Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!

2021. április 28. 21:15
Mi a közös a különböző hulladéktípusokban? Az, hogy mindenki szabadulni akar tőlük, hogy még csak ne is halljon felőlük. A közösségi médiában mégsem lehet elkerülni, hogy hétről-hétre ne fussunk bele egy-egy szemétkupac fotójába, vagy csordultig megtelt szeméttároló képébe. Kisebb oknyomozás után megfejtettük, hogy mi az oka annak a macska-egér harcnak, amit a hulladékszállítók vívnak a szemétkupacokkal Veszprémben.

Kezdjük azzal, hogy az egyén számára az esetek 95%-ában a hulladék elhelyezésének problémája megoldódik azzal, ha kidobjuk a szemetét a kommunális tárolóba, amit utána a szolgáltató elszállít annak rendje és módja szerint. Igaz, ez a folyamat annyira a mindennapos rutin részét képezi, hogy fel sem tűnik, ha működik a rendszer, az viszont már igen, hogy ha valamilyen anomália üti fel a fejét. Ez az esetek maradék 5%-a, mégis ez az egészhez képest alacsony arányszám is elegendő ahhoz, hogy a lakótelepi szeméttárolók mellett zacskószámra heverjenek a tejesdobozok, illetve más háztartási hulladékok, vagy más esetben egy félreeső bokor mellett fejlődjön egy egész szeméthalom.

Mindezek pedig sokszor ihletnek meg egy-egy elégedetlen Facebook-posztot, amitől néha úgy tűnhet, Veszprémet valóban ellepi a szemét.

Pedig, ha a másik oldalról közelítjük meg a kérdést, vagyis onnan, hogy a mai napig felháborodunk ezeknek a szemétkupacoknak a látványán azt jelenti, hogy többségében még mindig érzékenyek vagyunk a környezetünk tisztaságára.

Cikkünk akkor lenne igazán korrekt, ha mind a két oldalt megszólítanánk benne, tehát a köztisztaságért felelős vállalat mellett az illegális szemetelőket is, de amíg az első készséggel elmondja portálunkon sokadjára is a legfontosabb tudnivalókat, addig a másik oldalnál mi is abba az akadályba ütközünk, mint mindenki, aki ellenük küzd: nem ismerjük ezeket az illegális szemetelőket.

A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. viszont hamarosan új eszközt vet be ellenük, ami után talán fordul a kocka, viszont erről majd kicsit később.

Először vizsgáljuk meg, hogy miért és hogyan alakulhatnak ki azok az anomáliák, ami után úgy érezhetjük, hogy a város utcái szemetesek.

Egy közös minden problémában van, mégpedig az, hogy van rájuk megoldás.

Ha megtelik egy hulladékgyűjtő láda, a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nál (a VKSZ leányvállalata, a városi hulladékgazdálkodásért felelős cég) megrendelhető, hogy soron kívül szállítsák el a szemetet arról a környékről, ahol ez felütötte a fejét. Ráadásul, ha az ilyen probléma rendszeresen előfordul, a hulladéktárolók számának növelése is csak egy megrendelésbe kerül.

A kommunális mellett a szelektív hulladékgyűjtésnél is ez a leggyakrabban előforduló probléma, hogy hamar megtelnek az edények. Az eljárás ugyanaz, mint a kommunális hulladéknál, viszont amellett, hogy a lakosság körében egyre népszerűbb a szelektálás, sokszor nem az edények mérete okozza a problémát, hanem az, hogy például a műanyag flakonokat nem nyomják össze megfelelően, ami jelentősen csökkentené a térfogatukat is, fordítottan arányosan, jóval több szelektív hulladék férne az edényekbe.

És akkor még nem beszéltünk a zöld-hulladékról, amit lényegében ugyanúgy lehet szelektálni, mint a papírt, műanyagot és üveget, vagyis különválasztva a többi szeméttől. Az idei évtől ráadásul ezek elszállításának is külön menetrendje van, megvannak azok a napok, amikor a kukásautó megérkezik értük. A nemrég bevezetett újítás pedig azért történt, hogy időszakosan se jelenjenek meg a házak előtt nagyobb gallykupacok, vagy lombokkal teli zsákok, amik rontják a városképet, hanem szervezetten, időszakosan helyezzék ki azokat és szállítsák el.

Eddig beszéltünk a kommunális-, a szelektív- és a zöldhulladékról, viszont összesen 26-féle különböző típust lehet megkülönböztetni. Szintén közös bennük, hogy a Kistó utcai hulladékudvarban bármelyik ingyenesen leadható, annak, aki rendelkezik érvényes hulladékszállítási szerződéssel.

A VHK-tól tudjuk, hogy

az udvarban napi szinten 100-150 beszállítás is történik.

