Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C

Minden, amit a dózsavárosi közlekedésfejlesztésről tudni érdemes

2021. június 4. 13:06
Négy nagyobb fejlesztésből állt össze az északi iparterület közlekedésfejlesztése, amelyek egyenként is jelentős változásokat jelentenek a Dózsaváros közlekedésében, együtt pedig alapjaiban rajzolják át a lehetőségeket a közlekedők előtt. Cikkünkben mutatjuk a legfontosabb paramétereket.

A beruházás szükségességét a város infrastruktúrájának fejlesztése adta, ezen belül az autós és gyalogos forgalom megkönnyítése. A túlterhelt Házgyári út, valamint a belvárosi útszakaszok tehermentesítése mellett pedig a már meglévő útburkolat megújítása is a legfontosabb célok közt szerepelt, amikor a tervezőasztalra került a beruházás.

Ennek keretében végül négy nagyobb – egyenként is jelentős – beruházás valósult meg:

  • Henger utcai útépítés
  • Kelet-nyugati közlekedési főtengely – I. szakasz (Pápai út - Kistó utca közötti szakasz) kialakítása
  • Kistó utca burkolatrekonstrukciója
  • Pápai úti útépítés

A fejlesztés összesen 3,3 milliárd forintba került, ebből 3,2 milliárdot az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával nyerte el az önkormányzat pályázati úton.

Az Algida mögötti új szakaszAz Algida mögötti új szakasz

Henger utca fejlesztése a Pápai út és a Házgyári út összekötésével

A projektben megvalósult útszakasz hossza összesen 874,6 méter, melyből 700 méter útfelújítás, 175 méter új építés volt. Az Ipar utca keresztezésénél tervezett, négyágú körforgalomtól északi irányban mindkét oldalon, 3 méter széles, párhuzamos buszparkolót alakítottak ki a Piramis utcáig. Az útépítési és korszerűsítési munkák keretében elkészült az út csapadékvíz-elvezető rendszere is.

A Házgyári úti csatlakozásnál a Henger utca 2,5 méterrel kiszélesítésével megépítettek egy jobbra kanyarodó sávot is annak érdekében, hogy a Házgyári útra két irányban könnyebben ki lehessen kanyarodni a délutáni csúcsforgalomban is.

Ezeken kívül a Henger utca mentén összesen 21 db autóbusz és 27 db autó részére parkolókat építettek a projekt keretében, modern térkőburkolattal.

A projektelem összköltsége: bruttó: 617 845 490 Ft.

Henger utca a Házgyári út irányábaHenger utca a Házgyári út irányába

Kelet-nyugati közlekedési főtengely első szakaszának megépítése (Pápai út - Kistó utca közötti szakasz)

A kelet-nyugati közlekedési tengely megépítésének elsődleges célja a túlterhelt Házgyári út, illetve a belvárosi útszakaszok tehermentesítése volt, emellett lehetőséget teremtve a közösségi közlekedés bővítésére is.

Az I. szakaszban megépített elkerülő út kiindulási pontja a Pápai úti körforgalom, a tervezési szakasz vége pedig a Kistó utcánál található, az útszakasz hossza 962 méter.

Az új út 2x1 forgalmi sávval, mellette kétoldali kerékpársávval épült meg. Utóbbi az úgynevezett „Koppenhágai” típusú nyomvonal lett, ez lényegében azt jelenti, hogy az úttesthez képest megemelt szinten tekerhetnek a biciklizők. Az úton új körforgalom is épült a Juhar utcánál.

A Juhar utcai körforgalomA Juhar utcai körforgalom

Ehhez a projektelemhez további közműkiváltások és építési munkák is kapcsolódtak, valamint jelentős zöldfelületi fejlesztés is: 290 db lombos fa, 4600 db cserje, 20 000 db talajtakaró cserje lett elültetve.

A projektelem összköltsége: bruttó: 1 262 238 770 Ft.

Az új útszakasz a "Koppenhágai" típusú kerékpársávvalAz új útszakasz a "Koppenhágai" típusú kerékpársávval

Ez a projektelem itt még nem ért véget, az út folytatása lesz a későbbiekben az Aranyosvölgyi völgyhíd is, ami a Jutasi úttal kapcsolja össze a Dózsavárost.

