Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben

2021. április 3. 16:39
Az őshonos madárfajok megvédése érdekében a Veszprémi Állatkert több odút is kihelyezett a területén. Ezekbe kék cinegék, széncinegék, verebek, csúszkák és seregélyek, vagy nagyobb madarak is tudnak fészkelni.

A mostani akció az állatkert oktató és ismeretterjesztő tevékenységéhez kapcsolódik, amely az egzotikus állatok bemutatása mellett szintén fontos részét képezi a vadaspark küldetésének és már számos hasonló kezdeményezésben megvalósult.

Az állatkert amúgy is gazdag madárvilággal büszkélkedhet, hiszen itt rendelkezésre áll mindazon erőforrás, amelyek alkalmas madárélőhellyé teszik a területet: táplálkozási hely, búvóhely, költőhely.

A madárodúk kihelyezésében a Pannon Egyetemen működő Viselkedésökológiai Kutatócsoport is segített, Liker András professzor szakmai felügyeletével és közreműködésével döntöttek arról, hogy melyik fák a legalkalmasabbak arra, hogy az őshonos madárfajok - mint például a kék cinegék, széncinegék, verebek, csúszkák és seregélyek - otthonául szolgáljanak.

Az akcióban Csizmadia Károly, a Veszprémi Állatkert zoopedagógusa is részt vett. Ő évtizedes tapasztalatokkal rendelkezve, az állatkerti foglalkozások során mindig nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálásra, a természet szeretetére való nevelésre, hogy a gyerekek megismerjék a minket körülvevő élővilág apró részleteit is.

Képek: Veszprémi Állatkert

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.