2022. július 1.
//
Annamária névnap

Neked mit jelent az otthonod?

Erre a kérdésre keresi a választ ezer gyerektől a Kabóca Bábszínház A város, mint otthon és óriási játszótér nevű programjában, a válaszokból pedig jövőre interaktív kiállítást szerveznek.

Az elmúlt egy évben mindenki számára megváltozott az, amit addig az otthonáról gondolt. Miközben a fogalom egyszerre leszűkült egy kis térre, maga a tér sok mindenné át is alakult.

Hogy mit is jelent számunkra az otthon, s leginkább mit jelent a gyerekek számára, arról a Kabóca Bábszínház is sokat gondolkodott az elmúlt időszakban, „rá kellett azonban jönnünk, hogy közösség nélkül lehetetlen körülírni a fogalmat. Hiszen az ember otthona tulajdonképpen ott van, ahol befogadó közösségre lel” – mondta el Szőke Kavinszki András igazgató, amikor szerdán a sajtó előtt is bejelentették új kezdeményezésüket.

A most induló A város, mint otthon és óriási játszótér nevű program a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia újabb eleme, amely 15 millió forintos uniós forrásból valósul meg. A Kabóca Bábszínház egyébként már a stratégia előkészítésében is aktívan részt vett, most pedig pályázóként jelenik meg, miközben a legkisebbeken keresztül igyekszik minél szélesebb táborhoz eljutni a városban. Bízom benne, hogy ez a folyamat a pályázat révén még inkább ki tud teljesedni, az eredmény pedig a veszprémi közösséget erősíti majd – fogalmazott ezzel kapcsolatban Brányi Mária.

Ferenczy Gábor, a „Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője arról beszélt, hogy a program egy új irányt jelent a stratégián belül, amely elsősorban a helyi identitás és a helyi kötődés erősödését szolgálja a kulturális és közösségi kapacitások segítségével. Az új irányon belül összesen négy pályázat nyert, amelyek közül elsőként indulhat el most a Kabóca programja, s amely a tervek szerint a későbbiekben az EKF programba is bekapcsolódik, valamint nemzetközi jó gyakorlattá válhat.

Szántó Viktória, a színház igazgatóhelyettese és a projekt vezetője elmondta, a program keretében egy összművészeti pályázatot írnak ki, amelyben minimum ezer, 4 és 12 év közötti gyerektől kérdezik meg, számukra mit jelent az otthonuk. Lehet-e például egy négyévesnek már városi identitása, vagy számára az otthont kizárólag a szülei lakása, netán egy kedvenc játék biztonsága jelenti? Hogyan alakul át az épített környezet az ő fejükben? Többek között ezekre a kérdésekre várjuk a válaszokat, amelyek érkezhetnek rajz, vers, videó, fénykép, installáció, szobor, tánc vagy bármilyen egyéb művészeti formában, amire még talán mi sem gondolunk, de a válaszadók számára fontos lehet – árulta el Szántó Viktória.

A gyerekek által megfogalmazott válaszok alapján 2022 tavaszán a Kabóca Bábszínház egy színházi előadást fog létrehozni, illetve egy interaktív kiállítást rendeznek az alkotásokból, amelyben egy innovatív városképet ismerhetünk meg.

Az elkészült pályaműveket az otthonpalyazat@gmail.com emailcímre várják, de akár személyesen is el lehet juttatni a Kabóca Bábszínházba (8200 Veszprém, Táborállás park 1.) szeptember 30-ig a teátrum oldalán található, kitöltött adatvédelmi nyilatkozattal együtt.

A színház emellett egy játékra is invitálja a gyerekeket és a családokat a 28. Kabóciádéra, ahol egy nagy közös – vagy sok apró – bunker építésére buzdítják a résztvevőket.

Mivel a bábszínház elkötelezte magát, hogy a művészetet és a kultúrát városszerte elérhetővé teszi, a Széchenyi 2020 program keretében egy mobilszínpadot is vásárolnak, illetve játéktereik fejlesztését is tervezik a 15 millió forintból.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.