Kistó utca burkolatrekonstrukció

A projekt keretében a korábban elkészült és átadott Kelet-Nyugati tengely Kistó utcai csomópontjától a volt Fórum üzletház behajtójáig történt meg a burkolat megújítása.

A burkolatrekonstrukcióval érintett útszakaszokon a meglévő aszfalt felső rétege elöregedett, elhasználódott, valamint az elmúlt évtizedben a foltszerű javítások miatt a felülete nem volt homogén, ami folyamatosan újabb burkolati hibákat eredményezett. Ezen szakaszok folyamatos karbantartása, javítása idővel nem volt gazdaságos, az aszfalt kopóréteg teljes cseréjét tehát időszerű volt elvégezni.

A projektelem összköltsége: bruttó: 149 475 927 Ft.

Kistó utca korábbi állapotaKistó utca korábbi állapota

Pápai út fejlesztése

A Pápai út megújítása két szakaszon a jelenlegi burkolat rekonstrukciójával, míg a köztes szakaszon teljes átépítéssel valósult meg. A rekonstrukcióban érintett szakaszokon a Kistó utcához hasonlóan a meglévő útburkolat felső rétege elöregedett, elhasználódott, így ennek kijavítása is megtörtént, padkarendezéssel és árokkarbantartással kiegészítve.

Burkolatrekonstrukcióval érintett szakaszok:

  • Házgyári út – Henger utca közötti szakasz, ahol a projekt keretében 405 méter útburkolat rekonstrukciója történt meg.
  • Táncsics Mihály utca - Völgyhíd tér közötti szakasz, itt 300 méter hosszan rekonstruálták az utat.

A teljes átépítéssel megvalósult szakasz

Az átépített úthossz 1491 méter, a forgalmi sávok szélessége 3,25 méter, mellette 0,25 méter széles szegéllyel van elválasztva az 1,25 méter széles egyirányú kerékpársáv, mindkét oldalon. A szegély magassága 5,0 cm lett.

A Pápai út ezen szakaszát 2x1 forgalmi sávval, mellette kétoldali kerékpársávval építették meg, szintén a már említett „Koppenhágai” típussal, aminek további előnye, hogy nagyobb biztonságot is ad a kerékpárosok számára.

Munkálatok a Pápai útonMunkálatok a Pápai úton

A teljes átépítéssel az útpálya felújítása, megerősítése, az útkategóriának megfelelő burkolatszélesség, burkolat minőség biztosítása, buszmegállók kialakítása, valamint a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés megteremtése volt a cél.

A közvilágítás korszerű LED lámpatestek beépítésével újult meg, amely segítségével biztonságosabbá tehető a közlekedés, miközben a működéshez felhasznált energia nagymértékben csökkenthető.

A zöldfelület is teljes egészében megújult, 3 800 m2 gyepesítés, 2.800 m2 fenyőkéreg terítés, 10 000 db középmagas cserje, 8 600 db talajtakaró cserje és évelő növény, valamint 185 db lombos fa telepítésével.

A projektelem összköltsége: bruttó: 1 161 135 122 Ft.

 

A beruházás hivatalos lezárása péntek délelőtt volt, amelyen a későbbi tervekről is szó esett. Ezekről az alábbi cikkünkben olvashat:

Kapcsolódó cikk
Lezárult egy fontos útfejlesztés, felkészülnek a belterületi utak
Az utolsó útszakasz is elkészült az északi iparterületen, így lezárult a Pápai út, valamint a környék közlekedésfejlesztésének ezen része. A munkák azonban nem állnak meg, hamarosan az új völgyhíd terjeszkedik a város. A mostani projektet hivatalosan péntek délelőtt adták át a városvezetők.
Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon kék fény Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon Veszprém vármegye útjain a rendőrök folyamatosan ellenőrzéseket tartanak a szabályszegő sofőrök kiszűrése érdekében. Munkájukat pedig sokszor a levegőből drón is segíti. Most egy videóban megmutatták, hogy hányféle szabálytalanságot sikerült lefülelniük így, amiknek meg is lett az eredménye a járművezetőkkel szemben. tegnap 15:57 Baleset történt a 8-ason, Devecsernél baleset Baleset történt a 8-ason, Devecsernél Félpályán halad a forgalom az érintett szakaszon. 2024. május 5. 14:31 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. 2024. április 24. 11:29 Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.