Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Veszprém is megünnepelte a Magyar Vöröskereszt 140 éves fennállását

2021. május 21. 14:54
1881. május 16-án alakult meg hazánk legnagyobb humanitárius szervezete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A kerek évfordulót pénteken koszorúzással és emléktábla avatással ünnepelte meg a Veszprémben Megyei Szervezet.

Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél, többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében – emlékeztetett a megemlékezésen Baráth Gábor megyei igazgató. A szervezet elődje, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete még 1881-ben alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, valamint a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve. Az azóta eltelt közel másfél évszázad alatt a humanitárius szervezet munkatársai és önkéntesei ott voltak a történelem legfontosabb eseményeinél, segítették az embereket háborúk, természeti katasztrófák vagy olyan válságok esetén, mint napjainkban a koronavírus-járvány, emellett a hétköznapokban is tevékenyen odaállnak a hajléktalanok, nélkülözők, erőszakot elszenvedők vagy fogyatékkal élők mellé.

Kerpel Péter, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének tagja úgy fogalmazott, büszkeség egy ilyen szervezetben dolgozni, s élete legnagyobb ajándékának tartja, hogy immár ötven éve a hazai Vöröskereszt tagja. „Nincs még egy ilyen sokrétű és sokat adó szervezet, amely megkülönböztetés nélkül támogatja bajban a legelesettebbeket és a leginkább jómódban élőket is, emellett folyamatosan keresi a lehetőséget a jótékonyságra is.” Kerpel szerint öröm látni azt is, hogy folyamatosan fejlődik a szervezet veszprémi székháza is, amelynek további szépüléséhez egyik saját festménye kicsinyített másával járult hozzá.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki lobbitevékenységével, források gyűjtésével folyamatosan támogatja a szervezetet. Ovádi köszöntőjében arról beszélt, a világjárvány rávilágított, mennyire hálásak lehetünk az egészségügyi dolgozók alázatos munkájáért, s mennyire fontos megbecsülni ezeket a közösségeket. Nekik is köszönhetjük, hogy a jelenlegi helyzetből erősebben tudtunk kijönni – mondta el.

Az ünnepség részeként egy új emléktáblát is avattak a Szigethy utcában található épület oldalán, a szervezetet pedig rendszeresen támogató veszprémi önkormányzat részéről Bázsa Botond helyezett el koszorút a helyszínen.

Kapcsolódó cikk
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.