2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Neked mit jelent az otthonod?

Erre a kérdésre keresi a választ ezer gyerektől a Kabóca Bábszínház A város, mint otthon és óriási játszótér nevű programjában, a válaszokból pedig jövőre interaktív kiállítást szerveznek.

Az elmúlt egy évben mindenki számára megváltozott az, amit addig az otthonáról gondolt. Miközben a fogalom egyszerre leszűkült egy kis térre, maga a tér sok mindenné át is alakult.

Hogy mit is jelent számunkra az otthon, s leginkább mit jelent a gyerekek számára, arról a Kabóca Bábszínház is sokat gondolkodott az elmúlt időszakban, „rá kellett azonban jönnünk, hogy közösség nélkül lehetetlen körülírni a fogalmat. Hiszen az ember otthona tulajdonképpen ott van, ahol befogadó közösségre lel” – mondta el Szőke Kavinszki András igazgató, amikor szerdán a sajtó előtt is bejelentették új kezdeményezésüket.

A most induló A város, mint otthon és óriási játszótér nevű program a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia újabb eleme, amely 15 millió forintos uniós forrásból valósul meg. A Kabóca Bábszínház egyébként már a stratégia előkészítésében is aktívan részt vett, most pedig pályázóként jelenik meg, miközben a legkisebbeken keresztül igyekszik minél szélesebb táborhoz eljutni a városban. Bízom benne, hogy ez a folyamat a pályázat révén még inkább ki tud teljesedni, az eredmény pedig a veszprémi közösséget erősíti majd – fogalmazott ezzel kapcsolatban Brányi Mária.

Ferenczy Gábor, a „Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője arról beszélt, hogy a program egy új irányt jelent a stratégián belül, amely elsősorban a helyi identitás és a helyi kötődés erősödését szolgálja a kulturális és közösségi kapacitások segítségével. Az új irányon belül összesen négy pályázat nyert, amelyek közül elsőként indulhat el most a Kabóca programja, s amely a tervek szerint a későbbiekben az EKF programba is bekapcsolódik, valamint nemzetközi jó gyakorlattá válhat.

Szántó Viktória, a színház igazgatóhelyettese és a projekt vezetője elmondta, a program keretében egy összművészeti pályázatot írnak ki, amelyben minimum ezer, 4 és 12 év közötti gyerektől kérdezik meg, számukra mit jelent az otthonuk. Lehet-e például egy négyévesnek már városi identitása, vagy számára az otthont kizárólag a szülei lakása, netán egy kedvenc játék biztonsága jelenti? Hogyan alakul át az épített környezet az ő fejükben? Többek között ezekre a kérdésekre várjuk a válaszokat, amelyek érkezhetnek rajz, vers, videó, fénykép, installáció, szobor, tánc vagy bármilyen egyéb művészeti formában, amire még talán mi sem gondolunk, de a válaszadók számára fontos lehet – árulta el Szántó Viktória.

A gyerekek által megfogalmazott válaszok alapján 2022 tavaszán a Kabóca Bábszínház egy színházi előadást fog létrehozni, illetve egy interaktív kiállítást rendeznek az alkotásokból, amelyben egy innovatív városképet ismerhetünk meg.

Az elkészült pályaműveket az otthonpalyazat@gmail.com emailcímre várják, de akár személyesen is el lehet juttatni a Kabóca Bábszínházba (8200 Veszprém, Táborállás park 1.) szeptember 30-ig a teátrum oldalán található, kitöltött adatvédelmi nyilatkozattal együtt.

A színház emellett egy játékra is invitálja a gyerekeket és a családokat a 28. Kabóciádéra, ahol egy nagy közös – vagy sok apró – bunker építésére buzdítják a résztvevőket.

Mivel a bábszínház elkötelezte magát, hogy a művészetet és a kultúrát városszerte elérhetővé teszi, a Széchenyi 2020 program keretében egy mobilszínpadot is vásárolnak, illetve játéktereik fejlesztését is tervezik a 15 millió forintból.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.