2021. szeptember 26.
//
Jusztina névnap

Több ezer új facsemete kerül a veszprémi erdőkbe

6000 darab fenyőfacsemetét fognak elültetni a Veszprém környéki erdőkben a közeljövőben. A Bakonyerdő Zrt. felajánlásával a megyeszékhely már most túlteljesítette az idei faültetési vállalását.

Veszprém megyében összesen megközelítőleg 20 ezer facsemetét ültetnek el a Bakonyerdő Zrt. koordinálása és szakmai tanácsadása mellett, az Agrárminisztérium által életre hívott Országfásítási Program keretében.

A program célja, hogy tovább növeljék az ország erdős területeinek arányát, amely 100 éve folyamatosan növekszik, jelenleg Magyarország területének valamivel több mint 1/5-ét erdők borítják, ez 2 millió hektárt jelent.

A mostani akció kapcsán Németh Kálmán, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója elmondta, több önkormányzatot és intézményt is megkerestek a felajánlásukkal a társadalmi szerepvállalás jegyében, közülük harmincan éltek a lehetőséggel. Volt, ahol csak 50 darab facsemetét igényeltek, de Veszprém esetében például ez a szám 6000.

A megyeszékhelyen négy helyen ültetik el ezeket a 2-3 éves fákat: a Csatár-hegyen két területen, ezen kívül a Pápai út melletti és a Kádárta közelében lévő erdőkbe is kerülnek.

Németh Kálmán és Brányi Mária

Az önkormányzat a VKSZ Zrt-vel közösen döntött a helyszínekről, mivel a közüzemi szolgáltató a városi közterületek fenntartásával is foglalkozik. A cég képviseletében Pernesz Kata, parkgondozási csoportvezető közölte, hogy olyan területeket kerestek, amelyek kedvelt kirándulóhelyek, ezáltal a környezet látképét is javítják a fák, valamint a területen hasonló korú facsemeték élnek.

Brányi Mária, alpolgármester szintén optimistán nyilatkozott a fatelepítésről. Elmondta, hogy a városi közgyűlés is elfogadta azt a célkitűzést, miszerint évente a 2%-kal kell növelni a lombos fák arányát a városban. Ez a megközelítőleg 26 ezer városi fa mellett évente 520 új facsemetét jelent. Tehát a mostani akcióval, még akkor is, ha nem ered meg minden csemete, bőven túlteljesítették az idei célkitűzést Veszprémben.

vehir.hu

További cikkek

Faültetéssel hagynak nyomot az utókornak
Faültetéssel hagynak nyomot az utókornak
24 darab lombos fát ültettek el a Jutasi út mentén szombat délelőtt a veszprémi Fa-Örökbefogadási Program keretében. A fákat helyi civilek és intézmények fogadták örökbe. A program ősszel és jövő tavasszal is folytatódik.
125 fát ültetnek el Veszprémben 2022 tavaszáig
125 fát ültetnek el Veszprémben 2022 tavaszáig
A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület ötlete alapján, 12,5 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló Fa-Örökbefogadási Program keretében Veszprém öt pontja válhat zöldebbé.
Faültető kezdeményezést hívott életre Ovádi Péter
Faültető kezdeményezést hívott életre Ovádi Péter
A térség országgyűlési képviselője legalább 100 fát ültetne el a választókerület településein.
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester számolt be az idén Veszprémben megvalósult fásításokról.
Virágzó állatkert, zöldülő város
Virágzó állatkert, zöldülő város
Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt öt évben közel hatezer fa, valamint cserje ültetésével járulhatott hozzá a Veszprémi Állatkert a megyeszékhely zöld stratégiájához – hangsúlyozta a park igazgatója, Török László a faültetéssel egybekötött szerda délutáni sajtótájékoztatón.