Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Veszprém is megünnepelte a Magyar Vöröskereszt 140 éves fennállását

2021. május 21. 14:54
1881. május 16-án alakult meg hazánk legnagyobb humanitárius szervezete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A kerek évfordulót pénteken koszorúzással és emléktábla avatással ünnepelte meg a Veszprémben Megyei Szervezet.

Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél, többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében – emlékeztetett a megemlékezésen Baráth Gábor megyei igazgató. A szervezet elődje, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete még 1881-ben alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, valamint a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve. Az azóta eltelt közel másfél évszázad alatt a humanitárius szervezet munkatársai és önkéntesei ott voltak a történelem legfontosabb eseményeinél, segítették az embereket háborúk, természeti katasztrófák vagy olyan válságok esetén, mint napjainkban a koronavírus-járvány, emellett a hétköznapokban is tevékenyen odaállnak a hajléktalanok, nélkülözők, erőszakot elszenvedők vagy fogyatékkal élők mellé.

Kerpel Péter, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének tagja úgy fogalmazott, büszkeség egy ilyen szervezetben dolgozni, s élete legnagyobb ajándékának tartja, hogy immár ötven éve a hazai Vöröskereszt tagja. „Nincs még egy ilyen sokrétű és sokat adó szervezet, amely megkülönböztetés nélkül támogatja bajban a legelesettebbeket és a leginkább jómódban élőket is, emellett folyamatosan keresi a lehetőséget a jótékonyságra is.” Kerpel szerint öröm látni azt is, hogy folyamatosan fejlődik a szervezet veszprémi székháza is, amelynek további szépüléséhez egyik saját festménye kicsinyített másával járult hozzá.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki lobbitevékenységével, források gyűjtésével folyamatosan támogatja a szervezetet. Ovádi köszöntőjében arról beszélt, a világjárvány rávilágított, mennyire hálásak lehetünk az egészségügyi dolgozók alázatos munkájáért, s mennyire fontos megbecsülni ezeket a közösségeket. Nekik is köszönhetjük, hogy a jelenlegi helyzetből erősebben tudtunk kijönni – mondta el.

Az ünnepség részeként egy új emléktáblát is avattak a Szigethy utcában található épület oldalán, a szervezetet pedig rendszeresen támogató veszprémi önkormányzat részéről Bázsa Botond helyezett el koszorút a helyszínen.

Kapcsolódó cikk
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. 2024. február 29. 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.