2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Veszprém is megünnepelte a Magyar Vöröskereszt 140 éves fennállását

1881. május 16-án alakult meg hazánk legnagyobb humanitárius szervezete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A kerek évfordulót pénteken koszorúzással és emléktábla avatással ünnepelte meg a Veszprémben Megyei Szervezet.

Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél, többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében – emlékeztetett a megemlékezésen Baráth Gábor megyei igazgató. A szervezet elődje, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete még 1881-ben alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, valamint a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve. Az azóta eltelt közel másfél évszázad alatt a humanitárius szervezet munkatársai és önkéntesei ott voltak a történelem legfontosabb eseményeinél, segítették az embereket háborúk, természeti katasztrófák vagy olyan válságok esetén, mint napjainkban a koronavírus-járvány, emellett a hétköznapokban is tevékenyen odaállnak a hajléktalanok, nélkülözők, erőszakot elszenvedők vagy fogyatékkal élők mellé.

Kerpel Péter, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének tagja úgy fogalmazott, büszkeség egy ilyen szervezetben dolgozni, s élete legnagyobb ajándékának tartja, hogy immár ötven éve a hazai Vöröskereszt tagja. „Nincs még egy ilyen sokrétű és sokat adó szervezet, amely megkülönböztetés nélkül támogatja bajban a legelesettebbeket és a leginkább jómódban élőket is, emellett folyamatosan keresi a lehetőséget a jótékonyságra is.” Kerpel szerint öröm látni azt is, hogy folyamatosan fejlődik a szervezet veszprémi székháza is, amelynek további szépüléséhez egyik saját festménye kicsinyített másával járult hozzá.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki lobbitevékenységével, források gyűjtésével folyamatosan támogatja a szervezetet. Ovádi köszöntőjében arról beszélt, a világjárvány rávilágított, mennyire hálásak lehetünk az egészségügyi dolgozók alázatos munkájáért, s mennyire fontos megbecsülni ezeket a közösségeket. Nekik is köszönhetjük, hogy a jelenlegi helyzetből erősebben tudtunk kijönni – mondta el.

Az ünnepség részeként egy új emléktáblát is avattak a Szigethy utcában található épület oldalán, a szervezetet pedig rendszeresen támogató veszprémi önkormányzat részéről Bázsa Botond helyezett el koszorút a helyszínen.

Kapcsolódó cikk
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.