2021. május 9.
//
Gergely névnap

A kutatónők helyzetéről tartottak konferenciát

2021. március 30. 12:36
Örök kérdés és főleg szakmai körökben teszik fel: mi a probléma a tudományban a nőkkel? Család és/vagy hivatás? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az MTA VEAB Biológiai Szakbizottságának Biotechnológiai Munkabizottság online eseményén.

Paksi Veronika tudományos munkatárs, a kutatónők munka és családi élet egyensúlyáról tartott előadást, vagy mondhatnánk úgy, hogy vitaindítót, hiszen utána remek diskurálás alakult ki az online térben. A kutatónő ismertette, hogy bár egyre nagyobb számban lépnek tudományos pályára nők, egy idő után mégis elakad pályájuk és nem tudnak továbbhaladni. Vagyis jóval kisebb arányban helyezkednek el végzettségüknek megfelelően.

A kérdés, hogy mi ennek az oka? Mi az akadálya, hogy a családban és a munkában egyszerre legyen egyensúly?

Az egyik ok a gyermekvállalás. A kutatások alapján egy kutatónő jórészt úgy fogalmazza meg célját, hogy a család és a karrier egyszerre létezhessen, méghozzá balanszban. Az egyensúly ebben az esetben azt jelentené, hogy a célként megfogalmazott családi életre és a karrierre egyaránt legyen elég idő. Ehhez képest mégis úgy érzik, választaniuk kell a két dolog között, illetve egy bizonyos szint fölött nem akarják integrálni a kettőt. A gyermekvállalás időzítése nagy kérdés egy nő életében, ráadásul felmerül a kérdés, hogy hol kezdjék pályájukat? Akadémián vagy a versenyszférában?

Az előadás második felében már a pozitívumokról is szó esett, vagyis azok a tényezők kerültek terítékre, amelyek segítenék a szóban forgó egyensúly kialakítását, megtalálását. Ahogy Paksi Veronika rávilágított, az egyik nem elhanyagolható kritérium a munkaerőpiaci biztonság, esélyegyenlőségi tervvel, ami bár sokszor csupán formálisan létezik a kutatónő szerint.

Meghatározó kritérium lehet a rugalmas munkakörülmény, ami főként az akadémiai szférában tud megvalósulni, illetve felmerül a kérdés, hogy a rugalmasságot vajon a munkavállaló és a munkáltató egyaránt szeretné, vagy csupán egyoldalú az igény.

Fontos még a támogató szervezeti kultúra, vagyis, a munka és a magánélet összhangjának kialakításához elengedhetetlen a gondoskodó munka elismerése, ebben pedig nagy felelőssége van a vezetőségnek. Nem elhanyagolható a tudatos labormunka sem, amiben fontos az egészségügyi kockázatok felismerése: a laborban történő tartózkodás és a gyerekvállalás tekintetében.

Az utolsó fontos kritérium pedig a támogató családi háttér, amelynek létezését sokszor evidensnek, alapvetőnek gondoljuk, pedig korántsem az. Összességében tehát elmondható, hogy a nők és férfiak szakmai útja eltérő.

Szabó Eszter

További cikkek

Hatvan éve léptük át a világűr határát
Hatvan éve léptük át a világűr határát
Hatvan évvel ezelőtt az emberiség olyasmit vitt véghez, amit korábban egyetlen fajnak sem sikerült: elhagytuk a bolygónkat és kiléptünk a világűrbe.
Nem űrhajó, csak űrkavics
Nem űrhajó, csak űrkavics
Úgy tűnik, mégsem földönkívüli űrhajó volt az ‘Oumuamua, bár még így is a legizgalmasabb kődarab jelenleg a Naprendszerben.
Megérkezett a Marsra a Perseverance
Megérkezett a Marsra a Perseverance
A NASA marsjárójához és drónjához a Veszprémben is jelenlévő Maxon Motor is biztosított alkatrészeket.
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Kétnapos konferenciát rendezett a Pannon Egyetem összehasonlító irodalomtudományi kutatócsoportja, Dosztojevszkij kelet- és közép-európai olvasatai címmel. Az eseményt január 28-29¬-én tartották, természetesen online.
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
2020-ban a fekete lyukak hozták el három kutatónak a fizikai Nobel-díjat. A díj indoklásában mégsem szerepelt ennek a kozmológiai objektumnak az elnevezése, amire megvan a logikus válasz, ahogy arra is, hogy Stephen Hawking miért nem kapta meg soha ezt a rangos kitüntetést. Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának online konferenciáján ezekre is fény derült.