Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Felújították a Zirci úti keresztet Rátóton

2021. július 1. 12:43
Kormányzati támogatásból újíttatták fel a több mint száz éves útmenti keresztet a gyulafirátóti németek.

Több mint száz éve, 1908 óta őrzi a Zirci utat az az útszéli kereszt, amit annak idején az Amerikából hazatérő rátótiak állítottak. A 19. század végén, a 20. század elején tömegével vándoroltak ki a tengerentúlra Európa szinte minden vidékéről – Magyarországon is alig lehetett olyan falut, olyan családot találni, amely ne lett volna kénytelen elengedni valamely tagját a nagy kalandra. 

A kivándorlók többsége nem tervezte, hogy az Egyesült Államokban telepedik le: legtöbben úgy számoltak, hogy a lehetőségek országában néhány év alatt meg tudnak keresni annyi pénzt, amivel aztán hazatérve megalapozhatják a boldogulásukat. Nehéz idők voltak ezek a kivándorlók és az otthon maradottak számára is: akik elmentek, idegen földön, a családjuktól és hazájuktól távol voltak kénytelenek érvényesülni, míg idehaza gyakran a családfőt kellett nélkülözni a családi gazdaságokból. 

A szűkös esztendők azonban nem tartottak örökké. Ahogy arra Brányi Mária alpolgármester a felújított kereszt szerdai felavatásakor rámutatott: a világot látott rátótiakat hazahúzta a szíve, hazatérve pedig a nehéz körülmények között megkeresett pénzükből arra is fordítottak, hogy közösen – összesen 94-en adakoztak – egy útmenti keresztet állítsanak, kifejezve hálájukat Istennek azért, hogy biztonságban hazatérhettek a hosszú útról. Brányi megjegyezte: manapság is sokan döntenek úgy, hogy az ország határain kívül keresik a boldogulásukat, őseikkel ellentétben azonban sajnos gyakran nem gondolkoznak a hazatérésen.

A több mint százéves kereszt felújítására a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület nyert támogatást egy kormányzati pályázaton. A rekonstrukcióban helyi szakemberek vettek részt. A szerdai ünnepségen Tóth András Sándor atya szentelte fel a keresztet, a rátóti német egyesület tagjai pedig verssel és énekkel idézték meg őseik kultúráját.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. tegnap 9:13 A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók Az elmúlt két évben megtízszereződött az online ellopott pénzek összege, 2023 harmadik negyedévében ez összeg már 11,4 milliárd forint volt. A csalók nagyrésze a Facebook közkedvelt online piacterét használják, ráadásul nem csak a vásárlókat, de már az eladókat is célba vették. tegnap 21:11 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. tegnap 14:27 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.