2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.

A mostani akció célját röviden úgy lehet összefoglalni, a veszprémiek a közösségi munka révén visszakapjanak egy kisebb zöldfelületet a városi szövetből, hogy még egy hely legyen, ahol természetközelben tudnak kikapcsolódni.

Ezt Szalai Marietta, az EKF fenntarthatósági projektmenedzsere mondta portálunknak hétfő kora délután a Sintér-domb alatti részen, ahol az a kb. 60 ember gyülekezett, akik a részt vettek ennek a területnek a megtisztításában.

Ők részben az EKF csapatából, önkénteseiből, valamint a Honismereti Egyesület tagjaiból, illetve a Harmat utca lakosaiból álltak és jelen volt még Halmay Gábor is, a városrész önkormányzati képviselője.

Az EKF-nek a kultúra közvetítése mellett a környezetvédelemben is fontos küldetése és üzenete van, mondta Szalai Marietta, aki hozzátette, hogy a mostani akció betudható egy csapatépítő tréningnek is a hosszú otthoni munkavégzés után, de mindenekelőtt a legfontosabb a példamutatás.

Kiváltképp azért, mert az EKF-cím viselése egy felelősségteljes feladat, amivel hatással vannak a kulturális szektorra, a szolgáltatóiparra, a látogatókra és persze az itt élő lakosságra is. Ezért foglalkozik a Programon belül külön csapat a fenntarthatósággal, aminek keretében törekednek a programok megszervezésénél a környezeti terhelés csökkentésére, valamint ezt közvetítik a partnereik felé is, vagy akár a mentorprogram keretében segítenek is nekik.

De például dolgoznak egy online régiós kalauzon is, amelyben szintén az effajta környezettudatos megoldásokat hirdetik a szélesebb társadalom felé is, valamint egy zöld rendezvénytechnikai vállalkozásfejlesztő támogatási programjuk is lesz.

A résztvevők képviselői (balról jobbra): Temesvári Balázs (VKSZ Zrt.), Piller Sándor (Ragyogók), Nagyné Kozma Ildikó (Honismereti Egyesület), Szalai Marietta (EKF, fenntarthatósági projektmenedzser), Bontó László (Honismereti Egyesület)A résztvevők képviselői (balról jobbra): Temesvári Balázs (VKSZ Zrt.), Piller Sándor (Ragyogók), Nagyné Kozma Ildikó (Honismereti Egyesület), Szalai Marietta (EKF, fenntarthatósági projektmenedzser), Bontó László (Honismereti Egyesület)

Visszatérve a mostani akcióhoz és a helyszínhez, a Sintér-árok egy olyan ösvénye volt a városnak, amit még a '60-as években is használtak az emberek, amikor a mai Endrődi-lakótelep felől a Séd-völgyébe, vagy a Dózsaváros felé szerettek volna eljutni.

Amikor a honvédség lezárta ennek a területnek egy részét, a természet visszavette az uralmat. Most a Honismereti Egyesület kezdeményezésére és az EKF-fel partnerségben új lehetőség nyílt arra, hogy visszaadják az embereknek ezt a kellemes városrészt, méghozzá helytörténeti szempontból is fontos ismeretet közvetítve.

Bontó Lászlótól, a Honismereti Egyesület tagjától és a mostani akció projektfelelősétől megtudtuk, hogy a területen szeretnék bemutatni egy tanösvényen a kavicsfogú álteknős történetét, amelynek a maradványait még Laczkó Dezső találta meg 1899-ben az egyik közeli kőbányában és vált Veszprém egyik legfontosabb régészeti leletévé.

Nagyné Kozma Ildikó, szintén a Honismereti Egyesület tagja elmondta, mivel a Sintér-árok esetében helyi védettségű területről van szó, ahol az utóbbi időben háborítatlan volt a természet, több ritkaságnak számító növény is megtalálta élőhelyét, amelyeket ezek után óvatosan, de meg lehet majd ismerni közelebbről is.

