Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Neked mit jelent az otthonod?

2021. május 27. 22:59
Erre a kérdésre keresi a választ ezer gyerektől a Kabóca Bábszínház A város, mint otthon és óriási játszótér nevű programjában, a válaszokból pedig jövőre interaktív kiállítást szerveznek.

Az elmúlt egy évben mindenki számára megváltozott az, amit addig az otthonáról gondolt. Miközben a fogalom egyszerre leszűkült egy kis térre, maga a tér sok mindenné át is alakult.

Hogy mit is jelent számunkra az otthon, s leginkább mit jelent a gyerekek számára, arról a Kabóca Bábszínház is sokat gondolkodott az elmúlt időszakban, „rá kellett azonban jönnünk, hogy közösség nélkül lehetetlen körülírni a fogalmat. Hiszen az ember otthona tulajdonképpen ott van, ahol befogadó közösségre lel” – mondta el Szőke Kavinszki András igazgató, amikor szerdán a sajtó előtt is bejelentették új kezdeményezésüket.

A most induló A város, mint otthon és óriási játszótér nevű program a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia újabb eleme, amely 15 millió forintos uniós forrásból valósul meg. A Kabóca Bábszínház egyébként már a stratégia előkészítésében is aktívan részt vett, most pedig pályázóként jelenik meg, miközben a legkisebbeken keresztül igyekszik minél szélesebb táborhoz eljutni a városban. Bízom benne, hogy ez a folyamat a pályázat révén még inkább ki tud teljesedni, az eredmény pedig a veszprémi közösséget erősíti majd – fogalmazott ezzel kapcsolatban Brányi Mária.

Ferenczy Gábor, a „Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője arról beszélt, hogy a program egy új irányt jelent a stratégián belül, amely elsősorban a helyi identitás és a helyi kötődés erősödését szolgálja a kulturális és közösségi kapacitások segítségével. Az új irányon belül összesen négy pályázat nyert, amelyek közül elsőként indulhat el most a Kabóca programja, s amely a tervek szerint a későbbiekben az EKF programba is bekapcsolódik, valamint nemzetközi jó gyakorlattá válhat.

Szántó Viktória, a színház igazgatóhelyettese és a projekt vezetője elmondta, a program keretében egy összművészeti pályázatot írnak ki, amelyben minimum ezer, 4 és 12 év közötti gyerektől kérdezik meg, számukra mit jelent az otthonuk. Lehet-e például egy négyévesnek már városi identitása, vagy számára az otthont kizárólag a szülei lakása, netán egy kedvenc játék biztonsága jelenti? Hogyan alakul át az épített környezet az ő fejükben? Többek között ezekre a kérdésekre várjuk a válaszokat, amelyek érkezhetnek rajz, vers, videó, fénykép, installáció, szobor, tánc vagy bármilyen egyéb művészeti formában, amire még talán mi sem gondolunk, de a válaszadók számára fontos lehet – árulta el Szántó Viktória.

A gyerekek által megfogalmazott válaszok alapján 2022 tavaszán a Kabóca Bábszínház egy színházi előadást fog létrehozni, illetve egy interaktív kiállítást rendeznek az alkotásokból, amelyben egy innovatív városképet ismerhetünk meg.

Az elkészült pályaműveket az otthonpalyazat@gmail.com emailcímre várják, de akár személyesen is el lehet juttatni a Kabóca Bábszínházba (8200 Veszprém, Táborállás park 1.) szeptember 30-ig a teátrum oldalán található, kitöltött adatvédelmi nyilatkozattal együtt.

A színház emellett egy játékra is invitálja a gyerekeket és a családokat a 28. Kabóciádéra, ahol egy nagy közös – vagy sok apró – bunker építésére buzdítják a résztvevőket.

Mivel a bábszínház elkötelezte magát, hogy a művészetet és a kultúrát városszerte elérhetővé teszi, a Széchenyi 2020 program keretében egy mobilszínpadot is vásárolnak, illetve játéktereik fejlesztését is tervezik a 15 millió forintból.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! ma 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.