Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Akár a telefonunkat is feltölthetjük a Kossuth utca új okospadjain ülve

2021. július 2. 15:43
A Kossuth utcai óra mellett található, napenergiával működő pad USB bemenetekkel és vezeték nélküli töltővel is rendelkezik, emellett folyamatosan monitorozza a környezeti hatásokat.

Aki a napokban végigsétált a Kossuth utcán, új látványosságra kaphatta fel a fejét: rögvest az óra szomszédságában nagy, nyitott kockára hajazó dupla pad áll, melynek oldalain – ha valaki figyelmesebben megnézi – USB portok és vezeték nélküli töltők találhatók. Nem véletlenül: a pad a Magyarországon úttörőnek számító Kuube Hungary Kft. fejlesztése, akiknek fő célkitűzése, hogy itthon is meghonosítsák a világszerte már egyre népszerűbbnek számító okos köztéri bútorokat.

Referencia jelleggel tavaly már elhelyeztek egy okospadot Balatonalmádiban, júliustól pedig a VKSZ Zrt.-vel közös együttműködésnek köszönhetően Veszprémben is elérhető egy-egy okospadjuk: egy nagyobb a már említett óra mellett, egy kisebb pedig a Lordok Háza mellett.

Ovádi Péter, Gallai Máté, Brányi Mária, Temesvári Balázs a sajtótájékoztatónOvádi Péter, Gallai Máté, Brányi Mária, Temesvári Balázs a sajtótájékoztatón

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, bíznak benne, hogy a nem mindennapi köztéri bútorral a fiatalabb korosztályt is sikerül jobban bevonni a város életébe. „Veszprém a kutatások szerint az egyik legélhetőbb vidéki város. Ahhoz viszont, hogy ezt a szintet fenntartsuk, továbbra is úgy kell fejlesztenünk a várost, hogy minden korosztályra gondolunk – a fiatalokra is. Szeretnénk, ha ők is úgy gondolnának Veszprémre, mint egy élhető városra – bízom benne, hogy ezzel a modern beruházással sikerült egy kicsit jobban nyitni feléjük is. Másrészt az elmúlt években rohamos technológiai fejlődés zajlott le Magyarországon, és jó, ha ezzel a térség is lépést tud tartani. Ehhez ilyen korszerű megoldásokra is szükség van, mint az okospad, mely látványra is kellemes és jól illeszkedik a Kossuth utca arculatához.”

– 2012-ben fejeződött be a belváros rehabilitációja, de ha végigsétálunk a Kossuth utcán, azóta is azt látjuk, hogy folyamatosan szépül, fejlődik a belvárosnak ez a szeglete: új szolgáltatások, vendéglátóegységek települnek ki, egyre jobban lakjuk be a Kossuth utcát. Ennek a fejlődésnek egy újabb eleme az okospad: a napelemekkel működő, telefontöltésre is alkalmas bútor kellemes, üde színfoltja a városnak, és akár olyan találkozási pontként is szolgálhat, mint az óra. Az pedig külön öröm, hogy a VKSZ Zrt. nem csupán a városüzemeltetésnél van jelen, hanem az okos városi megoldásokat is támogatja, gondoljunk csak példaként a közlekedési struktúra megújítására – emelte ki Brányi Mária alpolgármester.

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a beruházást önerőből, mintegy 6 millió forintból valósították meg, mellyel kifejezett céljuk volt, hogy „az egyre gyakrabban szóba kerülő smart city megoldások kapcsán ne csak üres gondolatok, egy jól hangzó stratégia legyen a veszprémiek előtt, hanem a lakosság ténylegesen, az utcán is találkozzon azokkal az okos megoldásokkal, amelyekkel élhetőbbé és korszerűbbé tehetők a város mindennapjai.”

Az okospad ennek tökéletes példája lehet. A kocka forma tetején napelemek találhatók, oldalain pedig a tervezők USB portokat és vezeték nélküli töltőket helyeztek el, így akkor sem kell aggódnunk, ha például épp lemerülőben van az okos készülékünk és még nagy szükségünk lenne rá: miközben pihenünk vagy a családunkkal, barátainkkal találkozunk, gyorsan feltölthetjük őket, aztán mehetünk tovább a dolgunkra. Ez utóbbi a turistáknak talán még inkább hasznos lesz, de minden bizonnyal a helyiek is örülni fognak az ingyenes töltési lehetőségnek.

A padon emellett különféle szenzorok is találhatók, amelyek folyamatosan monitorozzák a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást és a légszennyezettséget, az adatokat pedig az elhelyezett kijelzőkön olvashatjuk le.

Gallai Máté, a fejlesztésért felelős Kuube Hungary Kft. vezetője hozzátette, az ma már nem újdonság, hogy tavasztól őszig a napelemek megújuló energiával látnak el bennünket, az azonban már nagyobb lépés, hogy padjukat téliesíteni tudták, a pad ugyanis folyamatosan figyeli saját akkumulátorának töltöttségét, s a szerint ki- illetve bekapcsol. „De az is fontos számunkra, hogy a termékeinknek minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, ezért maga a pad ülése kőrisfából készült, a szerkezete pedig acélból, aminek köszönhetően akár egy évtizedig is működőképes lehet” – mondta el.

Amennyiben egyébként lesz rá igény mind a városvezetés, mind a városlakók részéről, a cég szívesen mutatná be további fejlesztéseiket is Veszprémben, hiszen nemsokára debütál például okos zöldfallal ellátott buszmegállójuk. Gallai szerint az kifejezetten biztató előjel, hogy már meglévő budapesti, balatoni és horvátországi okospadjaik nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok és az idősebbek között is.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.