A mostani környezetszépítő akció kezdetben szemétszedésnek indult, viszont a korábbi időpontot a rossz időjárási viszonyok miatt módosítani kellett, ezzel együtt azonban a program is kibővült. A hulladékok összegyűjtését a VKSZ Zrt. elvégezte, hétfőre pedig a zöld-munkák maradtak.

A közüzemi szolgáltató részéről a helyszínen Temesvári Balázs, vezérigazgató nyilatkozott portálunknak, aki elmondta, hogy a több éve elindult Városom, Veszprém Mozgalomnak a mostani egy újabb illusztris programja, amelyben a Honismereti Egyesület, mint a civilek képviselői keresték meg a szolgáltatót, hogy segítsen a Sintér-árok rendbetételében.

Ahogy korábban, a VKSZ Zrt. most is örömmel állt a kezdeményezés mellé, elsősorban a szétdobált hulladékok összegyűjtésében, valamint a zöldhulladék szakszerű kezelésében vállaltak szerepet. Utóbbi esetében a vezérigazgatótól megtudtuk, hogy a sétaútvonal megtisztítása során összegyűlt faágakat aprítani fogják, amelyet aztán a későbbi útvonalon szétszórnak, ezzel is javítják a közlekedési lehetőséget, hiszen esős időben sem kell majd sárosan gyalogolnia annak, aki felkeresi ezt az útvonalat.

A mostani eseményen feltűnt több sárgapólós, „Ragyogók” feliratot viselő személy is, ők az EKF önkéntes programjának a tagjai. Közülük Piller Sándorral sikerült pár szót váltanunk, aki érdeklődésünkre elmondta, számára ez az első olyan alkalom, ahol a nagyobb csapattal személyesen is tud találkozni, emellett a környezetvédelem iránt különösen érzékeny, ezért szívesen vállalta az önkéntes munkát a Sintér-árok megtisztításában.

Amikor felkereste az EKF illetékeseit, hogy több infót megtudjon a Programról, akkor találkozott az önkéntes programjukkal, amihez ezután szívesen csatlakozott, mert véleménye szerint rengeteg pozitív lehetőséget tartogat még személyesen neki és a város szempontjából is.

Az EKF önkéntes csapatába egyébként továbbra is várják a jelentkezőket, hamarosan a Magyar Mozgókép Fesztiválon konkrét feladatuk is lesz majd a Ragyogóknak.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
A fiatalokért felelős helyettes államtitkárt a múltheti veszprémi látogatása során kérdeztük az önkéntességről. Szerinte a nagyvállalatok körében is egyre népszerűbb az önkéntesség támogatása.
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Annak érdekében, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros sikeres legyen, számos tényezőnek kell puzzle-szerűen passzolnia egymáshoz. A kulturális programok és infrastrukturális beruházások mellett pedig van egy olyan szegmense is a projektnek, amelynek eredményét már most kézzelfoghatóan, pontosabban emberközeli módon érzékelhetjük. Az EKF önkéntesprogramjához már most több tucatnyian csatlakoztak, a csapatban pedig a tizenévesek mellett 83 éves önkéntes is megtalálható.
Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.
Önkéntes munkával szépítik a lakótelepet a lokálpatrióták
Önkéntes munkával szépítik a lakótelepet a lokálpatrióták
Társadalmi munka keretében a Lokálpatrióták a Városért Egyesület tagjai a város rossz állapotban lévő köztéri padjait szeretnék felújítani a közeljövőben. Az önkéntes akcióhoz bárki csatlakozhat.
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
Hivatalos szervezeti háttér nélkül, teljes egészében önkéntes alapon szervezték meg a veszprémi önkéntes csoportot a Facebook-on, amely már túl van első sikeres akcióján. A működési elvük a lehető legegyszerűbb, mégis nagy szerepe lehet a jövőben, hogy Veszprémben még nagyobb hangsúlyt kapjon az önkéntesség.