2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Bölcsőde alapkövét tették le Herenden

2021. június 22. 10:34
A meglévő óvoda bővítményeként új épületrész épül a városban.

Herend városa vissza nem térítendő TOP-os uniós pályázatnak köszönhetően 200 millió forintot nyert bölcsődei férőhelybővítésre. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás alapkövét hétfő délután tették le a Rózsa utcában.

A jelenlegi óvodai és részben bölcsődei ellátást biztosító Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde 980 négyzetméter alapterülettel rendelkezik, a fejlesztéssel ez most plusz 106 négyzetméterrel bővül, amihez egy 40 négyzetméteres részben fedett terasz is csatlakozik majd.

Kisgyermekek helyezik el az új bölcsődei épületszárny időkapszuláját 2021. június 21-én a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsődénél.Kisgyermekek helyezik el az új bölcsődei épületszárny időkapszuláját 2021. június 21-én a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsődénél.

A hétfő délutáni alapkőletételen Jánszky László polgármester a projekttel kapcsolatban elmondta, a környező településeken a mai napig komoly problémákat okoz, hogy nincs bölcsődei ellátás, ám ez a helyzet most változni fog. – Úgy gondoltuk, ha pályázati pénzt tudunk nyerni egy új bölcsődei épületszárnyra, akkor befogadjuk a környező települések gyermekeit. Ez így is történt, hisz Szentgállal szerződést kötöttünk, amelynek értelmében 7 szentgáli gyermeket tudunk elhelyezni Herenden. A létszámunk indokolja, hogy egy harmadik csoport is elinduljon, ezért fontos az új épületszárny megépítése- fogalmazott.

Bod Szilvia intézményvezető elmondta, jelenleg 24 gyermeket látnak el, az új egységgel a bölcsődei férőhelyszám 12 fővel emelkedik, így összesen 36 férőhelyes bölcsődei szolgáltatás jön létre Herenden. Az óvodába 116 kisgyermek jár, ám mivel egyre többen költöznek Herendre, a jövőben ezeket a férőhelyeket is szeretnék bővíteni.

Bod Szilvia, Jánszky László és Ovádi Péter a 2021. június 21-i alapkőletételen Herenden.Bod Szilvia, Jánszky László és Ovádi Péter a 2021. június 21-i alapkőletételen Herenden.

A térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter az alapkőletélet megelőzően úgy fogalmazott, mindig örömteli, ha egy gyermekeket érintő fejlesztés történik a környéken. -Az új bölcsődei épületszárnynak köszönhetően gyermekeink szebb és jobb környezetben járhatnak bölcsődébe-mondta.

Kiemelte,  Jánszky László polgármester vezetése óta folyamatosan fejlődik a város. - A képviselőtestülettel minden megtesznek azért, hogy Herend előrelépjen, az eredmény pedig szemmel látható: nemrégiben új utak épültek, a kerékpárút is elkészült, az óvodát sikerült „csinosítani”, és nemsokára átadják a Zöld Város Projektet is. Herend a Magyar Falu programban is kiválóan szerepel, ahol 100% intenzitású pályázatokra nyer forrásokat-hangsúlyozta.

Az alapkőletételt követően a képviselő Unokáink Fája Program elnevezésű faültető mozgalmának keretében hársfát ültettek az intézmény előtt.

Az új herendi bölcsődei épületszárny a tervek szerint 2021 októberére készül el.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.
Zöld várossá fejlődött Herend
Zöld várossá fejlődött Herend
A TOP-2.1.2-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósult Herend Zöld Várossá fejlesztése. A sportos élet, kulturális szórakozás, a rekreáció biztosítása mellett fontos szerep jutott a gazdaságélénkítésre, mely beavatkozás közvetlenül a projektben, önkormányzati tulajdonú fejlesztésként jött létre. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósult meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 408.749.422 Ft volt. Herend Város Önkormányzata 27.683.030 Ft önerőt biztosított a projekt sikeres megvalósításához, így a projekt összköltsége 436.432.452 Ft volt.
Anyagvizsgáló laboratóriummal bővült a Csatári Plast
Anyagvizsgáló laboratóriummal bővült a Csatári Plast
A Csatári Plast Kft. anyagvizsgáló laboratóriumot avatott pénteken Herenden.
Már a herendi református gyülekezetnek is van temploma
Már a herendi református gyülekezetnek is van temploma
Ünnepélyes körülmények között, rendhagyó istentisztelet mellett adták át a Herenden megépült új református templomot vasárnap délután.