetben egy utolsó lépés hiányzott, hogy még nagyobb lenyomatot hagyjon maga mögött az utókornak.

Egykori barátja, Nagy Imre írta Véghely Dezsőnek: „Mikor szenteled már egyedül a tudománynak üres perceidet?”

Véghely Dezső domborműve Balatonalmádiban, alkotója: Bődy HenrikVéghely Dezső domborműve Balatonalmádiban, alkotója: Bődy Henrik

Az alispáni és egyéb hivatalos feladatok mellett a szabadidejében is a közigazgatás tudományának szentelte idejét. Több tanulmányt is publikált, amelyek megtalálhatóak a Nemzeti Könyvtárban és a megyei könyvtárakban egyaránt. Emléklapok rendezett-tanácsú Veszprém Város Közigazgatási Életéből című kötetében latin nyelven is írt, ezt tartják az egyik legfontosabb munkájának. Tevékenysége nagyban hozzájárult a tudomány mai állásához, miként forrásként használják, főleg azért, mert egy rendkívül hiteles és korhű képet ábrázol a közigazgatás akkori állapotáról.

Ha állandó igazodási pontot keresünk az életében, a történelem tanulmányozásának formájában találjuk meg legegyszerűbben. Véghely a Magyar Történelmi Társulat egyik alapítója (1867) is volt. Ez egy ma is működő társadalmi szervezet, ahol a tagok között megtalálhatók történészek, történetírók, tanárok és egyszerű, a történelem iránt érdeklődő emberek is.

Szenvedélyes gyűjtő volt, eltökélt célja volt Veszprém Vármegye monográfiájának megírása, ami halála miatt nem valósult meg. Bár a világháborúban sok értékes dokumentuma megsemmisült, így is tekintélyes könyvtárat, levéltárat, oklevéltárat és kéziratgyűjteményt hagyott maga után.

Egy másik nyughatatlan törekvése volt a Veszprém Megyei Múzeum megalapítása. A Magyar Nemzeti Múzeum mintáján alapult elképzeléséért sokat lobbizott, ám szintén az 1897-ben bekövetkezett halála miatt már nem élhette meg a Laczkó Dezső Múzeum alapítását.

Véghely Dezsőt sokszor emlegetik Balatonalmádi patrónusaként is. Ez a tisztelet a mai napig él az almádi lakosság körében. Nagyon szeretett itt lenni, bár állandó lakhelye Veszprémhez kötötte, tudományos munkáit sokszor a Balaton-parton végezte. 1884-ben birtokot is vásárolt itt, ahol megépítette a Véghely-villát családja számára. Aktívan részt vett a település életében, az ő kezdeményezésére lett telefonhálózat és a Yacht Klub létrehozása is neki köszönhető. Közéleti kapcsolatait kihasználva Almádi javára közvacsorákat szervezett Veszprémben, részt vett az akkori parti fásítási programban, de a filoxéravész idején a gazdák megsegítéséért is felemelte a hangját.

A part kialakítása és parkosítását ő kezdte el. Az iránta érzett tiszteletből, róla nevezték el a Véghely Dezső sétányt és állították az emlékpadot a Szent Erzsébet ligetben.

Véghely Dezső emlékpad Balatonalmádiban 1914-benVéghely Dezső emlékpad Balatonalmádiban 1914-ben

Végignézve Véghely Dezső életén, kora sokoldalú értelmisége volt, szinte felbecsülhetetlen szellemi értéket összegyűjtve. Mégis, halála után ellenlábasainak sikerült csorbát ejteni a hírnevén. Közvetlenül 1897-es halála után a megyei közgyűlés elmarasztalta, miszerint több kifizetése is nem közérdekből történt. Ilyen volt például a veszprémi Plosszer sétány (ma Erzsébet liget) fejlesztése. Ezzel egy időben visszavonta a megyegyűlés azt a határozatát, amely szerint a Veszprém-Almádi út Szentkirályszabadjáról Almádiba vezető szakaszát áthelyezték volna a Malom-völgybe, aminek éppen Véghely volt egyik lelkes támogatója és szorgalmazója.

Az emlékpad napjainkbanAz emlékpad napjainkban

A 23 tételből álló, 3189 forint 20 krajcár végösszegű listán levő követeléssel szemben a család 10 000 forintot letétbe helyezett a követelések teljesítésére, illetve a visszafizetések fedezetére.

Az évek viszont mégis felemelték Véghely nevét arra a rangra, ami valójában megillette őt. Almádi fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységének elismerésére, egyben annak emlékére, az Almádi Kör 1914. augusztus 9-én az almádi parkban emlékpadot állított tiszteletére.

Veszprém Város Önkormányzata díjat nevezett el róla, amellyel minden évben a közigazgatás területén végzett kiemelkedő munkát ismerik el.

vehir.hu
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" várbörtön Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" Egy furcsa női alak integet a várbörtön cellái felé a Jókai utcán, emléket állítva annak a korszaknak, amikor a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet. 2024. április 7. 17:49 Áprilisban hét tél, hét nyár Amiről az időjárás mesél Áprilisban hét tél, hét nyár "Amiről az időjárás mesél..." című sorozatunk legújabb fejezetében Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus a régi áprilisok időjárásból szemezget. 2024. április 7. 10:04 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.