Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A Jobbik árnyjátéka Veszprémben

2021. június 9. 12:00
Az ellenzéki előválasztás egyvalamire biztosan jó: az ellenzéki pártok egymás közt megemésztik a jelölteket, azaz lefolytatják azokat a teátrális vitákat, egyezségeket, amelyek végén egy látszólag konszenzusos jelöltet tudnak kiállítani a Fidesz-KDNP-vel szemben. Ugyanakkor, ha kívülről nézzük ezt a folyamatot, sokatmondó összefüggések és még nagyobb ellentmondásokat lehet találni a személyek és szervezetek között. Veszprém pedig orvosi lónak is beillene ebben.

Bár az ellenzéki előválasztás első fontos mérföldköve csak július 26-án lesz, ekkortól lehet hivatalosan jelezni a jelöltaspiránsoknak, hogy megmérettetnék magukat, már most javában zajlik a helyezkedés és egyre több név merül fel.

Az előválasztás lényege, hogy az ellenzéki pártok a szavazóik körében megszűrik, hogy mely jelölt élvezi a legnagyobb támogatottságot az emberek körében, a többi alulmaradt jelölt pedig el sem indul majd jövő tavasszal.

Tehát egy olyan rendszerről beszélünk, ahol az ellenzéki pártelnökök alkujából összeállított folyamatban végül lemorzsolódnak a gyengébb jelöltek, az ellenzéki választóktól pedig elvárják, ha kell összeszorított fogakkal is, de jövő tavasszal leadják a szavazatukat az előválasztáson győztes jelöltre, még akkor is, ha az adott személy egyáltalán nem azokat a preferenciákat képviseli, mint a választó.

Így akár az is megeshet több helyen, hogy egy szocialista, vagy liberális beállítottságú választónak 2022-ben egy olyan jobbikos jelöltre kell behúznia az ikszet, aki a 2010-es évek első felében még gárdista egyenruhában ült a Parlamentben, de ugyanez fordítva is megtörténhet.

A Jobbik támogatottsága 15% körül mozog a népesség körében, ez elég volt ahhoz, hogy meghatározó tényező legyen az előválasztáson. Viszont ezt úgy érték el, hogy elhagyták a korábbi ideológiájukat, ami azt vonta maga után, hogy a parlamenti frakciójukból többen kiléptek nagy médiavisszhang közepette. Az azóta kilépő politikusok immáron új színekben, új pártlogó alatt politizálnak. (Többek közt a veszprémi Varga-Damm Andrea is, aki nemrég alapította meg Reformerek Párt nevű formációját.) Ezen kívül több alapszervezete is megszűnt a Jobbiknak, így Veszprémben is feloszlatták magukat, szintén a pártvezetéssel szembeni ellentétek miatt.

Kovács Rajmund, veszprémi önkormányzati képviselő és Varga-Damm Andrea, országgyűlési képviselő korábban, még jobbikos színekbenKovács Rajmund, veszprémi önkormányzati képviselő és Varga-Damm Andrea, országgyűlési képviselő korábban, még jobbikos színekben

Az ellenzéki előválasztáson belüli érdekcsoportok kaotikus helyezkedését bizonyítja az is, hogy annak ellenére, hogy Veszprémben nincs érdemben jelen a Jobbik, mégis lehetséges, hogy egy helyi ellenzéki személytől érkezhet burkolt támogatás Jakabéknak. Mindez pedig egy olyan emberhez köthető, aki 2014-ben még azt mondta, elutasítja a Jobbikkal való együttműködést.

Ezt Kész Zoltán mondta, amikor 2014 végén bejelentette indulását az időközi választáson, amit aztán a következő év februárjában meg is nyert Veszprémben, majd 2018-ban történelmi vereséget szenvedett fideszes Ovádi Pétertől.

Kész azóta egy tanácsadó cég, a Civitas Intézet operatív vezérigazgatója lett. A történet pedig itt kezd érdekes lenni, hiszen ez az az intézet, amely elsők között mérte meg a Jobbikot a legnépszerűbb ellenzéki pártként, valamint ezt a vonalat erősítve a közelmúltban Kész a Jobbik-közeli alfahir.hu-nak adott egy hosszabb interjút, amelyben nem felejtett el kitérni Varga-Dammék új szakadár pártjára sem, amely szerinte „csak arra van kitalálva, hogy a rendes választást megtrollkodják”.

Kész ZoltánKész Zoltán

Az említett interjúban az is elhangzik Késztől:

Az ellenzéki szavazók 77 százaléka Jakabot mondta, csupán 13 százalék gondolta esélyesebbnek Karácsonyt. Ami pedig igazán érdekes, hogy még Karácsony Gergely támogatóinak is a 67 százaléka szerint Jakab Péter tudná legyőzni a miniszterelnököt vidéken.

(A Civitas Intézet jobbikos kapcsolatairól és hirtelen meggazdagodásáról a Magyar Nemzet is cikkezett korábban.)

A Jobbiknak hivatalosan nincs jelöltje még Veszprémben az előválasztásra, ezért megkerestük Kész Zoltánt, hogy nyilatkozzon arról, szándékozik-e elindulni az előválasztáson akár a Jobbik színeiben. Amennyiben választ kapunk, cikkünket frissítjük.

 

Nyitókép: korábbi Jobbik-plakát (forrás: mno.hu)

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.