Bálázott hulladék a Kistó utcai lerakóbanBálázott hulladék a Kistó utcai lerakóban

Szintén nem tűnik fel a mindennapokban, de azért, hogy a város utcáin és parkjain ne cigarettacsikkeken tapossunk, vagy ne kelljen kerülgetni az eldobott, vagy a szélfútta zacskókat, faleveleket összesen 30 parkgondozó, 21 úttisztító és 12 parkfelügyelő dolgozik, tehát összeadva több, mint 60 ember felel a közterek tisztaságáért.

Fontos kiemelni – és ezzel el is érkeztünk a kezdetben felvázolt probléma miértjének válaszához – hogy ez a rendszer a normál, hétköznapi terhelésre van hangolva. Azzal nem tud mit kezdeni, pontosabban nem tud azonnal reagálni, ha a város különböző pontjain egyik éjszakáról a másikra megjelennek szemétkupacok.

Tendencia is csak lassabban rajzolódik ki, mint például az utóbbi időben, amikor a vendéglátóhelyek zárva voltak, ezért sokan parkokban, erődszéli területeken gyűltek össze, ahol az elfogyasztott néhány üveg ital dobozai az átlagosnál jóval hamarabb megtöltötték a kihelyezett szemeteseket.

Sőt, sokszor a jó szándék is átfordulhat negatív irányba. Többször előfordult, hogy civilek szemétszedési akciója után az összegyűjtött zsákokat egy-egy szeméttároló mellett hagyták, tudván, hogy elszállítja majd a szolgáltató, viszont ez, ha a menetrend szerint nem másnap történt, akkor könnyen félreértésre adott okot azoknál, akik csak a zsáknyi szeméttel találkoztak a kuka mellett. Itt a szolgáltatóval történő előzetes egyeztetés a megoldás.

Viszont így is, hiába a prevenció, hiába a szolgáltatások folyamatos bővítése, sokaknak még mindig egyszerűbb megoldásnak tűnik az, ha napnyugta után egy autó csomagtartójából kiszórják a felgyülemlett szemetet valamelyik félreeső utcában.

Az utóbbi időben a parkfelügyelők a közterületesekkel együtt fokozott ellenőrzéseket végeznek ott, ahol gyakoriak az illegális szemétlerakók, ha kell becsöngetnek a környéken lakókhoz szemtanúkat keresve, de Veszprém közel 130 km2-es területe még így is túl nagy ahhoz, hogy drasztikus visszaesést könyvelhessenek el az illegális szemetelésben.

Nemsokára viszont a Nagy Testvér szemeire is számíthatnak az illegális szemetelők ellen, hiszen a VKSZ a közeljövőben több HD-kamerát is felszerel azokra a neuralgikus helyekre, ahol a legtöbb illegálisan elhelyezett szemétkupacot találták az elmúlt időben. A beruházásról nemsokára bővebben is beszámolunk, elöljáróban annyit, hogy egy tucat helyet fognak figyelni a jövőben, így nem lesz szükség a tettenérésre, a szabálysértés dokumentálva lesz.

A legegyszerűbb megoldás a nem kívánt szeméthalom eltüntetésére viszont még mindig a kommunikációban rejlik. Hogy a szolgáltatónak

ne közvetett módon, különböző fórumokba posztolt Facebook-bejegyzéseken keresztül üzenjenek, hanem a leggyorsabb hivatalos csatorna valamelyikén.

Persze pozitív példát is fel lehet sorolni Veszprémben, csak hogy optimistán zárjuk a cikket! Nem olyan régen az Egry-lakótelepen tisztítottak meg a VKSZ Zrt. munkatársai több parkolót is, itt a lakosok közvetlenül az önkormányzati képviselőnek (Csík Richárd) jelezték a problémát, aki ezután intézkedett a szolgáltatóval közösen a probléma megoldásáról.

De ugyanígy a belvárosban több drogériával is sikerült kölcsönös együttműködésen alapuló kommunikációval megoldani azt a problémát, hogy az üres kartondobozok ne az épület mögötti járdát foglalják el addig, amíg a szemétszállítás napja eljön.

Hajas Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49 Éves parkolóbérletet lehet nyerni, ha elmondják a véleményüket a VKSZ Zrt-ről VKSZ Zrt Éves parkolóbérletet lehet nyerni, ha elmondják a véleményüket a VKSZ Zrt-ről Összesen hat szolgáltatásról, a parkolásról, távhőszolgáltatásról, piacról, ügyfélszolgálati munkáról, hulladékgyűjtő telephely működéséről, hulladékgazdálkodásról várja a VKSZ Zrt. és a VHK Nonprofit Kft. a veszprémiek véleményeit. A kérdőív kitöltői között éves parkolóbérleteket sorsolnak ki. 2024. április 5. 11:59 Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. 2024. március 29. 10:40 Kisautó segíti a közelekdést a sírok között VKSZ Zrt Kisautó segíti a közelekdést a sírok között Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. 2024. március 27. 16:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.