Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Egykori faluja iránti szeretet ihlette a jásdi művésznő képeit

2021. június 26. 10:24
Egyenesen Németországból, Nürnbergből látogatott haza a festő-, grafikusművész, akinek egykori falujában, Jásdon nyílt kiállítása a Bodzaházban. Nagy Boginak Spanyolországtól Japánig már számos kiállítása nyílt, most a bakonyi kis faluban egy egészen egyedülálló és interaktív módját választotta, hogy átadja üzenetét a képein keresztül.

Idén június elején adták át Jásdon a Bodzaházat. A település szívében található kiállítótér turisztikai attrakciónak épült, amelyben a Jásdra oly jellemző bodza növény különböző felhasználási módjait és a helyiek életében betöltött jelentőségét szeretnék bemutatni, emellett pedig alkalmas esküvők, zenei előadások és kiállítások megszervezésére is.

Most utóbbi szerepében debütált a Bodzaház, péntek délután Nagy Bogi festő-, grafikusművész képeiből nyílt kiállítás.

Nagy Bogi 1982-benszületett Székesfehérváron. Németországban a Faber-Castell Akadémián tanult képzőművészetet és grafikát. Jelenleg Nürnbergben él és egy több mint ötszáz éves impozáns favázas műteremben alkot a belváros szívében. Képei megjárták az Albertina Múzeumot Bécsben, voltak Barcelonában, Kínában, illetve a Bánffy-palotában Kolozsváron is kiállítva. Művészetének karakteres képvilágában fellelhetők az identitáskutatásának rejtett motívumai. Felhívó és egyben elgondolkoztató ábrázolással alkot egyfajta ablakokat műveivel egy egyedi világnézetre.

Bár a művésznő külföldön él, Jásdhoz, ahol gyermekkorát töltötte, mindig is szoros szálak fűzték, ez a kötődés pedig a mostani megnyitón is érződött. A településről több régi ismerős és családtagok is ellátogattak a megnyitóra, ahol Nagy Bogi többször is kihangsúlyozta, itt törődést, óvást kapott gyermekként, most pedig ezt a szeretetet próbálja képeivel is viszonozni.

A megnyitóra ellátogatott Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében méltatta az új Bodzaházat, mint mondta: egy fejlesztés értéke abban mutatkozik meg igazán, hogy mennyire használja azt a közösség. A jásdi Bodzaház ebben a vonatkozásban egy kiváló ötlet volt, hiszen a mostani kiállítás is azt mutatja, hogy aktív és összetartó a helyi közösség, az pedig külön öröm, hogy a falu egykori lakói sem feledik el, honnan indult az útjuk, mondta Ovádi Péter.

Győry Tünde, a kis település polgármestere szintén nagyratörő álmaikat fogalmazta meg a megnyitón, miszerint szeretnék elérni, hogy miután Jásd már felkerült a turisztikai térképre, a jövőben a kulturális területen is maradandót alkosson. Éppen ezért a Bodzaházban időről időre szerveznek majd kiállításokat, ahol feltörekvő helyi tehetségeknek is szeretnének minél több lehetőséget adni a megnyilvánulásra.

A kiállításon fellépett Mérő Barnbabás, gitárművész is, akinek az előadása után Nagy Bogi bejelentette, a három kiállított képét hálája jeléül szteretné a településnek adni. A képek mindegyikében megjelenik Jásd valamilyen módon, a jövőben pedig az önkormányzatban, a helyi plébánián és az iskolában lesznek állandó jelleggel kihelyezve ezek az alkotások.

A képek egyébként nem csak önmagukban képviselték a művésznő egyedi, modern stílusát, hanem nyitottak a digitális technológia felé is. Mindegyik alkotás mellett egy QR-kód volt elhelyezve, amit az okostelefonnal beolvasva, a készülék képernyőjén megelevenedtek a képek, elkezdtek mozogni, új formákat ölteni, miközben különböző dallamok csendültek fel.

A kiállítás egészen szeptember 17-ig megtekinthető a Bodzaházban, keddtől vasránapig.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.