Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A 77 éve elhurcolt veszprémi zsidókra emlékeztek

2021. június 27. 19:09
Az önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség közös megemlékezést tartott a Mártírok úti zsidó temetőben vasárnap.

1944 márciusától kezdve, alig pár hónap leforgása alatt mintegy 600 ezer magyar zsidót hurcoltak el, majd öltek meg, köztük veszprémieket is. Rájuk emlékeztek június 27-én vasárnap a Mártírok úti zsidó temetőben.

A 18. század első harmadában, püspöki engedéllyel Veszprémbe betelepült zsidó közösség, a 19. század második felében élte fénykorát, ekkor (1862 -1886) épült az 1500 fő befogadására alkalmas zsinagóga is. A zsinagóga a mai OTP és bányatröszt épületei helyén állt, nyugati bejárata a Brusznyai (akkor Szabadi) útra, keleti része a mai Szent Imre (akkor Búzapiac) térre nézett.

1944 májusában a zsinagóga környékét jelölték ki a veszprémi zsidók tartózkodási helyének. A gettó területéről 1944. június 19-én mintegy hatszáz zsidó származású veszprémi polgárt indítottak el a sárvári gyűjtőtáborba, ahonnan július 7-én marhavagonokba zsúfolva az auschwitzi haláltáborba vitték őket.

Csík Richárd, önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) az eseményen hangsúlyozta, Veszprém soha nem felejtheti az igazságtalanul elhurcoltakat, megalázottakat és megkínzottakat.

Csík Richárd önkormányzati képviselő a Mártírok úti zsidó temetőben tartott megemlékezésen 2021. június 27-én.Csík Richárd önkormányzati képviselő a Mártírok úti zsidó temetőben tartott megemlékezésen 2021. június 27-én.

-Az igazságot akkor is ki kell mondanunk, hogyha fáj! A felelősséget nem tolhatjuk másra - a mi felelősségünk azonban meggyilkolt zsidó honfitársaink emlékezetének méltó ápolása. Mindannyiunk közös ügye, hogy a zsidó magyarok történetének gyászos fejezetét nemzedékről nemzedékre megosszuk fiataljainkkal. Nem csak múltunkba tekintünk tehát, amikor a városunkból és környékéről elhurcolt zsidóság tragédiájára emlékezünk. Közös jövőnk a cél, amelyben zsidó és nem zsidó, ember és ember szeretetben élhet együtt, egyazon közösség megbecsült tagjaként, vallástól és felekezettől függetlenül-mondta.

Verő Tamás főrabbi elhurcolt zsidók által 1944-ben írt leveleket olvasott fel, majd feltette a kérdést:

megtörténhet újra?

-Biztos, hogy megtettünk mindent, hogy soha ne történjen meg ismét ilyen? Biztosan elegendő az évenkénti megemlékezés, hogy ne történjen meg újra? A választ nem tudom, de mindenki, aki visszatér ide, kételkedik, bizonytalankodik, de egyet magabiztosan és büszkén tesz: itt van és elhelyezi az emlékezés kavicsait a hagyomány folytatása érdekében, mert az emlékezés köveivel sem hagyjuk feledni a 77 évvel ezelőtti történetet. Az emlékezéssel egy cselekedetet hajtunk végre, és relmélhetőleg ellentétesen hat, aláhúzva, hogy mi nem hagyjuk, és nem akarjuk, hogy újra megtörténhessen a szörnyűség -mondta.

A megemlékezésen Verő Tamás főrabbi vezetett gyászistentiszteletet.A megemlékezésen Verő Tamás főrabbi vezetett gyászistentiszteletet.

Verő Tamás szerint közel sem lett volna olyan felfoghatatlan a pusztítás, ha nem a gyűlölködés, az irigység és az önzés társadalmára épült volna fel a második világháború idejére Magyarország. - Kertész Lilly memoárjának mellbevágó szavai felemelt ujjként mutatnak rá arra, hogy hova vezet, ha az uszítás, a széthúzás és a kirekesztés lesz az általánosan elfogadott érték -mondta. "Elárult a szülőhazám csak azért, mert zsidónak születtem. Hogyan feledhetem, hogy eladott a gyilkosoknak? A németek nem rabolták el, vitték el erőszakkal a zsidókat. A magyar állam készséggel segített"-idézte az írást a főrabbi, majd emlékeztetett: nem hagyhajtjuk, hogy ez újból megtörténjen.

Az eseményen Nógrádi Gergely főkántor működött közre, majd ezt követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit.

A zsidók virág helyett bal kezükkel követ tesznek a sírokra, melynek eredete a bibiliai időkből származik. A kő a növénnyel ellentétben nem hervad el, és az öröklétet is szimbolizálja.

Az egykori veszprémi gettónak kijelölt zsinagóga történetét portálunk tavaly júliusban dolgozta fel:

Kapcsolódó cikk
A veszprémi zsinagóga hányatott története
Nehéz elképzelni, hogy a belváros szívében egykor egy patinás zsinagóga állt, pedig az épület mellett naponta elmegyünk. Történelmi emlékekből felidéztük a veszprémi zsidó hitközösség és a zsinagóga történetét.
Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.