Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Költözik a várból az érseki hivatal

2021. június 13. 12:00 // Forrás: Érseki Hivatal
Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az Érseki Hivatal ideiglenesen a Boldog Gizella Szemináriumba költözik.

A Veszprémi Püspökség (1993 óta érsekség) ezeréves története során, saját elhatározásból most költözik el először a központi hivatal a várból. 

Dr. Udvardy György érsek a költözés kapcsán azt mondta: 

"A Gondviselő Isten ajándékaként a következő években a vár jelentős épület-állományát, az egyházmegye tulajdonában lévő épületeket és a kiemelkedő műemléki értékkel rendelkező épületeket tudjuk megújítani. Ez részben az egyházmegye lényeges és reális szükségleteit is kielégíti, részben pedig ez a felújítási sorozat, amire már nagyon régóta készülünk, amely az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra való felkészülésnek is a részét képezi.

Az elmúlt hónapokban a szerződés aláírását követően nagyon komoly előkészítő munkálatokat végeztünk. Mind a tervezőkkel, mind a kutatókkal, mind pedig a restaurátorokkal együttműködve. Ezeknek a munkáknak az eredményeként már javában folyik a fő terv nyomán az egyes épületek tervezési munkálatának a lezárása a funkciók pontos megjelölésével. Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor éppen a munka intenzitása, a munka nagysága és az az időkeret, ami rendelkezésünkre áll, megkívánja, hogy az egyházmegye hivatala és a főbb szervezetei ne a várban végezzék, végezzük a munkánkat.

Nem könnyű döntés ez, és szokatlan is mindannyiunk számára, hiszen a török idők óta nem fordult elő, hogy a püspök ne a várban lakott volna.

Most erre fog sor kerülni, s mintegy két esztendőre van szükség ahhoz, hogy a jelentős épületek felújítása-beruházása megtörténjék. Elsődleges célként megjelölve azoknak a tereknek a kialakítását, ahová majd 2023-ban az ideérkező látogatókat, turistákat, vendégeket tudjuk fogadni. Ezek közé természetesen a palotának a belső terei számítanak, a székesegyházunk, a két jelentős kápolnánk – a Boldog Gizella kápolna és a Szent György kápolna. Ugyanígy az egyházmegyei múzeum számára kialakítandó Körmendy palota is felújításra kerül. Azok az épületek, amelyek mind a levéltárunkat, mint pedig a könyvtárunkat fogadják be és teszik láthatóvá.

Nagy munka ez, ezért vállaltuk, hogy ennek az ideje alatt az egyházmegyei hivatal másik épületben, a szeminárium épületében végezze a szolgálatát. Mind az organizáció, mint pedig a szakmai előkészítés megfelelő fokon van, és ebben is bízva reméljük, hogy a tervezett időpontra a tervezett felújítások elkészülnek. Örömmel adhatjuk át majd annak idején az idelátogató mind a városbeli, mind pedig az egyházmegye lakóinak, mind pedig az ideérkező turistáknak.

Az építkezés folyamatáról szeretnénk tájékoztatni a város lakóit az Egyházmegyének a lakóit és a paptestvéreket is, és szervezünk olyan időről-időre regisztráció alapján igénybe vehető túrákat, ahol az építkezésnek az egyes fázisait szakemberek vezetésével lehet megtekinteni. S mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy milyen szakszerűen és milyen átfogóan igyekszünk a rendelkezésre álló időben ezeket a gyönyörű ősi és történelmi értékeket megújítani és használhatóvá tenni. Reményeink szerint ez nem csak az Európa Kulturális Főváros idejére fog jószolgálatot tenni, hanem az egyházmegye és a város életének elkövetkező pár évtizedére is meghatározó jelentőséggel bír.

Kérem mindenkinek az együttműködését, és kérek mindenkit, hogy készüljön a közös örömre."

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Náci haláltáborban készült hegedűt mutattak be Veszprémben Náci haláltáborban készült hegedűt mutattak be Veszprémben Az emberi lélek építését, gazdagítását szolgálja a hegedűkészítés mestersége – fogalmazott Dékány Sixtus OCist. emeritus apát, a Veszprémi Főegyházmegye oktatási vezetője a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján, amelynek a Veszprémi Főegyházmegye, pontosabban az impozáns Érseki Palota adott otthont. 2023. október 22. 14:19 A kultúrán keresztül hirdetik az örömhírt A kultúrán keresztül hirdetik az örömhírt Az Ars Sacra célja, hogy népszerűsítse Európa hagyományos keresztény kultúráját és lehetőséget teremtsen az embereknek a szakrális művészetekhez való kapcsolódásra. A rendezvény 2023-as mottója: „Keresd a békét!” (Zsoltárok 34:15).   2023. szeptember 5. 12:35 Éneklés és imádság – együtt közösségben Éneklés és imádság – együtt közösségben A Veszprémi Főegyházmegye 2023. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, az idei év egyik kiemelkedő és különleges programját, a Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozót a Pueri Cantores jegyében.   2023. szeptember 1. 14:40 Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Veszprémi Érsekség Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Koppány vezér legyőzése és a keresztény magyar állam születése, Szent Imre herceg fogadalma, a koronázási palást készítése, Gizella királyné ereklyéje – államalapításunk meghatározó mozzanatai, valamint a hozzájuk kapcsolódó történelmi emlékek mind-mind Veszprémhez, az első keresztény magyar püspöki székhelyhez köthetők. A megújuló veszprémi várnegyedben szinte mindenütt az államalapítóhoz és családjához kapcsolódó építészeti és kultúrtörténeti emlékekre bukkanhatunk – ezeket augusztus második felétől a Work in Progress 2023 programsorozat keretein belül új, vezetett tematikus séták során járhatják majd be az érdeklődők. 2023. augusztus 17. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.