Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C

Gyerekkórházat, utakat és stadiont kap, óvodát ad a város

2021. június 25. 12:12
Az államtól ingyenesen átvett ingatlanokról, házvásárlásról és óvoda-ajándékozásról döntött a közgyűlés csütörtökön.

Ingyenesen az önkormányzat tulajdonába kerülhetnek a vasútállomás környékén lévő útszakaszok. Az utak tulajdonosa jelenleg az állam, azokat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli. Két szakaszról van szó: a vasútállomás és a bakonyaljai körforgalom közötti részről, illetve a bakonyaljai körforgalomat a Házgyári úttal összekötő szakaszról. A tulajdonosváltás egy több lépésből álló folyamat lesz, ennek az elindításáról, a tulajdonba vétel kezdeményezéséről döntött csütörtökön a közgyűlés. Az utak átvételével az a városvezetés célja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan rendbe tegyék a vasútállomás környékét, és ezzel együtt az oda vezető utakat is felújítsák. 

A vasútállomás környezetét is rendbe teszikA vasútállomás környezetét is rendbe teszik

Több másik állami ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba vétele ennél előrehaladottabb állapotban van, ezekkel kapcsolatban már a végső döntést hozták meg a képviselők a júniusi ülésen. Így az önkormányzat tulajdonába kerül egyebek között a volt gyermekkórház, a Jutasi úton található egykori honvédségi parancsnoksági épület, a Wartha Vince utcai stadion, a Komakút tér mellett az Egyetem utca és a József Attila utca által lehatárolt társasházakkal beépített tömb belső közterületei is. Így összesen több mint nettó 1,9 milliárd forint forgalmi értékű ingatlan kerül ingyenesen a városhoz.

Az önkormányzaté lesz a régi gyerekkórház épületeAz önkormányzaté lesz a régi gyerekkórház épülete

Az ingyenesen átvett ingatlanok mellett az önkormányzat vásárol is: a Thököly Imre utcában található a ház, ahol Auer Lipót gyerekkorában élt, ezt venné meg 81 millió forintért a város. Auer Lipót (1845–1930) a világ zenei életének meghatározó alakja, zenei témájú könyvek szerzője, hegedűiskoláját ma is használják, pályája csúcsán Oroszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Európa számos országában aratott viharos sikereket mint karmester. Nevéhez fűződik az „orosz hegedűiskola” megalapítása. Auer szülőházát felújítaná az önkormányzat, az épületből szállást alakítana ki, ahol az Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényeinek fellépői, protokollvendégei lakhatnának önköltségi áron. 

Auer Lipót gyerekkori házára újara szebb napok várnakAuer Lipót gyerekkori házára újara szebb napok várnak

Mint látszik, számos ingatlannal gyarapodik a város – egyet azonban tovább is ad: az Aradi vértanúk útján működő evangélikus óvoda ingatlanát a Veszprémi Evangélikus Egyházközség kapja meg ajándékba. Valójában ezzel is a veszprémi közösség gazdagodik: a Magyarországi Evangélikus Egyház és a kormány között létrejött megállapodás értelmében ugyanis az óvoda jelenlegi épülete helyén egy vadonatúj, korszerű óvodát építhet az egyházközség – ehhez kell saját tulajdonukba venniük a telket. Az új óvodában 3 csoporthelyiséget, kápolnát, logopédiai foglalkoztatót, melegítőkonyhát és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. 2024. április 30. 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.