Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lélekerősítő évaddal készül a Petőfi Színház

2021. május 26. 14:43
A Petőfi Színház bejelentette, hogy milyen darabokkal készülnek az előttünk álló 2021/22-es évadra. A színház vezetése igyekezett a lelkiséget, a mélyebb emberi érzelmeket közvetítő előadásokból összeállítani a repertoárt, emellett pedig a színház szlogenje is új kulcsszóval bővült.

„Bár a pandémia alatt a színháznak zárva kellett tartania kapuit a közönség előtt, így is rendkívül sűrű és mozgalmas időszakon vannak túl, ahol elsősorban nem művészeti, hanem gazdasági és technikai kérdéseket kellett megoldaniuk” - kezdte gondolatait a szerda délelőtti sajtótájékoztatót Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója.

Hozzátette, továbbra is fokozatosság hívei, és bár nagyon örülnek annak, hogy ismét színpadra léphetnek, minden esetben figyelnek arra, hogy lépcsőről lépcsőre nyissák ki az intézményt a közönség előtt.

Utóbbiról, mármint a közönségről az igazgató úgy nyilatkozott, a pandémia alatt végig érezték a támogatásukat, ezt az is bizonyítja, hogy többen már az évadbejelentő előtt megváltották bérletüket, ezzel is segítve a színházat a nehéz időkben.

Mindazonáltal a nézők, a város, valamint a kormány támogatásának köszönhetően a Petőfi Színháznak nem kellett megválnia dolgozóktól, ugyanazzal a csapattal készülnek a következő idényre is, mint korábban.

Oberfrank Pál, igazgató, mellette Porga Gyula, polgármesterOberfrank Pál, igazgató, mellette Porga Gyula, polgármester

Ezt az összetartó közösséget emelte ki Porga Gyula is a köszöntőjében, aki a színház jelmondatát, miszerint „közösségben a közönséggel” idézte. A polgármester ennek kapcsán úgy fogalmazott, a Petőfi Színház bebizonyította, hogy nem csak a szavak szintjén képviseli ennek a jelmondatnak a lényegét, hanem gondoskodtak arról, hogy a pandémia alatt is kapcsoltban maradjanak az emberekkel, valamint a művészet közvetítésén túl a járványügyi védekezésben is segítettek a színház munkatársai, sok esetben kérés nélkül is, saját ötleteket megvalósítva.

Ezt a szellemiséget a nyitás után is megtartva állították össze a következő évad kínálatát a Petőfi Színházban, amelyet Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Petőfi Színház igazgatóhelyettese, kreatív managere ismertett:

Nagyszínházi darabok:

  • Ken Ludwig – A hőstenor, bohózat két részben Tasnádi Csaba rendezésében
  • Anthony McCarten, Lőkös Ildikó – A mindenség elmélete, ősbemutató Stephen Hawking életéről Gulemino Sándor rendezésében
  • Huszka Jenő, Martos Ferenc – Lili bárónő, operett darab Forgács Péter rendezésében
  • William Shakespeare – Ahogy tetszik, vígjáték Oberfrank Pál rendezésében
  • Lévay Szilveszter, Michael Kunze – Mozart! musical Somogyi Szilárd rendezésében.

 

Gyermekszínházi darabok:

  • Weöres Sándor – A holdbéli csónakos, mesejáték Tóth Géza rendezésében
  • Bozsó József, Kocsák Tibor – Hagymácska, mesemusical egy orosz népmese alapján, az ősbemutatót Bozsó József rendezi
  • Bonbon matiné

Ifjúsági színházi darabok:

  • Erich Kästner – A két Lotti, Oberfrank Pál rendezésében
  • Dvořák Patka Színház – Egypercesek, groteszkek 60 percben 10-100 éveseknek, az író és rendező Dvořák Gábo
  • „De szeretnék gazdag lenni...” - József Attila est, szintén a Dvořák Patka Színháztól
  • Katona József – Bánk bán, koprodukció a Kabóca Bábszínházzal, Markó Róbert rendezésében

 

Latinovits-Bujtor Játékszín darabjai:

  • Abigél titkai – töredékek az írónő életéből, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész önálló estje Szabó Magda emlékére
  • Lengyel Nagy Anna – Élet.történetek.hu... A mi Józsink / Erzsike – két himnusz az élethez, Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezésében
  • Gyökössy Zsolt – Móricz múzsái, dráma Gyökössy Zsolt rendezésében
  • Lezsák Sándor – 80 vödör levegő – tragikomédia, amit az író még a rendszerváltás előtt írt, aktualitása viszont a mai napig megvan, mindez Oberfrank Pál rendezésében
  • Pilinszky 100 – Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából.

 

A beharangozó sajtótájékoztatón Kellerné Egresi Zsuzsanna kiegészítésképpen elmondta, a Játékszín előadásait az óvatos nyitás jegyében igyekeznek szabadtéren megtartani, esőhelyszínnek pedig a színház nagytermét jelölték ki.

A darabokról a színház vezetése elmondta, igyekeztek olyan műveket színpadra vinni, amelyek minden esetben valamilyen emberi érzést közvetítenek, amelyek megerősítik az emberi lelket, ami a pandémia alatt sokaknál sérülést szenvedett. Ezért is a színház új szlogenje: Minden helyzetben közösségben a közönséggel.

A most bejelentett repertoár mellett műsoron marad több olyan sikerdarab is, amelyeket a vírus miatt nem sikerült kijátszaniuk és az érdeklődés a mai napig megvan rájuk. Ilyen például a Pillangó, Titanic musical, az Esőember, vagy Trianon 100. évfordulója alkalmából a Békediktátum című darab.

Mindezeken felül a Petőfi Színház már most nyáron is készül két nagyobb eseménnyel. Június 16-18 között tartják meg a IV. Rátonyi Róbert Operettfesztivált, július 16-18 között pedig a IV. Lélektől lélekig érzékenyítő fesztivált, valamint folytatják a Petőfi Szalon beszélgetéseit is.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 ''...és kívánok még nagyon sok boldog nőnapot!'' ''...és kívánok még nagyon sok boldog nőnapot!'' Zenés műsorral kedveskedett a Veszprémi Petőfi Színház a hölgyekből álló közönségének. 2024. március 9. 18:17 Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? A Petőfi színház nyolcvanas évekbeli felújításáról szólt volna a Magyar Művészeti Akadémia szerdai eseménye, azonban csakhamar az előttünk álló rekonstrukcióra terelődött a szó. A tervek ellen több művész is felszólalt a lakossági fórummá avanzsált beszélgetős esten. 2024. január 19. 11:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.