Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Egyetlen illegális szemetelő sincs már biztonságban

2021. május 27. 16:04
Kikerült a helyére az a 12 térfigyelő kamera, amellyel a VKSZ Zrt. a rendőrséggel együttműködve kívánja megelőzni, hogy az illegális hulladéklerakók elhelyezzék szemetüket a városban.

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy a VKSZ Zrt. a „Tisztítsuk meg az országot! projekt keretein belül közel 30 millió forintos pályázati támogatásból térfigyelő kamerákat helyez el Veszprémben az illegális szemetelés megakadályozására. A jogellenes hulladékelhelyezés évek óta problémát jelent, napjaink egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívásává lett: a kezeletlen hulladék nagymértékben szennyezi a környezetünket, károsítja egészségünket, ráadásul esztétikailag is zavaró.

Tipikus példája az illegális hulladék lerakásnak ( Fotó: archív - Domján Attila)Tipikus példája az illegális hulladék lerakásnak ( Fotó: archív - Domján Attila)

Mostanra mind a 12 kamera kikerült, amelyekkel 24 órában figyelhetők meg a hulladéklerakás szempontjából neuralgikusnak számító pontok: a Pöltenberg utca, az Endrődi utca, a Ranolder tér, a Csererdei út, a Csererdei úti buszforduló, a Karacs Teréz utca, a Török Ignác utca, a Kórház utca, a Lóczy Lajos utca, a Halle utca, valamint a Veszprém-Gyulafirátóti vonzáskörzetben a Bosnyákárok utca és a Veszprém-Gyulafirátót-Kádárta összekötő út.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban az utolsó, Kórház utcai kamera telepítését követően elmondta, Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy az illegális hulladék lerakóhelyeket megszüntessük, ennek érdekében pedig rengeteg programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A helyek felszámolása mellett azonban ugyanilyen fontos a prevenció, hiszen egy-egy illegális lerakó felszámolásának csak akkor van jelentősége, ha magát a tevékenységet is meg tudjuk akadályozni. Ezt szolgálja a törvény szigorítása is, amely szerint a nagy mennyiségű hulladéklerakás már börtönbüntetéssel jár, illetve a minisztérium pályázata is, amelyen sikerrel vett részt a VKSZ Zrt. „A fogadóórák alkalmával is számtalanszor szembesültem azzal, hogy az illegális hulladéklerakás valóban nagy problémát jelent a városlakóknak, és hogy többségük igenis szeretne tenni ez ellen, hiszen a környezetünkért együtt vagyunk felelősek, és ha most nem cselekszünk, annak a jövőben meglesznek a következményei.”

„A veszprémiek alapvetően szabálykövetőek, használják azokat az ingyenes szolgáltatásokat, amelyekkel megszabadulhatnak a hulladékuktól, azonban mindig akadnak kivételek. A mi célunk a kamerákkal az, hogy védjük a szabályosan eljárók érdekeit és az illegális szemetelőket is rávegyük arra, hogy igénybe vegyék ezeket a szolgáltatásokat” – fogalmazott Hegedűs Barbara alpolgármester. Hozzátette, az önkormányzat részéről továbbra is igyekeznek támogatni azokat a civil akciókat is, amelyek a lakókörnyezet megtisztítását célozzák meg, s amelyek szintén sokat jelentenek a VKSZ Zrt. mindennapos munkája mellett.

A kamera mindent látA kamera mindent lát

Temesvári Balázs, a cég vezérigazgatója szerint a kamerák komoly előrelépést fognak jelenteni abban, hogy végre ne csak utólag vegyenek részt az illegális hulladéklerakás felszámolásában, hanem elébe menjenek a problémának, amely leginkább a zöld hulladék és a lom kiszórására koncentrálódik – holott mindkettőre lenne megoldás: előbbire a barna gyűjtőedényes rendszer, utóbbira a házhoz menő lomtalanítás, illetve a hulladékudvar.

A kamerákat az önkormányzat már meglévő rendszerébe integrálták, így ha a VKSZ Zrt. kollégái illegálisan elhelyezett hulladékot észlelnek, a megfelelő adatkezelési szabályok betartása mellett feljelentést tehetnek, ezt követően pedig a rendőrség jogosult a kamerafelvételek megtekintésére és az elkövetők felkutatására. A térfigyelő kamerák egy évig lesznek a jelenlegi helyszíneket, azt követően tetszőlegesen áthelyezhetők a város egyéb pontjaira, amelyre akár szükség is lehet, hiszen korábban összesen 34 kritikus pontot számoltak össze. Emellett a cég szívesen pályázna a jövőben további kamerák beszerzésére, amennyiben erre ismét nyílik lehetőség.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 Kisautó segíti a közelekdést a sírok között VKSZ Zrt Kisautó segíti a közelekdést a sírok között Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. tegnap 16:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.